Hlavní obsah

Štajner přispěl k popravě kamarádů: V Liberci bych gól neslavil, doma nebyl důvod se neradovat

Mladá Boleslav

Pět minut zbývalo do konce bitvy Mladé Boleslavi s Libercem, když domácí fanoušci povstali a bouřlivým potleskem vyprovodili z trávníku střídajícího Jiřího Štajnera. Ještě nedávno zde slyšel nadávky, protože právě v dresu Severočechů pravidelně slavil ve středočeském městě výhry. Nyní se karta obrátila. I díky trefě sedmatřicetiletého borce slavili domácí výhru 4:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jiří Štajner z Mladé Boleslavi po výhře nad Libercem.

Článek

Jak chutná první vítězství v dresu Mladé Boleslavi a ještě proti vašemu bývalému zaměstnavateli?

Po dvou předešlých zápasech, které se nám nepovedly, a měli jsme jen jeden bod, bylo nutné zvítězit. A nehrálo roli, zda proti nám stojí Liberec, za nějž jsem ještě v minulé sezóně hrál.

Zatímco vám s Mladou Boleslaví vstup do ligové soutěže nevyšel, Liberec předešlá dvě utkání na domácí scéně vyhrál. Neměl jste z duelu obavy?

Věděli jsme, že program Liberce je nabitý. Spoléhali jsme, že budou trošku unavení a sestavu prostřídají. Je možná trošku kruté, že jsme Slovan porazili o čtyři góly. Ale do přestávky jsme měli tolik šancí... V poločase mohlo být po utkání.

Uleví se Mladé Boleslavi po prvním ligovém vítězství?

První dva zápasy nebyly moc dobré. Potřebujeme, aby si vše sedlo. Zahustel nehrál celý rok, Chramosta vlastně také, nový je v týmu i Štípek, Fabián promarodil celou minulou sezónu. Tři čtvrtiny mužstva jsou nové, potřebujeme čas.

Bylo pro vás snadnější vybojovat výhru v situaci, když Liberec šetřil čtyři hráče základní sestavy na odvetu v Curychu?

To je relativní. Někdy je vše naopak. Nastoupili kluci, kteří měli mít chuť a byli svěží, odpočatí. Kušnír, Kelič a další byli unavení, takže nemyslím, že by proměna základní sestavy soupeře představovala nějakou výhodu.

Připomínali vám spoluhráči v šatně Mladé Boleslavi, že Liberec v minulých pěti vzájemných zápasech neporazili?

Ne, vůbec. V kabině jsme ty předešlé zápasy neřešili.

Vychutnal jste si hodně branku, kterou jste zvýšil vedení na 3:0?

Šlo o důležitý gól. Přinesl nám uklidnění, protože při vedení o dvě branky se může stát cokoliv. Liberec měl šanci, když Šural trefil břevno. Kdybychom inkasovali kontaktní branku, mohlo se stát cokoliv. Moje trefa zápas rozhodla, Liberec pak rezignoval.

Prožíval jste intenzivně zápas proti týmu, s nímž jste doma dosáhl největších úspěchů?

Ne, já to už moc neprožívám (směje se)

Z gólu jste se však radoval bez zábran?

Je to gól jako každý jiný. Platí a hotovo. Nevím, proč bych se neměl radovat. Kdybych se trefil v devadesáté minutě v Liberci a šlo o vítěznou branku před plným stadiónem, asi bych radost z gólu tlumil. Ale hráli jsme doma, nebyl důvod se z trefy pro naše fanoušky netěšit.

Potěšilo vás, že fanoušci Liberce se zdrželi negativních projevů na vaši adresu?

Ano. Chci jim poděkovat, že nedošlo na žádný pískot ani vulgarismy. Jsem zvědavý, co na mě bude čekat za půl roku v Liberci (úsměv).

Sledujete Liberec v Evropské lize, k níž jste Severočechům výrazně pomohl?

Pochopitelně jsem jejich zápasy viděl. Byl jsem na utkání s Rigou v druhém předkole Evropské ligy a také na úvodním utkání dvojzápasu s Curychem. V Liberci bydlím, tak proč bych nešel večer na fotbal.

Prožíváte duely bývalých spoluhráčů nebo jste coby hráč Mladé Boleslavi v klidu?

Samozřejmě, že klukům fandím. S Rigou měli štěstí. No, vlastně měli štěstí skoro ve všech zápasech kromě toho u nás v Mladé Boleslavi. S Rigou měli kliku, že rozhodčí nepísknul na konci jasnou penaltu. Jenom s Curychem otočili nepříznivý vývoj vlastním uměním.

Přišlo vám na tribuně při duelech s Rigou či Curychem líto, že nemůžete do zápasů v Evropské lize naskočit?

Jasně. Nicméně beru vše střízlivě. Jsem v Mladé Boleslavi... Pochopitelně, když člověk vidí, že poháry přitáhly fanoušky, návštěvy jsou velké a atmosféra parádní, člověku je to trošku líto. Ale nedá se nic dělat. To je stejné, jako kdybych litoval, že už nehraju v bundeslize.

Jiří Štajner odehrál za Liberec v Gambrinus lize 143 utkání, vstřelil 53 branek. Se Severočechy slavil dvakrát domácí titul a jednou vítězství v tuzemském poháru. Byl při slavném tažení do čtvrtfinále Poháru UEFA v sezóně 2001/2002. Letos v létě však na severu Čech otáleli s nabídkou nového kontraktu pro sedmatřicetiletého ofenzivního záložníka, a tak se rodák z Benešova upsal Mladé Boleslavi. V jejím dresu má na kontě tři utkání a jeden gól.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: