Hlavní obsah

Novinky v soutěžním řádu. Z fotbalové ligy může sestoupit jen jeden tým

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil změnu soutěžního řádu, podle které by z Gambrinus ligy mohl sestoupit jen jeden tým. A to v případě, že by se v druhé nejvyšší soutěži mezi čtyřmi prvními celky nenašly dva týmy, které by získaly licenci a chtěly postoupit. Informoval o tom deník Insider.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nově zvolený předseda FAČR Miroslav Pelta během Valné hromady Fotbalové asociace dne 8. června 2013 v hotelu Clarion v Praze.

Článek

Ve změně jde o to, že pokud jeden ze dvou prvních týmů Fotbalové národní ligy nebude schopen postupu do nejvyšší soutěže, bude jeho postupové místo nabídnuto třetímu mužstvu tabulky a poté případně i čtvrtému. Pokud ani jeden z nich nebude o postup stát, pak družstvo, které se v první lize umístilo na vyšším sestupovém místě, nesestupuje. Změna se v podobném duchu týká všech profesionálních soutěží i neprofesionálního fotbalu. Poslední tým v soutěži musí sestoupit každopádně.

Výkonný výbor hlasoval o změně per rollam prostřednictvím e-mailu, aby se změna stihla schválit do 19. července, kdy začínala první liga. Někteří členové výboru si však stěžují, že se podle původní dohody z 10. července změna neměla týkat profesionálního fotbalu. Konečné znění úpravy řádu však zahrnovalo i ligové soutěže.

"Změny se projednávaly výhradně na úrovni neprofesionálního fotbalu. Nepřichází do úvahy, aby se tak zásadní změna uskutečnila bez projednání na ligovém shromáždění," cituje Insider místopředsedu FAČR za ligu Dušana Svobodu.

Podle ředitele legislativního oddělení FAČR Petra Doležala však byla změna řádně schválena a platí už od této sezony. "Liga má své zástupce i ve výkonném výboru, tak ti to zjevně schválili a norma prostě platí už pro tento soutěžní ročník," řekl Doležal.

Zástupcům klubů se novinka předloží dodatečně

Ligové shromáždění se však hodlá změnou ještě zabývat. "Vše proběhlo v časové tísni. Takže se to zástupcům klubů předloží dodatečně. Já věřím, že to odsouhlasí, protože je to rozumné. A kdyby byli náhodou proti, tak bychom to ve výkonném výboru revokovali a ta norma by v tomto znění pro I. a II. ligu platit přestala," prohlásil pro Insider člen výkonného výboru Josef Lébr.

Změna reaguje na časté problémy s hledáním postupujícího celku. V minulosti už se stalo, že týmy druhé ligy, které se umístily na prvním a druhém místě v tabulce, nebyly schopné hrát nejvyšší soutěž především kvůli nevyhovujícímu stadiónu.

Před rokem tak do ligy postoupilo Brno, které skončilo až na čtvrtém místě, na úkor vítěze druhé ligy Ústí nad Labem. Třetí Sokolov neměl o postup zájem.

Pokud by se tato situace opakovala po této změně řádu a také Brno by nemělo o postup zájem či by nesplnilo podmínky, zůstal by v lize patnáctý tým, kterým tehdy byli fotbalisté Bohemians Praha 1905.

Jak se vám zamlouvá změna soutěžního řádu, podle které může z nejvyšší fotbalové soutěže sestoupit jen jeden tým?
Ano, je to dobrý návrh
38 %
Ne, nelíbí se mi
62 %
Celkem hlasovalo 7873 čtenářů.

Reklama