Hlavní obsah

Bylo by zbabělé utíkat, mám Spartě ještě hodně co dát, věří Švejdík

Fotbalová Sparta přes léto zase omládla, třicátníci jako by neměli v její základní sestavě místo. V předpokládané jedenáctce, která otevře novou sezónu, je přes třicet jen novému kapitánovi Davidu Lafatovi (31). Na omlazování doplatil také stoper Ondřej Švejdík (30). V minulé sezóně vynechal pouze jediný ligový zápas, i v pohárové Evropě patřil k oporám týmu. Teď se musí rvát o místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Švejdík převzal pohár pro vítěze Letního ligového poháru Prahy.

Článek
Fotogalerie

Mazáci jsou ve Spartě na ústupu, i stopeři jsou toho dokladem. Jiří Jarošík odešel ještě před začátkem letní přípravy, Ondřej Švejdík začne sezónu na lavičce. S uzdraveným Mariem Holkem vytvořil nový pár mladý Roman Polom. „Tato dvojice zřejmě začne. Ale jak Švejdík, tak Brabec v přípravě prokázali své kvality a oba se o místo v základu ještě porvou," avizuje trenér Vítězslav Lavička.

Švejdík dovedl letenský druhý sled k sobotní výhře 3:0 nad druholigovým Vltavínem. Jako kapitán převzal trofeje pro vítěze přípravného Ligového poháru Prahy, letošní i putovní pohár.

„Je to paráda. Zatím jsem jako kapitán jen dvakrát zaskakoval, a teď jsme hned získali dva poháry," řekl se smíchem po slavnostním zakončení turnaje.

Nová situace jako výzva

Byl to ovšem typický smích skrz slzy. Novou roli náhradníka nenese lehce. „Upřímně říkám, že to pro mě není příjemné. Ale do života fotbalisty tohle patří, stejně jako třeba přestupy ze dne na den. Záleží, jak se k tomu postavím. Můžu novou situaci brát jako výzvu. Něco, co mě přinutí se zlepšit," líčí.

Švejdík si prošel složitým obdobím. Po vleklém zranění se s aktivní kariérou už pomalu loučil, takže teď si dovede vážit každého odehraného zápasu. Minulou sezónu ve Spartě si po návratu z úspěšného hostování v Dukle užil, teď nehodlá jen tak kapitulovat.

„Příprava byla krátká, což si jako hráči pochvalujeme. Už jsme natěšení na první pohárový zápas se švédským Häckenem. Věřím, že se na hřiště v průběhu sezóny dostanu. Liga je dlouhá a zápasů bude hodně. Stát se může cokoliv."

Mladý Polom si šanci zaslouží

Opavský odchovanec ujišťuje, že na odchod zatím ani na chvíli nepomyslel. „Bylo by zbabělé, kdybych hned utíkal. Nemám to rád. Myslím, že mám Spartě ještě hodně co dát," ujišťuje.

Pro Poloma, který ho zatím ze základu vyštípal, má jen slova chvály. „Roman je zodpovědný, velký talent. Zaslouží si to. Teď je zkrátka období, kdy dostali přednost hodně mladí hráči. A jenom čas ukáže, jestli to bude správná volba," je zvědavý nejen Švejdík, ale také všichni příznivci Sparty.

Reklama

Související témata: