Hlavní obsah

Na listině sudích pro ligu oproti minulé sezóně chybí Matějek

Praha

Fotbalový rozhodčí Radek Matějek chybí na listině sudích pro nadcházející ročník profesionálních soutěží, kterou zveřejnila Fotbalová asociace ČR. Je jediným hlavním rozhodčím, jenž oproti závěru minulé ligové sezóny schází mezi elitními arbitry.

Článek

Matějek v uplynulé sezóně odřídil čtrnáct zápasů nejvyšší soutěže a hrubě mu nevyšel duel 7. kola mezi Plzní a Spartou Praha (1:0). Sudí nesprávně nařídil rozhodující pokutový kop pro Viktorii po přifilmovaném pádu Davida Limberského a na opačné straně chybně neodpískal penaltu po zákroku na hostujícího Ladislava Krejčího. Komise rozhodčích mu následně omezila delegaci na pět kol.

Zápas mezi Plzní a Spartou odstartoval kauzu "Křetínského tašky". Majitel Sparty Daniel Křetínský dva dny po utkání dorazil za předsedou asociace Miroslavem Peltou s tvrzením, že má znepokojivé informace o řízení zápasů v profesionálních soutěžích. Důkazy však dodnes nepředložil.

Šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková před rokem ČTK řekla, že o vyřazení Matějka z listiny uvažovala už před minulou sezónou, nakonec ale mezi ligovými arbitry zůstal. Čtyřicetiletý Matějek rozhoduje v lize od roku 2001, přičemž nejprve dělal asistenta. Od roku 2004 patří mezi sudí FIFA a dnes řídí utkání předkola Evropské ligy mezi Karabachem a Metalurgem Skopje.

Ostatní hlavní rozhodčí, kteří řídili minulou ligovou sezónu, na listině zůstali. Výjimkou je již dříve vyřazený Drahoslav Drábek, který hrubě chyboval v jarním záchranářském duelu mezi Českými Budějovicemi s Příbramí.

Změny i mezi asistenty

Ke změnám došlo mezi asistenty. Oproti minulé sezóně na listině nejsou Roman Tacina a Miroslav Trávníček, chybí také Radek Kocián s Emilem Ubiasem, kteří rozhodovali v lize na pomezí pouze v podzimní části. Josef Košec spáchal sebevraždu.

Nově je mezi 63 sudími pro první a druhou ligu osm jmen. Petr Antoníček, Miroslav Fišer, Petr Kotalík, Jaroslav Kubr, Ondřej Pechanec, Ivan Vostřejž, Jana Adámková a Zdeněk Vaňkát, který na jaře řídil kontroverzní utkání divize A mezi Rokycany a Roudným.

V něm dostali tři hostující fotbalisté červenou kartu a nakonec se zápas kvůli nedostatečnému počtu hráčů Roudného nedohrál. Spekuluje se o tom, že důvodem byla podpora klubu Markétě Haindlové, která tehdy projevila snahu kandidovat na předsedkyni asociace proti nynějšímu šéfovi Miroslavu Peltovi.

Reklama