Hlavní obsah

Po vraždění vršovických neviňátek si kouč Klokanů ulevil: Pět gólů hráčům nevyčítám, předvedený výkon ano

Plzeň

Sám kouč Klokanů Jozef Weber označil premiérové vystoupení svého týmu na ligové scéně výstižně - hotový masakr. Mistrovská Plzeň se už sice toulala myšlenkami u kvalifikační odvety Ligy mistrů někde na Balkáně, přesto proměnila úvodní duel ve vraždění vršovických fotbalových neviňátek. „Nevyčítám hráčům inkasované góly, protože prohrát v Plzni není ostuda, ale poředvedený výkon a hru," ulevoval si po pětibrankovém výprasku kouč Bohemians.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Bohemians Jozef Weber musel přiznat, že se Klokani při návratu do ligy posadili rychle na tvrdou zem.

Článek

V generálce jste Spartě statečně vzdorovali a nakonec s ní jen těsně prohráli, v ligové premiéře v Plzni jste ovšem zažili hotový masakr. Proč se váš tým nezmohl na podobný odpor, jako v přípravě na Letné?

Protože výkon Plzně a Sparty se diametrálně lišil. Mistrovský celek hrál daleko lépe, dostal nás pod mnohem větší tlak, moji hráči neměli na nic čas ani prostor. Možná jsem udělal i já chybu, když jsem jim nařídil, aby se v úterý dívali na plzeňskou kvalifikaci o Ligu mistrů se Sarajevem. Hra Viktorky je zřejmě až příliš vystrašila.

Však se také zápas proměnil v hotové vraždění nebohých vršovických neviňátek...

Věděli jsme, že se nemůžeme Plzni rovnat individuálními kvalitami a ani kvalitou naší hry, ale chystali jsme se, že si budeme počínat aktivně a sebevědomě. Jenže opak byl pravdou... Přitom od nás nikdo nic nečekal, takže jsme si nemuseli počínat svázaně, ustrašeně, bez sebemenšího sebevědomí. Nevyčítám hráčům inkasované góly, ale výkon a hru, kterou předvedli. Vždyť jakmile dostali míč, okamžitě se ho zbavovali, jen aby nebyla chyba na nich.

Divíte se? Vždyť si v Plzni museli připadat podobně, jako Alenka v říši divů!

Už jsem mluvil o tom, že rozdíl ve fotbalových kvalitách mezi Plzní a námi je markantní, takže prohrát na hřišti mistra není ostuda. Zarážející ovšem bylo, jak jsme zápas odehráli. A hlavně jak jsme přistoupili k prvnímu poločasu, během něhož jsme mohli klidně dostat další dva tři góly. Když jsem se díval v úterý na kvalifikaci o Ligu mistrů, litoval jsem trenéra Sarajeva, protože jeho tým prožíval podobný masakr, jako my. Željezničar ho však ustál, proti nám však Plzeň šance proměňovala.

Liga vám prostě nastavila hodně drsné zrcadlo...

Opakuji, že nejsem kritický k fotbalovým kvalitám svých hráčů a k tomu, že jsme byli horší než Plzeň, ale k ustrašenosti, s níž jsme zápas odehráli. Fotbal jsem léta hrál, a kdybych byl na trávníku, měl bych krvavé oči nebo bych po pětibrankové prohře brečel, jenže oni jako by v sobě neměli vůbec žádné emoce. To mně na nich vadí. Fotbal se musí hrát srdcem, odvážně, agresivně a pro radost, a pokud to respektovat nebudou, stavět je nebudu.

Jenže s kým pak budete ligu hrát?

Věřím, že fotbalové kvality v sobě mají, což ostatně v přípravě se Spartou prokazovali a i v Plzni ve druhém poločase chvílemi naznačovali, musím je jen probudit a donutit, aby moji filosofii přijali. A také bude třeba mužstvo doplnit o dva tři hráče s charakterem, o němž jsem mluvil. O fotbalového grázla, který nám chybí.

Takže přes pětibrankovou popravu nepropadáte skepsi a pesimismu, jak to s Bohemkou bude v lize dál?

Věřím, že jsme zaplatili nováčkovskou daň, která nám pomůže. Nakumulovalo se toho moc - návrat do ligy, první zápas a k tomu hned v Plzni, rok, kdy jsme kopali druhou ligu, byli v ústraní a potkávali se se slabšími soupeři, které jsme poráželi. A najednou návrat do nejvyšší soutěže, přítomnost televizních kamer a proti nám mistrovský celek, který je úplně jinde, než my. To všechno na nás dolehlo.

Reklama

Související témata: