Hlavní obsah

Hořava se v mistrovské Plzni prosadil rychle, s Horváthem se ale nesrovnává. Jsme jiní, tvrdí

Plzeň

Pravdou je, že si ho Plzeň na Hané vyhlédla jako budoucího dirigenta, jenž by měl převzít v mužstvu Horváthovu roli až časem. Přesto se pětadvacetiletý Tomáš Hořava aklimatizoval v mistrovském celku nebývale rychle. A ještě rychleji se zabydlel v základní sestavě. Tedy základní sestavě ligové formace, kterou trenér Pavel Vrba nasazuje k zápasům o body na domácí scéně. Ba co víc, pouhá tři utkání mu stačila, aby se v duelu s Ostravou zapsal i mezi střelce...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Tomáš Hořava (vpravo) a příbramský Tomáš Krbeček během utkání 2. kola Gambrinus ligy.

Článek
Fotogalerie

Vaše ligové trefy jsou vlastně vzácností. Vzpomenete si, kdy jste dal poslední ligový gól?

To už je hodně dlouhá doba. Před rokem a tři čtvrtě ještě v olomouckém dresu do sítě Bohemians. Je ale pravda, že pak jsem byl půl roku zraněný.

Ve třetím ligovém zápase v plzeňském dresu jste se trefil zase, i když vám hodně pomohl chybující ostravský gólman Bárta.

Jeho chyba to byla, ale dva hráči mu zakrývali výhled, takže to měl těžké. Po Ďurišově střele jsem napálil míč z voleje a Bárta ho viděl až na poslední chvíli.

Baník jste rozstříleli podobně, jako předtím Bohemians nebo Příbram. Zdá se, že minimálně čtyři góly za zápas se stávají plzeňskou ligovou normou.

Máme hodně ofenzivně laděné mužstvo, v němž nedávají góly jen dva tři hráči, což je velká výhoda. Druhá přednost spočívá v tom, že máme hned několik útočných variant, takže jsme schopni skórovat jak po kombinačních akcích, tak třeba po standardních situacích nebo centrech do šestnáctky. Navíc se střelecky daří i Wágnerovi.

Teď patříte mezi podzimní střelce i vy, což plzeňské publikum patřičně ocenilo, když vás trenér v duelu s Baníkem střídal. Muselo být moc příjemné slyšet uznalý aplaus jedenácti tisíc fanoušků...

To určitě. Nejsem zase takový střelec, takže za každý gól jsem rád. Navíc mám na hřišti jiné úkoly než obstarávat střelbu, protože do mých povinností patří nejen útočení, ale i bránění. I tak bylo moc příjemné slyšet, jak lidé tleskají a oceňují, že se našemu mužstvu daří.

Baníku jste dali čtyři góly, ale vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, mohl odejít s přídělem daleko vyšším.

Ale on zase až tak špatně nehrál a také si pár příležitostí vytvořil. I proto mohlo utkání klidně skončit 6:2 nebo 7:3.

Do Plzně jste sice přišel jako předem vyhlédnuté posila, která by měla zapadnout do mistrovského soukolí, přesto překvapilo, jak rychle jste se do ligové sestavy v nabité konkurenci prosadil.

Když jsem do Plzně přicházel, nevěděl jsem, zda všichni hráči ze stávajícího kádru zůstanou. Nikdo však z Viktorky neodešel, takže jsem si připouštěl, že zpočátku třeba hrát nebudu. Dostal jsem smlouvu na čtyři roky a i s touto variantou jsem prostě musel počítat. Zvláště když prosadit se v konkurenci Horvátha a Daridy je nesmírně těžké.

Jenže vy už jste na tom tak, že trenér Vrba je s dvojicí Darida-Hořava spokojen natolik, že třeba vůbec neuvažuje o tom, že by měl v odvetě kvalifikační odvety Ligy mistrů s Estonci postavit kapitána Horvátha, jenž se po prvním střetnutí v Tallinnu ocitl v karetním ohrožení. To proto, že má k dispozici právě vás dva.

Jsem spokojený, kolik jsem toho v Plzni odehrál. Trenér sestavu střídá, takže v lize hraji pravidelně a i v poháru se na mě dostalo. Zatím je ale pořád jen začátek sezóny. Přijdou těžší soupeři a teprve pak se ukáže, jak budeme všechno zvládat.

A jak budete zvládat roli vy, neboť mistrovská Plzeň si vás vybrala, abyste časem převzal Horváthovu dirigentskou roli. Troufáte si na ni?

Já bych se s Horváthem nesrovnával, protože nás dělí nejen věkový rozdíl, ale i herní styl. Jsme prostě oba jiní... On je daleko zkušenější, takže má přehled, dovede dávat krásné balóny za obranu a posílat dopředu přímočaré přihrávky, zatímco já jsem spíše hráčem do kombinace. Teď hraju s Daridou, ale samozřejmě se těším, že si to zkusím i s Pavlem, od něhož si mohu spoustu věcí vzít a přiučit se jim.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: