Hlavní obsah

Svěrkošův návrat se odsouvá. Baníku pomůže nejdřív za měsíc

Ostrava

Se zkušeným útočníkem Václavem Svěrkošem počítal ostravský Baník do nadcházející fotbalové sezóny coby náhradou za Milana Baroše. Návrat střelce se však odsouvá. Někdejší reprezentant se po dvou loňských plastikách zkříženého vazu v pravém koleni ještě necítí zcela fit a v prvních kolech nového ligového ročníku bude svému týmu chybět.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Baníku Václav Svěrkoš.

Článek

„Ještě minimálně tři čtyři týdny hrát nebudu," svěřil se Právu Svěrkoš. „Mezi první a druhou operací stejného kolena byla hrozně krátká doba. Třikrát jsem si zahrál několik minut, a když jsem poprvé nastoupil od začátku, křížový vaz se znovu přetrhl. Ne že bych se přímo bál vrátit na hřiště, ale obavy mám a zcela se jich zbavit zatím nedokážu. Proto dělám všechno, abych v léčení nic nezanedbal, nic nepodcenil."

Hráč se minulý týden vrátil z fyzioterapeutického centra bundesligového klubu Schalke 04 v Gelsenkirchenu, kde pod dohledem odborníků dva týdny rehabilitoval, od druhé operace v listopadu už potřetí.

Handicapem je i svalový deficit

„Pochválili mě, jak na sobě pracuju. S kolenem byli spokojeni. Ale upozornili mě na deficit, který mám na pravém zadním stehenním svalu. Oproti levému je v objemu o dvacet procent slabší. Při první operaci v březnu mi lékaři vzali z pravého stehna štěp a tohle je zákonitý důsledek."

Svěrkošovy loňské černé dny
16. března 2012
V 62. minutě utkání Sparta – Baník si Svěrkoš po střetu s Brabcem přetrhl zkřížený vaz v pravém koleně. Za pár dnů byl operován.
17. listopadu 2012
Proti Slovácku Svěrkoš poprvé v sezóně nastoupil v základní sestavě. Ve 35. minutě si po souboji s Valentou znovu přetrhl tentýž vaz a za několik dnů byl podruhé ve stejném roce operován.

Pobyty v Gelsenkirchenu si Svěrkoš platí sám. „Co mi zbývá, když chci, abych maximálně snížil riziko, že se vaz přetrhne potřetí? Dělám to pro sebe. Chci být zdravý a dál hrát fotbal," pousmál se fotbalista, jenž prvního listopadu oslaví třicátiny.

Závěr rekonvalescence chce Svěrkoš zvládnout už doma. „Znám všechny důležité cviky, aby pravé stehno zesílilo a bylo stejné jako levé. Poradím si. Akorát je těžké říct, v kterém ligovém kole se vrátím na hřiště. Potřebuju se cítit jistě a nastoupit s čistou hlavou."

Znovu sestupové starosti?

V posledních sezónách se zadluženému Baníku nedaří, sestupu unikl o vlásek. Tři dny před začátkem nového ročníku Gambrinus ligy Svěrkoš tuší, že vážné starosti budou pokračovat.

„Čeká nás jedna z nejtěžších sezón," prohlásil s velmi vážnou tváří. Z osy týmu odešli zkušení Baroš a Kaprálik, k tomu měl klub kvůli dluhům zablokovány přestupy. „I když pár šikovných nových hráčů se s námi připravuje, zkušení chybí a kádr je úzký. Nedej bože, že by se zranil některý ze stoperů," povzdechl si Svěrkoš.

Z nových hráčů, s nimiž Baník počítá, mají nejblíže do sestavy útočník Jakub Rolinc ze Sigmy Olomouc, záložník Vojtěch Engelmann z Dukly a srbský krajní obránce Nenad Dedič.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice