Hlavní obsah

Krejčí ani posila Costa zatím nehrají, proti Švédům vyrukuje nevybroušená Sparta

Hodně kostrbatá a nevybroušená byla hra fotbalové Sparty týden před prvním duelem druhého předkola Evropské ligy se švédským Häckenem. Letenští ve čtvrtek večer zdolali v Generali Areně ligového nováčka Bohemians 1905 v semifinále Letního ligového poháru Prahy až na penalty. „Chtěli jsme vyhrát v normální hrací době, ale Bohemka nám byla velmi dobrým protivníkem před první soutěžním zápasem,“ konstatoval trenér Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Tomáš Přikryl oslavuje vyrovnávací gól během utkání Letního ligového poháru Prahy proti Bohemians Praha 1905.

Článek
Fotogalerie

Letenské čeká ještě sobotní finále na Vltavínu (od 16:00 buď proti domácímu týmu, nebo Viktorii Žižkov). Nastoupit by však měli spíš hráči druhého sledu, takže právě čtvrteční duel s Klokany lze brát za generálku na švédský Häcken.

„Některé situace se vydařily, ale zároveň bylo také dost momentů, kdy jsme měli působit mnohem jistěji. Čekal jsem větší přesnost a kvalitu. Do hry nezasáhli někteří hráči, kteří by v optimální sestavě zřejmě jinak byli. Někteří hráči potvrdili svou oprávněnost v sestavě, jiní působili nerozehraně," hodnotil kouč Vítězslav Lavička.

Z předpokládané optimální sestavy chyběli reprezentant Krejčí a zimbabwská posila Costa. „Doufám, že proti Häckenu již oba nastoupí, ale jisté to není. Sestava ještě každopádně může doznat změn," avizuje trenér.

Brankář: Vaclík napodobil parťáka

Reprezentační gólman Tomáš Vaclík zůstává jasnou jedničkou. Zvedl si sebevědomí, když v rozstřelu chytil dvě penalty. Napodobil tak svého parťáka Marka Čecha, který v minulé sezóně dvakrát zaperlil při rozstřelu v Poháru České pošty. „Mára má penalty na tuty, a tak jsem se před nimi z hecu ptal, jestli nebudeme střídat. Ale já si na ně také věřil. Dvě jsem chytil a na další dvě si sáhl, ale nestačil je vytěsnit z brány," liboval si Vaclík.

Střelci Sparty v přípravě
3 - Přikryl
2 - Lafata
1 - Kadeřábek, Matějovský, Skalák, Kadlec, Bednář, Čermák
Jak Sparta odehrála generálku
Vaclík - Pauschek, Holek, Polom, Hybš - Vácha, Hušbauer, Vacek (46. Matějovský) - Kadlec (66. Kadeřábek), Přikryl (78. Bednář) - Lafata

Obrana: S Holkem hraje stopera Polom

Jarošík je pryč a ze základu vypadává i druhý zkušený stoper Švejdík. S uzdraveným Holkem ho hraje mladý Polom. „Tato dvojice zřejmě začne. Ale jak Švejdík, tak Brabec v přípravě prokázali své kvality a oba se o místo v základu ještě porvou," věří Lavička.

Pravý kraj je svěřen Pauschekovi, slovenská posila je však zatím poněkud vyjukaná. „Měl dobré momenty, čekal bych od něj ovšem větší aktivitu ve chvíli, kdy jsme ve druhém poločase zvyšovali tlak," netají kouč. „Lukáš se tady rozkoukává a sám říká, že proti slovenské lize je to skok. Ale zvládá to," dodal.

Po operaci by měl brzy začít naplno trénovat Zápotočný, individuální plán má Vidlička. Vlevo při absenci Costy zůstává Hybš.

Záloha: Matějovský se nevzdává

Ve středu zálohy se zatím rozkoukává navrátilec Vacek, který chyboval před inkasovaným gólem. O přestávce ho střídal dosavadní špílmachr Matějovský, který se brzy blýskl finální přihrávkou přes půlku hřiště. „Kamila rozhodně nezatracujeme, přišel po určitém období, které prožil v Itálii. Střídání o poločase bylo plánované, Marek byl dobrou volbou," řekl Lavička.

Místo Krejčího zatím zastává Přikryl. Dal jediný gól sparťanů ze hry a se třemi trefami je jejich nejlepším střelcem v přípravě. „Pro mé sebevědomí je dobré, že hraji a dávám góly. Když Láďa začátek sezóny nestihne, nebál bych se zastat jeho levou stranu," pochvaluje si Tomáš Přikryl.

Útok: Bednář zůstává žolíkem

Kadlec a nový kapitán Lafata mají místo jisté. Po odchodu Kweukeho je prvním žolíkem Bednář. „S jeho příchodem vzrostl náš tlak, dostával se do šancí a byl blízko gólu. Uvidíme, o jakou roli si řekne," hodnotí Lavička.

Reklama

Související témata: