Hlavní obsah

Miliardář Paukner koupil fotbalovou Duklu, ale Korbelovou cestou se vydat nechce

Praha

Korbelovou cestou se vydat nechce. Sypat do fotbalové Dukly neskutečné milióny, jako to dělával v devadesátých letech ambiciózní Čechoameričan v případě Slavie, miliardář a nyní i většinový vlastník ligového klubu z Julisky ing. Petr Paukner už teprve nemíní. „Peníze jsem si tvrdě vydělal a nemíním je cpát do černé díry," pravil, když koupil šedesát procent akcií fotbalové Dukly. „Půjdu svou cestou, protože nerad někoho kopíruji. Sebemenší originál je podle mého lepší než kopie."

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Paukner (vpravo) je novým majitelem fotbalové Dukly Praha.

Článek

Tři roky se v Dukle rozkoukával, seznamoval se s jejím chodem a samo sebou ji prostřednictvím svých firem i sponzoroval. Teď už je obchodník s uhlím Petr Paukner jejím většinovým vlastníkem.

Paukner: Koupil jsem šedesát procent

„Patří mně šedesát procent akcií," potvrdil na přímý dotaz Sport.cz, že klub ovládl. Dvaapadesát procent akcií odkoupil od dvou dosavadních většinových vlastníků, osm procent od občanského sdružení. O částce, kterou zaplatil, však nechtěl mluvit ani on, ani klubové vedení Dukly.

Jedno je však jisté - roční rozpočet Dukly se ani po příchodu nového vlastníka nijak nezvýší a dál bude oscilovat kolem 42 miliónů korun. „Nechci, aby náklady explodovaly, což je filosofie, kterou se řídím i v byznysu. Své firmy jsem sice rozšiřoval, ale peníze jsem dával až tehdy, když jsem viděl, že lidé na práci nestačí. Já totiž nic nezprivatizoval, nekupoval fabriky, ale všechny finance si musel vydělat v potu tváře," rozpovídal se Paukner.

Záměry míří do Německa

Na pražskou Julisku přichází i se svou podnikatelskou filosofií a projektem založeným na myšlence spolupráce s německými kluby. Ty by měly v budoucnu na rozpočtu Dukly finančně participovat, za což by měly právo prvního výběru mezi talentovanými fotbalisty, které klub v kádru má.

„Zájem mají. Už teď loví v Moldávii, Ázerbajdžánu a jiných zemích, takže se dvěma třemi kluby jednám. Pokud přinesou finanční prostředky, budou mít pochopitelně své výhody," pravil Paukner, konkrétní však být nechtěl, i když v kuloárech se hodně mluví o budoucí spolupráci s 1. FC Köln.

„Němci jsou strašně konzervativní, takže jmenovat opravdu nebudu," bránil se nový majitel Dukly, který v Německu žil a podnikal. „Rozpočty bundesligových klubů se pohybují pochopitelně ve zcela jiných dimenzích, než u nás. Proto bych chtěl na Julisku přivést i odborníky, kteří se v této problematice vyznají."

Poctivý fotbal za málo peněz

Do pražské Dukly se nový majitel, který to sám na fotbalové scéně dotáhl do dorostenecké ligy (Paukner:„Hrál jsem ji za Milevsko v jednom mančaftu s Jiřím Kotrbou, který to samozřejmě ve fotbale dotáhl dál, neboť já dal přednost studiu na vysoké škole..."), rozhodl po letech sledování a nahlížení do klubového zákulisí vstoupit proto, že ho zaujalo, jak poctivě se fotbal v Dukle dělá a jakou filosofií se klub řídí.

„Poctivý fotbal se tady dělá za málo peněz," připomněl a hned dodával, že i pozornost a péče, kterou na Julisce věnují mládeži, se mu moc a moc líbí.

„Proto je můj zájem o vlastnictví Dukly a projekt, s nímž přicházím, dlouhodobý. Svou firmu Carbounion jsem postavil na zelené louce, takže proč by se nemělo něco podobného povést s fotbalovým klubem? Zvláště, když jsem hrozně ctižádostivým člověkem," nechal se slyšet Paukner, který obchoduje s uhlím, elektřinou, energií z obnovitelných zdrojů apod.

„Budu se ovšem zajímat jen o ekonomickou situaci klubu a jeho rozvoj. Rozhodně nebudu posílat esmesky a odvolávat trenéra, natož abych mu nakazoval, kdo má hrát a jak se má hrát," uklidňoval sportovní vedení Dukly i trenéra Luboše Kozla, který dnes prodloužil smlouvu na Julisce na další tři roky.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava