Hlavní obsah

Disciplinární komise ČMFS zahájila řízení s Libercem

PRAHA

Disciplinární komise fotbalového svazu se rozhodla zahájit řízení s dalším prvoligovým klubem, jehož jméno se objevilo při vyšetřování korupční aféry v první a druhé lize. Řízení bude vedeno se Slovanem Liberec, jeho sportovním ředitelem Františkem Myslivečkem a svazovým delegátem Christosem Čanaklisem. Oznámil to předseda komise Alexander Károlyi.

Foto: archiv

Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Článek

Károlyi vysvětlil, že komise se rozhodla předvolat tři fotbalové činovníky na čtvrtek 17. února na základě informací, které získala z policejních spisů. "Informace jsou natolik závažné, že nám to umožňuje řízení zahájit," prohlásil Károlyi s tím, že další podobnosti bude zveřejněny až po jednání. Statutárního zástupce si určí klubové vedení, ale nepůjde o Myslivečka, který v případu figuruje.

Podle informací, které se objevily v médiích, se vyšetřování týká jarního ligového zápasu, v němž Liberec porazil Zlín 3:0. V utkání tehdy Severočeši potřebovali vyhrát, aby si udrželi šanci na účast v Poháru UEFA. Zápas rozhodoval Václav Zejda, který byl již dříve potrestán tříletým výkonem zákazu činnosti ve fotbale.

V tisku se objevily informace, že Čanaklis si údajně nechal slíbit dvacetitisícový úplatek, který měl poskytnout liberecký funkcionář. "Hlavní jsou policejní odposlechy mobilních telefonů. Policisté jich mají několik a svědčí proti všem obviněným," řekl ČTK v závěru ledna liberecký státní zástupce, který nedávno zamítl stížnosti obviněných proti zahájení trestního stíhání. Jejich jména však tehdy odtajnit nechtěl.

Mysliveček v tisku posléze prohlásil, že jeho obvinění je neodůvodněné a sám je prý považuje za nedorozumění.

V předchozích korupčních případech byly odečtením bodů a pokutami potrestány prvoligové kluby Opava a Slovácko, v druhé lize pak Žižkov a Vítkovice. Mysliveček s Čanaklisem mohou v krajním případě dostat dvouletý zákaz činnosti a pokutu do 100 tisíc korun, Zejdu již disciplinární komise ČMFS potrestala za prohřešky spojené s jinými zápasy.

Reklama

Související témata: