Hlavní obsah

Soud v kauze Synot začne v dubnu

KROMĚŘÍŽ

První hlavní líčení v korupční fotbalové aféře Synot Uherské Hradiště proběhne 5. dubna u Okresního soudu v Kroměříži. Právu to ve středu řekl soudce kroměřížského soudu Karel Rašín, který líčení nařídil a věc bude jako samosoudce projednávat.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

"Termín jsme konzultoval s obhájci všech deseti obžalovaných, aby vyhovoval jejich časovým možnostem. Současně jsem na obhájce apeloval, aby se hlavního líčení osobně zúčastnili obžalovaní a bylo možné je vyslechnout," řekl Rašín.

Soudce nepředpokládá, že by se hlavní líčení omezilo na jediný den, naopak počítá, že bude vyžadovat delší čas. "Dlouhou dobu bude vyžadovat přehrávání všech odposlechů, nad tím strávíme několik hodin. Státní zástupce navrhuje přehrávky jako důkazy obžaloby," informoval Rašín.

Veřejné líčení

"Líčení bude veřejné a i když lze vzhledem k mediálnímu zájmu předpokládat vysokou účast veřejnosti, proběhne v budově soudu, i když jsou zde omezené prostory. Nehodlám vést hlavní líčení v žádné sportovní hale, ty doby už minuly," zdůraznil Karel Rašín.

Okresní státní zástupce v Kroměříži, který vyšetřování případu dozoroval, předal věc po podání obžaloby okresnímu soudu v Kroměříži, který ji pak k posouzení místní příslušnosti postoupil Krajskému soudu v Brně. Soudy zkoumaly příslušnost proto, že údajná trestná činnost se měla dít na území regionu Uherské Hradiště.

Nakonec rozhodoval až Nejvyšší soud, který rozhodl o přidělení do Kroměříže z důvodů vhodnosti. Mají se tak vyloučit případné vztahy a podjatosti k místně příslušnému státnímu zastupitelství a soudu v Uherském Hradišti.

Důkazy především z odposlechů

V kauze Synot policie prověřila důkazy, které vedly k obviněním z trestných činů podplácení a návodu k podplácení u majitele společnosti Synot Ivo Valenty a bývalých funkcionářů Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka. Hastík spáchal podle obžaloby trestný čin podplácení v pěti fotbalových zápasech, v jednom případě společně s Igorem Štefankem, který je obžalován jako spolupachatel. Ivo Valenta se měl dopustit návodu k trestnému činu podplácení, a to ve dvou utkáních.

Rozhodčí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře viní obžaloba z přijímání úplatku. Jaroslav Hlaváč je obžalován i z pomoci k trestnému činu přijímání úplatku, neboť v jednom případě měl hrát roli prostředníka.

Mezi důkazy, které bude uvádět obžaloba, patří údajně především záznamy odposlechů telefonických hovorů zúčastněných aktérů. Ty mají naznačovat i částky, které měly být nabízeny či přijímány, požadovaný způsob ovlivnění zápasů a mechanismus doručení peněz do patřičných rukou. V jednom z případů se například hovoří o částce 200 tisíc slovenských korun.

Reklama