Hlavní obsah

Chceme se poučit z loňska, říká kouč Šilhavý před libereckým vstupem do pohárové Evropy

Liberec

Bez své dosavadní největší hvězdy Jiřího Štajnera vstupují fotbalisté Slovanu Liberec do nové sezóny. V ní se pokusí prokousat do základní skupiny Evropské ligy a v domácí soutěži znovu zabojovat o příčky zaručující účast v pohárové Evropě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jaroslav Šilhavý na tiskové konferenci Slovanu Liberec před startem nové sezóny.

Článek

„Bohužel jsme oproti jaru slabší o klíčového ofenzivního hráče, který třeba po hluchých místech v našem projevu dokázal vzít zodpovědnost na sebe, připravit finální akci nebo geniálním momentem zápas rozhodnout," uznal trenér Jaroslav Šilhavý.

„Tentokrát musíme hrát jinak, více týmovým způsobem, a pracovat na tom, abychom Štajnera nahradili. Jeho roli by mohli převzít jiní hráči a věřím, že to společně zvládneme," pokračoval kouč, jehož tým ve čtvrtek čeká první zápas 2. předkola Evropské ligy na půdě lotyšského celku Skonto Riga.

Trápení s Kazachy je poučením

„Pro kvalitní přípravu jsme udělali maximum. A chceme se poučit z loňska, kdy jsme se na úvod pohárové sezóny trápili v předkole Ligy mistrů s kazašskou Karagandou. Mrzí mě jen absence Šurala, který prodělal zánět mandlí, čtyři dny netrénoval a dobírá antibiotika. Ani s námi necestuje, aby se doléčil a byl k dispozici pro příští zápasy," uvedl Šilhavý.

Trenér ještě podotkl, že si váží setrvání kapitána Radoslava Kováče v libereckém kádru. „Považuji za důležité, že jsme ho udrželi. Pokud vím, byl o něj zájem z Prahy. Ale Radek s námi absolvoval celou přípravu a spoléháme na něj i nadále," kvitoval kouč působení zkušeného stopera.

„Byť přípravný cyklus byl krátký, splnili jsme, co jsme si naplánovali. Dobrou prověrkou se ukázal turnaj v Dubí u Teplic, kde jsme zdolali Drážďany i pořádající Teplice. Vydařilo se nám soustředění na Slovensku se zápasy proti Trnavě a Senici. Prvně jmenovaný soupeř hrál s maximálním nasazením a důrazem, Senica praktikovala vyloženě fotbalové prvky, takže jsme si vyzkoušeli hru proti oběma odlišným stylům," bilancoval kouč.

Jarní tažení je zavazující

Liberec má smělé cíle i pro ligu. „Rádi bychom navázali na jarní část, která nás katapultovala na třetí místo tabulky. Neprohráli jsme posledních deset kol, což byla mimořádná série. Je to pro nás zavazující statistika, kterou jsme si postavili laťku hodně vysoko," přemítal Šilhavý.

Kapitán Slovanu Liberec Radoslav Kováč se může opřít o pohárové zkušenosti z několika evropských klubů, naposledy okusil v dresu Basileje i Ligu mistrů. „Ale mám pokoru i před Rigou. Vždyť je to naše první soutěžní vystoupení v sezóně. I když jsme v létě nezískali žádné zvučné posily, cítím v kabině velké odhodlání a nadšení mladých kluků. Pro ně to bude šance, jak na sebe upozornit i v mezinárodním měřítku. Třeba dvacetiletý Ukrajinec Kalitvincev mě po pár dnech společné přípravy zaujal šikovností, a mohl by nám pomoci," líčil nejstarší liberecký hráč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články