Hlavní obsah

Jun: Je na čase vrátit na Letnou i střelecký titul

PRAHA

Tomáš Jun odehrál ve středeční přípravě se Slovinskem teprve druhý zápas v české reprezentaci a hned po svém příchodu na hřiště v Celje dokázal vstřelit svůj premiérový gól v národním týmu. Čerstvý vítěz trofeje pro Talent roku a nejlepší kanonýr ligového podzimu tak potvrdil svou střeleckou formu a poskytl rozhovor deníku Právo.

Foto: AC Sparta

Sparťanský útočník Tomáš Jun

Článek

Co pro vás znamená titul talent roku? Měl jsem z něj upřímnou radost, bylo to vlastně takové první velké individuální ocenění. Rok 2004 ale byl skutečně mým fotbalově dosud nejlepším.

Na podzim jste nastřílel deset ligových branek a kralujete kanonýrům. Dotáhnete to na jaře k titulu krále ligových střelců? Vždyť od odchodu Lokvence ho žádný sparťan nezískal... To je pravda, už je na čase vrátit i střelecký titul na Letnou. Jenže tak lehce to nejde. Určitě jsem v zimě neztratil chuť střílet góly. Když se bude dařit mužstvu, věřím, že to půjde střelecky také mně a titul nejlepšího kanonýra získám. Výš však i pro mne stojí prvenství v lize a přímý postup do Ligy mistrů. Povést by se ale mohlo a mělo obojí.

Co se nejvíc změnilo po příchodu Jaroslava Hřebíka na trenérskou lavičku? Nemám pocit, že by došlo k nějakým převratným změnám. Zimní příprava je za každého trenéra tvrdá, protože to jinak nejde. Tréninky jsou trochu jiné, byly delší, hodně intenzívní.

Čekáte velké změny v sestavě a zejména vedle sebe v útoku? Především si musím vybojovat místo v základu, to nemá nikdo předplacené. Nechám to na trenérovi, kdo bude hrát. V přípravných zápasech ale vedle mne nejčastěji nastupoval Michal Meduna, takže pokud si mohu troufat odhadnout, bude asi mým nejčastějším partnerem. Ale zdůrazňuji, že tohle je spíš otázka pro trenéra.

Jak se vám jeví Sparta dva týdny před startem ligy? Velmi dobře. Po fyzicky náročné části přípravy jsme byli zabrzděnější, ale tohle by z nás mělo postupně opadat a měli bychom být v optimální pohodě. Nálada v mužstvu je dobrá, noví hráči, kteří přišli, zapadli do party.

Sparta vede ligu o devět bodů a do konce zbývá čtrnáct zápasů, tohle by se ztratit už nemělo... Nemělo, to máte pravdu, ale prvním předpokladem je žádné utkání nepodcenit a do všech jít s cílem vyhrát a udělat pro to skutečně maximum. V zápasech s námi nemá na jaře nikdo co ztratit. Soupeři mohou jen získat. Tohle si všichni uvědomujeme. Chceme našlápnout hned od začátku, abychom měli co nejdříve klid.

Na podzim jste byli zvyklí hrát dva těžké zápasy v týdnu. Teď vás čeká jeden ligový. Berete to jako výhodu? Jen v tom směru, že se budeme moci koncentrovat vždy na jedno utkání v týdnu a máme před sebou jen jeden cíl. Žádná selanka to nebude. Určitě by nám neměly chybět síly, což se při náročném podzimním programu s Ligou mistrů občas stávalo.

Kdo by vás mohl na jaře nejvíc prohnat? Nejblíže jsou Teplice, pěkný fotbal hraje Liberec. Pokud ho bude předvádět i na jaře, může to být právě on. Podzimní výhra na jeho trávníku může být z tohoto pohledu velice cenná.

Se Slavií nepočítáte? Na jaře už ne.

V Brücknerově výběru vysedáváte na lavičce, zatímco v jedenadvacítce byste byl hvězdou útoku. Co je pro vás lepší? To je těžké, protože v týmu trenéra Škorpila jsem hrál, ale tady mám možnost sbírat zkušenosti vedle předních evropských fotbalistů. Určitě jsem rád za každých pár minut na trávníku. Chci se v tomhle mužstvu udržet. Když by mě trenér Brückner nechtěl, vrátím se do jedenadvacítky a rád jí pomohu. Věřím, že tam mám místo jisté.

Jak těžký byl váš druhý reprezentační start v prvním týmu ve středu ve Slovinsku? Pomohl nám rychlý gól Honzy Kollera. Domácí pak sice zlobili, byli nebezpeční v ofenzívě, ale v obraně jim to docela skřípalo. Asi je definitivně zlomil druhý gól. Myslím, že tenhle zápas byl z mé strany celkem podařený.

Slovinský odpor jste druhou trefou zlomil právě vy... Je to paráda, mám z branky ohromnou radost. Jen mě mrzí, že jsem nedopravil míč do sítě při první střele, ale až z dorážky. Takovou šanci bych měl proměnit bez otálení.

Vaše spolupráce s Lokvencem na hrotu fungovala skvěle. Čím to bylo? Pamatuji si na Vráťu ještě ze Sparty před jeho odchodem do Německa. Ale tehdy jsme se vlastně na trávníku nepotkali. Proti Slovinsku nám to sedlo, kombinace nám docela vycházely. Myslím, že jsme se ukázali v dobrém světle.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články