Hlavní obsah

Sparťanský brankář Vaclík: Bude to o nás a o Plzni, ale příští jaro nesmíme být ti smutní

Praha

Ve 24 letech patří Tomáš Vaclík k mladé generaci gólmanů a sbírá zkušenosti. V minulé ligové sezóně nechyběl v brance Sparty ani minutu a v té nadcházející doufá, že týmu z Letné pomůže k vysněnému prvenství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář pražské Sparty Tomáš Vaclík.

Článek

Jaká bude podle vás podzimní Sparta proti té jarní?

Věřím, že silnější. Jsme zkušenější, sehranější a daří se zapracovat nové kluky, kteří přišli.

Za určitých okolností můžete chytat za úplně jinou obranou než v minulé sezóně.

Závěr jara nestihl kvůli zranění Holek, Polom zaskakoval, Jarošík už tu není, uvidíme, jaká bude pozice Švejdíka. Na pravém okraji bude hrát Pauschek a vlevo nejspíš Costa. Je fakt, že to může být úplně jiná obrana.

Nebude to o strach, hrát za úplně jinak poskládanou defenzívou?

Samozřejmě je lepší hrát v jedné stabilizované sestavě, ale fotbal přináší přestupy, zdravotní problémy, takže hráči se nejen v obraně točí. Měli bychom to zvládnout a na začátku nového ročníku všechno doladit.

Řídíte si obranu sám, nebo přes stopery?

Záleží na situaci. Když jsou kluci blíž k bráně, řídím si je sám, snažím se komunikovat se stopery. Pokud jsou dál, řídí to některý ze stoperů. Komunikace je o celé obraně a gólmanovi. Mám výhodu, že ze své pozice vidím situaci nejpřehledněji.

Jak vidíte rozložení sil v nadcházejícím ročníku ligy?

Nejvíc se bude čekat od nás a od Plzně. Určitě se najdou mužstva schopná vyletět nahoru. Vezměte si suverénní jarní Liberec. Kdyby nepoztrácel tolik bodů na podzim, tak hrál o titul.

Zmínil jste se o bodových ztrátách. Sparta jich také soupeřům odevzdala mnoho a přišla o titul. Našli jste recept, co udělat, aby se to neopakovalo?

Měli jsme šňůru, kdy jsme třikrát čtyřikrát nezabrali naplno. Nakonec nám k titulu chyběly dva body. Věřím, že se zbytečných ztrát vyvarujeme, nesmíme být příští jaro zase ti smutní.

S čím vstupujete do podzimu vy osobně?

S přáním, abychom hráli fotbal, který se bude líbit divákům a přivede do hlediště další. A zároveň s ním budeme spokojení i my v kabině. To znamená hlavně vyhrávat, abychom po podzimu byli první v tabulce a probojovali se i do vyřazovací části Evropské ligy. Sám bych u toho chtěl být, což předpokládá kvalitní výkony, kterými bych si držel místo v brance Sparty a dostával i pozvánky do reprezentace.

Reklama

Související témata: