Hlavní obsah

Policie řeší korupci v Gambrinus lize! Ve hře by mohli být manažer Příbrami a českobudějovický Klesa

Jakub Troníček, Karel Felt, ocSport.czPrávo
Aktualizováno

Padesát tisíc korun. Právě taková měla být odměna pro konkrétního hráče za ovlivnění jednoho ze zápasů letošního ročníku fotbalové Gambrinus ligy. Detektivové protikorupční policie stíhají kvůli nabídce úplatku jednoho člověka, podle informací Práva jde o manažera příbramského klubu Romana Rogoze. Šéf Příbrami Jaroslava Starka prohlásil, že by hráčem, jemuž byl úplatek nabídnut, mohl být Michal Klesa z Českých Budějovic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbal - ilustrační foto

Článek

O dalším korupčním skandálu v tuzemské nejvyšší lize informoval mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej, jakékoliv podrobnosti k podezřelému muži nebo k dotyčeným týmům ale sdělit odmítl.

„Obviněnému muži je kladeno za vinu, že měl jednomu hráči klubu Gambrinus ligy nabídnout úplatek ve výši 50 tisíc korun s tím, aby svojí úmyslně špatnou hrou ovlivnil blížící se fotbalové utkání," konstatoval pouze Ibehej s tím, že muž je obviněn z podplácení, za což mu hrozí až dva roky vězení.

Příbramský šéf Starka jmenoval Rogoze

Že jde právě o příbramského manažera, nicméně nepřímo potvrdil přímo majitel tamního klubu Jaroslav Starka.

„Podle mých neoficiálních informací se má jednat o našeho sportovního manažera Romana Rogoze, který měl nabídnout úplatek našemu bývalému hráči, nyní působícímu v Dynamu České Budějovice, Michalu Klesovi," řekl Právu Starka.

Pikantní na celé záležitosti je fakt, že Roman Rogoz začínal svoji manažerskou dráhu v nejvyšší soutěži v Příbrami, ale v roce 2008 odešel do Českých Budějovic. Loni na podzim po vypuknutí kauzy „Křetínského kabela" byl spojován s korupční kauzou, policie ovšem k této záležitosti nezveřejnila žádné informace. V prosinci se Rogoz z jihu Čech vrátil zpět do Příbrami.

Údajný úplatek  měl být Klesovi nabídnut  před jarním přímým soubojem o záchranu ve 22. ligovém kole mezi Českými Budějovicemi a Příbram (0:1), který nakonec rozhodla hodně diskutabilní penalta. Rozhodčí Drahoslav Drábek byl za chyby v tomto střetnutí vyškrtnut komisí rozhodčích z listiny profesionálních sudích.

Rogoz komentovat nic nehodlá

Za svého manažera se přitom Starka postavil. „Pochybuji o tom. Klesa od nás vynuceně odešel, protože měl odcizit peníze a další věci spoluhráčům z kabiny," poznamenal k tomu Starka.

Michal Klesa se k nařčení odmítl vyjádřit. Ani fakt, že právě jemu měl být nabídnut úplatek, komentovat nechtěl. „Ani k  jedné věcí se vyjadřovat nebudu. Pan Starka ať si říká a píše, co chce," pravil, když vzal mezi dvěma tréninkovými fázemi telefon.

Server Aktuálně.cz v této souvislosti informoval, že u Rogoze byla minulý týden provedena domovní prohlídka. „Jsem na dovolené, vracím se příští týden," řekl serveru bez dalších podrobností sportovní manažer příbramského klubu. Nyní je Rogozův telefon nedostupný.

Dynamo České Budějovice zaslalo Právu v úterý odpoledne následující vyjádření: „Na základě dnes v médiích zveřejněných informací o korupčním jednání se jako klub zdržujeme jakýchkoli komentářů a vše necháváme pouze na orgánech činných v trestním řízení.

Za klub bychom pouze chtěli vyjádřit maximální podporu hráči Michalu Klesovi, který se v některých vyjádřeních stal terčem nevybíravých výroků. Za klub musíme říci, že Michal je bezpochyby herně i charakterově lídrem našeho týmu a i proto jsme se po ukončení smlouvy rozhodli využít opci a smlouvu s hráčem prodloužili."

"Až se s ním spojím, domluvíme se, jestli se Dynamo k celé záležitosti oficiálně vyjádří. Do té doby nic komentovat nebudeme," řekl tiskový mluvčí Dynama Radim Šupka.

Na Strahově informace o úplatku nemají

Informace o údajném úplatku zatím nemá od policie ani Fotbalová asociace ČR. „Zaregistrovali jsme to z médií, ale od příslušných orgánů policie nikoliv. Komunikace mezi námi a policií je však nastavena tak, že informace dostává náš bezpečnostní manažer Martin Synecký, ale ten je momentálně na dovolené na Jadranu, takže není možné se s ním spojit. Jelikož nemáme v ruce nic konkrétního, nemůžeme ani nic oficiálně komentovat nebo se k tomu vyjadřovat," konstatoval v této souvislosti mluvčí asociace Petr Kovář.

Reklama