Hlavní obsah

Ostravský Bárta snil o vychytané nule, pak ale vyráběl minely a poznal nové plzeňské móresy

Plzeň

Soupeři si už na nové plzeňské móresy pomalu zvykají. Normou českého mistra v rozbíhající se sezóně se na domácím hřišti staly minimálně čtyři góly. V předkole Ligy mistrů si je odvezlo Sarajevo, teď v lize ostravský Baník, pražští Klokani v podzimním prologu nejvyšší soutěže odjeli dokonce s přídělem ještě o branku vyšším. „Ten tady schytají i jiné mančafty, protože Plzeň je svou kvalitou a střeleckou produktivitou daleko před většinou ostatních mančaftů v lize,“ glosoval vysokou prohru ostravský gólman Michal Bárta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Michal Bárta po třetím obdrženém gólu v Plzni.

Článek
Fotogalerie

Přitom právě on si před vystoupením na trávníku mistra troufal. „Bylo by krásné tady vychytat nulu," zasnil se Bárta, i když promptně dodal: „Ale je téměř nemožné odsud odjet s nulou."

V úvodu se přesto zdálo, že za svým snem půjde. Zvláště když doslova zázračně vyrazil Wágnerovu hlavičku a fanoušci Baníku ho začali oslavovat.

Nejhorší výkon, nevymlouval se Bárta

Po šesti minutách však vyrobil minelu. V nastaveném čase první půle druhou, po níž si Plzeň už třetí brankou vedení pojistila, takže o výsledku bylo rozhodnuto.

„Nejhorší výkon, jaký jsem v Baníku předvedl," nesnažil se ostravský gólman Bárta omluvit své minely. Při Kovaříkově trefě se u trestného kopu motali dva exekutoři a já nevěděl, který bude střílet. Vypálil Kovařík a na mou stranu k tomu, což jsem měl mít. A Hořavovu střelu zdálky také, i když mně stínili dva hráči, přes něž jsem neviděl, a balón navíc skočil."

V plzeňské výhni vyhořel Bárta, stejně jako celý Baník. „Museli bychom podat maximální výkon s minimem chyb v obranné i útočné fázi, abychom uspěli. Jenže bohužel," nedočkal se nový trenér Baníku Martin Svědík, aby jeho tým navázal na výkon v předchozím kole proti Mladé Boleslavi.

Vzdoruje se nám těžko, myslí si Hořava

Ofenzivě mistra nedokázali jeho svěřenci vzdorovat. „Ono se jí vzdoruje těžko, protože jsme hodně ofenzivní mužstvo, které dává góly stejně tak po kombinaci, jako centrech nebo standardních situacích. Nemáme jen jednu útočnou variantu, a právě v tom je naše síla," objasňoval Tomáš Hořava, který se po přestupu do Plzně trefil hned ve třetím ligovém zápase, k němuž nastoupil.

„Po roce a tři čtvrtě, protože poslední gól jsem dal v olomouckém dresu ještě Bohemce na podzim roku 2011," upřesňoval.

„Naše výhoda a přednost je i v tom, že góly střílí už pomalu všichni hráči. Pro každého soupeře je to složitější, protože nejsme tak čitelní, jako třeba Dukla, kde většinu gólů obstarává Pospěch a protivníkovi stopeři tudíž vědí, na koho se zaměřit. U nás to mají složitější," připomněl plzeňský trenér Pavel Vrba a pochopitelně si liboval nad střeleckým probuzením Wágnera, který se opět trefil.

„Pokud je důrazný a využije své postavy i kil, jako to uměli Kollerové, Lokvencové, Pospěchové, je to samozřejmě cítit a znát."

Vrba soudy vynášet nechce

I na celé Plzni je znát, jak jí daleko větší konkurence v kádru svědčí. „Je hodně daleko před ostatními. Sparta ji sice dohánět může, ale letos to bude mít obrovsky těžké," mínil po lekci, kterou si prožil, ostravský gólman Bárta.

„Zatím je na soudy brzy. Počkejme po sedmi, osmi kolech. Zatím jsme hráli se soupeři, kteří budou figurovat ve spodní polovině tabulky, takže dosavadní výsledky bych bral spíše jako ukázku, v jaké jsme pohodě a jak se nám daří," nechtěl z demolice dalšího soupeře vyvozovat závěry trenér Pavel Vrba.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články