Hlavní obsah

Mám v Brně druhou šanci. Chci rehabilitovat svoje jméno, přeje si stoper Schuster

Čestmír FolkSport.czPrávo

V 31 letech vyhlíží někdejší člen reprezentační jednadvacítky druhou šanci. Fotbalový stoper Aleš Schuster, který byl na jaře 2007 usvědčen, že si jako hostující hráč tehdy druholigové Bystrce vsadil před zápasem s Vítkovicemi na porážku svého týmu, a poté k ní mizerným výkonem přispěl, se po tříletém trestu a následném angažmá v moldavském Kišiněvě vrací do brněnské Zbrojovky, která ho před lety uvedla na prvoligovou scénu.

Foto: Čestmír Folk, Právo

Aleš Schuster na tréninku

Článek

Co od návratu do Brna očekáváte?

Jsem hrozně rád, že mě vedení Zbrojovky oslovilo. Mohu v rodném městě rehabilitovat svoje jméno a ukázat, že fotbal hrát umím. Jsem nadšený, že jsem zpátky. Zároveň si uvědomuju, že si budu muset leccos nelichotivého od různých lidí vyslechnout. Na to jsem ale připravený.

Jak moc tehdejší korupční kauza ovlivnila vaši kariéru?

Udělal jsem velikou hloupost a pořádně za ni zaplatil. Původní šestiletý distanc mi byl sice snížen na tři roky, ale i tak to bylo strašně těžké období. Sháněl jsem brigády, makal jsem převážně rukama. Občas mě ale museli živit i rodiče.

Po vypršení trestu jste působil v moldavských mužstvech Zimbru a Dacii Kišiněv. Jaké to na východě bylo?

Zpočátku všechno klapalo. Výplaty jsem dostával pravidelně, dokonce jsem nějaké peníze posílal i domů. Kišiněv je navíc docela pěkné město. Jenže postupně se mzdy zpožďovaly a poslední rok jsem už nebral skoro nic. Musel jsem žít z úspor a nakonec jsem se ještě i zadlužil.

Jak jste to řešil?

Vydolovat z tamních funkcionářů peníze se zdálo téměř nemožné. Když jsem se domluvil se Zbrojovkou, podepsal jsem raději papír, že mi nic nedluží. Nechal jsem jim docela slušný balík. Na oplátku jsem se ovšem stal volným hráčem, byť jsem měl v Kišiněvě ještě půlroční smlouvu. Byla to pro mě další veliká zkušenost. Do Moldavska už bych v budoucnu rozhodně nešel.

Sdělili vám v Brně, co od vás očekávají?

Zbrojovka dostala v minulé sezóně nejvíc branek ze všech týmů v Gambrinus lize. Měl bych tedy vyztužit defenzívu a dopomoct k tomu, abychom neinkasovali tak často.

Cítíte se na nejvyšší soutěž?

Jsem přesvědčený, že na ni mám. Jinak bych se o místo v Brně ani neucházel.

Do kabiny Zbrojovky jste se vrátil po dlouhých šesti letech. Našel jste v ní ještě nějaké známé tváře?

Snad jen Pavla Mezlíka a brankáře Doležala. A pamatuji si ještě pár kluků, kteří tenkrát hrávali za béčko.

Reklama

Související témata: