Hlavní obsah

VIDEO: Ujfaluši si přišel do Sparty pro první český titul, další posilou Letenských má být Dočkal

Aktualizováno

Fotbalová Sparta získala zvučnou posilu v podobě obránce Tomáše Ujfalušiho. Pětatřicetiletý stoper přichází zadarmo jako volný hráč, který naposledy působil v Galatasarayi Istanbul, ale od loňského srpna nehrál kvůli vážnému zranění kolena. Ujfaluši ve čtvrtek na Letné podepsal smlouvu do konce letošní sezóny s následnou roční opcí. Sparta chce v nejbližších dnech přivést také záložníka Bořka Dočkala z Rosenborgu Trondheim.

Tomáš Ujfaluši podepsal kontrakt se SpartouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dohoda byla stvrzena poté, co Ujfaluši ve středu večer úspěšně prošel zdravotní prohlídkou. Ta potvrdila, že se může pustit do plného tréninku. V poslední sezóně totiž vinou přetrženého zkříženého vazu v koleně odehrál pouze dva zápasy a v létě se s tureckým klubem dohodl na rozvázání smlouvy.

Ujfaluši poslední soutěžní zápas odehrál 26. srpna loňského roku, pak nuceně stál kvůli poraněnému kolenu.

I když bývalý kapitán národního týmu ještě před několika dny naznačoval, že by v kariéře rád pokračoval v zahraničí, nakonec po 12 letech kývl na návrat do české ligy.

"Zvažoval jsem, jestli ještě rok, dva hrát venku. Ale v zahraničí jsem už strávil hodně dlouhou dobu, takže jsem zvolil návrat domů. A v české lize byla od začátku jediná varianta, Sparta. Chci jí pomoci k titulu, který v české lize ještě nemám," řekl Ujfaluši po podpisu smlouvy. Vybral si rudý dres s číslem tři, jež bylo volné po Pamičovi.

Dalším na řadě je Dočkal

Na Letné však může v nejbližších dnech dojít ještě k dalším změnám. Bundesligový Frankfurt se stále nevzdal útočníka Václava Kadlece, naopak Sparta pracuje na příchodu záložníka Bořka Dočkala z Trondheimu.

"Jednání s Frankfurtem dál běží, ale konkrétní závěr zatím není. Není snadné odmítnout, ale chceme mít co nejsilnější tým, a tak se nechceme s Vaškem loučit," popsal sparťanské dilema Jakub Otava, člen představenstva.

Na delší dobu vypadl ze sestavy zraněný Matějovský, nejen proto však Sparta chce získat posilu také do zálohy. "Ruku v ruce s rozhovory o Kadlecovi probíhá jednání také s Rosenbrogem o Dočkalovi, jež by už brzy mohlo přinést výsledek. Chceme Bořka získat - a nesouvisí to jen s Kadlecem," avizuje Otava.

V cizině by se ještě neztratil, poukázal manažer

Ujfalušiho manažer Dalibor Lacina prozradil, že Sparta na jeho klienta líčila delší dobu. "Kontakt se vyvíjel v posledních měsících, jak se lepšil Tomášův zdravotní stav. Tvrdě pracoval na rehabilitaci a návratu, takže jeho kariéra začala znovu rezonovat Evropou. Přicházely nabídky z různých zemí, kde je jméno Ujfaluši hodně vysoko," poukázal Lacina. Tomáš dodal, že během dvou, tří týdnů by možná mohl být připravený nastoupit k prvnímu zápasu.

V reprezentaci Ujfaluši nasbíral 78 startů, zahrál si na dvou mistrovstvích Evropy a jednom světovém šampionátu. Na ME v Portugalsku v roce 2004 se podílel na postupu do semifinále. V jeho sbírce úspěchů je stříbro z ME jednadvacítek z roku 2000, v témže roce byl v týmu na olympiádě v Sydney.

Odchovanec Rýmařova načal ligovou kariéru v Olomouci, v roce 2000 odešel do Hamburku a pak okusil angažmá v Atlétiku Madrid a v Galatasarayi. V Atlétiku zažil triumf v Evropské lize v roce 2010 a ve stejném roce se radoval i z vítězství v Superpoháru. Dva ligové tituly získal s Galatasarayem.

"Jednoznačným impulsem k příchodu Tomáše byl úvod sezóny v podání našeho týmu. Nechceme rezignovat, jednoznačně chceme získat titul a ještě posílit. Dostali jsme šest gólů na úvod, což je na Spartu hodně. Spolupráce s Tomášem je lákává, stojí za ním velká kariéra. Když bude fit, hodně nám pomůže," věří Otava.

Bude Tomáš Ujfaluši platnou posilou Sparty?
ano
58,1 %
ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 15510 čtenářů.

Reklama

Související témata: