Hlavní obsah

Proč bychom nemohli v Plzni vyhrát jako před rokem Brno, říká kapitán Klokanů Jindřišek

Praha

S kapitánskou páskou na rukávu dovedl Josef Jindřišek (32) fotbalisty Bohemians 1905 do nejvyšší soutěže. Teď jeho tým čeká křest ohněm na trávníku mistra v Plzni (od 18:00 on-line reportáž na Sport.cz).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér fotbalového mužstva Bohemians 1905 Jozef Weber.

Článek

V úvodu ligy máte hodně těžký los. V prvních šesti kolech jedete do Plzně, na Letnou a do Liberce. Neleká vás to, nebo to spíš berete jako větší motivaci se ukázat?

Už s Plzní se ukáže, co pro nás budou znamenat zápasy s prvními třemi týmy minulého ročníku, které jsou v rychlém sledu. Ale v první lize si opravdu pro nás snadného soupeře nevyberete. Buď to budou utkání s týmy, hrajícími o titul a evropské poháry, nebo s těmi, které budou bojovat o záchranu.

Čím byste mohli mistrovskou Viktorii zaskočit?

Určitě tam chceme hrát aktivně. Kdybychom zalezli a jen čekali, co Plzeň vymyslí, mohlo by se nám to zle vymstít. Musíme být odvážní jako při generálce na Spartě, kde jsme remízovali. Jestli se nám to podaří, uvidíme v pátek večer.

Víte o tom, že loni v létě tam Brno jako nováček vyhrálo? Můžete něco podobného zopakovat?

Každý zápas začíná za stavu 0:0, takže proč ne... Určitě bychom se nezlobili.

Inspirovalo vás Sarajevo, které dalo Plzni ze tří střel tři góly?

Takové zápasy se stávají. Zažili jsme to ve druhé lize, ale v opačném gardu. Inkasovali jsme my. Vím, jak těžko se to dotahuje. Kdyby se nám něco takového povedlo proti Viktorce, bylo by to skvělé.

Na rozdíl od minulého účinkování v Gambrinus lize se nemusíte z Ďolíčku stěhovat ani na zimu. Zažil jste atmosféru zápasů, když hrávala Bohemka v Edenu, teď bude doma v Ďolíčku. Jaký to je rozdíl z pohledu hráčů?

Zahrál jsem si nejvyšší soutěž v Ďolíčku i v Edenu, takže mohu srovnávat podle vlastní zkušenosti. Rozdíl je velký především v atmosféře. V Ďolíčku hrajeme před plným hledištěm, Eden je poloprázdný. Doma nám diváci fandí celý zápas a jsou pořádně slyšet. Tady se cítíme mnohem silnější.

Už jste si vyzkoušeli nový trávník?

Zatím jsme na něj ani nevstoupili. Potřebuje se chytit. Ale vypadá krásně a moc se na něj těšíme. Hřiště je také větší než dřív.

Mohou z vás mít v Ďolíčku větší respekt i soupeři?

Dříve se říkalo, že v Ďolíčku hraje Bohemka hrozně tvrdě a každému nakope a ještě vyhraje. Dneska už to není o kopání, ale o technice, taktice a rychlosti.

Bohemka se tedy úplně změnila?

Nasazení a bojovnost nám zůstaly, ale už s příchodem trenéra Webera v sezóně, kdy jsme hráli neúspěšně o záchranu v Gambrinus lize, začal měnit herní styl víc do kombinace a taktiky.

Bude Bohemka v nejvyšší soutěži víc konkurence schopná než dřív?

Nechci říkat, že jsme silnější, protože to záleží na individuálních výkonech každého hráče a ukáží to až samotné zápasy. Když se nám bude dařit všem a přidáme k tomu srdíčko, pak nám mohou vyjít i věci, které by za jiných okolností nevyšly. Každý si víc věří, v čemž může být naše síla.

Bohemka byla proslulá dobrou partou v kabině. Platí to i nadále?

Parta je stále dobrá, je tam i euforie, ale s ní i respekt k soupeřům. První liga je skutečně po všech stránkách výš než druhá. Hodně z nás si pamatuje, jak smutný byl sestup a těžký návrat, takže uděláme všechno proto, abychom se zachránili.

Koho z nově příchozích hráčů vnímáte jako největší posilu?

Každý z těch kluků má něco do sebe. Nebudu mluvit o jednom. Nejzkušenější je Radek Šírl, jehož příchod by měl být už jen formalitou a měl by být v pátek uzavřen.

Reklama