Hlavní obsah

Ujfaluši a Sparta? Nyní nic neřeším. A rozhodně preferuji zahraničí, říká obránce

Do konce prázdnin chce mít Tomáš Ujfaluši, naposledy hráč tureckého Galatasaraye Istanbul, jasno o fotbalové budoucnosti. Nyní doléčuje vleklé zranění kolena, které ho v minulém roce vyřadilo ze hry. K Bosporu se za pár dnů vrátí, aby se rozloučil už s bývalými spoluhráči. A co potom? Není vyloučeno, že se objeví po třinácti letech v domácí soutěži. Situaci kolem zkušeného borce sondovala pražská Sparta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Ujfaluši se třemi poháry (zleva): Superpohár, Liga mistrů a Evropská liga.

Článek

„Nějaký kontakt proběhl, ale momentálně žádnou konkrétní nabídku nemám a skutečně nic neřeším," prohlásil v pátek před polednem Tomáš Ujfaluši.

Je skutečně reálné, aby se objevil v Gambrinus lize? „Vedení klubu uvažuje o posílení kádru, ale žádná jména nebudeme komentovat," pronesl tiskový mluvčí pražské Sparty Ondřej Kasík.

Ujfaluši téměř rok nehrál. Na začátku minulé sezóny si přetrhl křížový vaz v koleni. Když se dostával do formy, poranil si meniskus. „Můj stav je stále lepší a lepší. Odpočinul jsem si, tělo možná potřebovalo pauzu, protože před tím jsem hrál dlouhou dobu bez větších zdravotních problémů. Ještě nejsem stoprocentně připravený na profesionální scénu, potřebuji pár týdnů. Ale ještě minimálně na jednu sezónu budu připravený," řekl odhodlaně rodák z Rýmařova.

Po začátku kariéry v Olomouci prošel Hamburkem, Fiorentinou, Atlétikem Madrid a naposledy hrál za Galatasaray Istanbul. V Německu vyhrál tamní pohár, z Turecka má dva ligové tituly a při španělském angažmá slavil triumf v Evropské lize a Superpoháru. „Jednoznačně preferuji setrvání v zahraničí. Kupříkladu Emiráty nebo Katar by nebyly špatnou destinací. Ale na druhou stranu by nešlo o žádnou dovolenou, protože tamní kluby nejvíce investují do útočníků, takže mě, jako obránce, by čekala pořádná honička," usmál se Ujfaluši.

Angažmá v Americe vyloučil

Nevylučuje, že v krajním případě naskočí do soutěže i v Česku. „Jestliže za hranicemi nebude zájem nebo se mi žádná nabídka nebude líbit, je to možné," pokrčil rameny Ujfaluši.

Jednoznačně naopak vyloučil, že by naplnil sen v podobně působení v americké MLS. „Tahle meta zůstane nenaplněna. Hlavně z pohledu na rodinu. V posledním roce jsem díky zranění mohl být hodně s dcerkou a nechci jít za fotbalem tak daleko," vysvětloval Ujfaluši, který pozorně sleduje i výsledky reprezentace v kvalifikaci o MS 2014.

„Moc rád bych se do Brazílie podíval," usmál se. „Nepočítám však s návratem do mužstva. Vyrazil bych na šampionát jako fanoušek a je vždy mnohem lepší, když máte v osudí vlastní tým," uvedl Ujfaluši.

Reklama

Související témata: