Hlavní obsah

Na Plzeň budu připravený, slibuje posila Sparty Dočkal

Praha

Ofenzivní záložník či útočník Bořek Dočkal přišel do Sparty jako zřejmě největší letní posila. Po úspěšném absolvování lékařských testů se v úterý dopoledne už naplno zapojil do přípravy. Svůj příchod nebere jako alternativu za Václava Kadlece, který zřejmě po sobotním šlágru podzimu v Plzni dostane zelenou k odchodu do Frankfurut, ale Západočechům vzkazuje: „Záleží na trenérovi Lavičkovi, jestli mě nominuje, ale na zápas s Viktorií budu připravený.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Praha záložník Bořek Dočkal.

Článek
Fotogalerie

Už v sobotu sledoval společně s další posilou Tomášem Ujfalušim zápas s Bohemians 1905, v němž Sparta vydřela výhru 2:1. „Herně Sparta asi zůstala za očekáváním, ale ze čtyř zápasů má plný bodový zisk. Určitě je příjemnější zlepšovat výkonnost za této situace, než to řešit pod tlakem bodových ztrát. Samozřejmě herní potenciál týmu je mnohem vyšší,“ zdůraznil čtyřiadvacetiletý borec, který nemá obavu z reakcí fanoušků na svůj slávistický původ... „Pár lidí mi to připomnělo, ale ne ve zlém. Uvidíme časem.“

S Kadlecem bychom byli silnější

Dočkal odmítá, že je alternativou za Václava Kadlece, který by měl příští týden odejít. „O této variantě při jednáních nepadla řeč. Osobně ten pocit také nemám. Jako hráč Sparty bych byl raději, kdyby zůstal, protože s ním bychom byli silnější. Tím může pomoct i mně. Neberu ho jako konkurenta na pravé straně, na níž se mi hraje nejlépe,“ zdůraznil. „Věřím, že se dokážu prosadit i na jiné pozici. V podstatě mohu hrát kdekoliv ve středové řadě, snad kromě defenzivního záložníka. Myslím si, že mám dobrou i levou nohu. Hodně zápasů jsem odehrál zleva. Nevadí mi ani role uprostřed nebo pod hrotem. Neberu to tak, že bychom byli konkurenty na jeden post,“ dodal.

S trenérem Lavičkou už se prý o jeho využití v týmu bavili, ale nechá si to pro sebe. „Místo v základní sestavě mi pochopitelně neslíbil, ale logicky je mojí ambicí se do ní prosadit,“ zdůraznil Dočkal.

Z Letné také vidí kratší cestu do reprezentace. „To byl jeden z důležitých faktorů, proč jsem se rozhodl pro Spartu. V Trondheimu jsem cítil, že nejsem na očích. Chci udělat všechno proto, abych pozvánky do reprezentace dostával a udržel se v ní. Příjemná z tohoto pohledu nebyla ani představa, že v Norsku přestanu hrát v listopadu a začnu až v březnu,“ konstatoval.

Odešel nejlepší hráč Trondheimu

Ze srovnání Rosenborgu se Spartou mu vychází lépe pražský klub. „Když porovnám kvalitu kádru a jednotlivé posty, tak Sparta je na tom lépe. Co se týká zázemí, je to hodně podobné. Ale Sparta má navíc Strahov, což Rosenborg nemá. Na Trondheim chodí kolem šestnácti sedmnácti tisíc diváků, což si myslím, že je reálné i na Spartě, pokud bude hrát o titul. Obrovsky vpředu je však v práci s mladými hráči. V Norsku se o ně kluby zajímají až tak v jejich patnácti až šestnácti letech, což už je dost pozdě, aby ovlivňily výrazně jejich výkon,“ vypočítal.

Za minulou sezónu byl vyhlášen nejlepším cizincem norské ligy. Z Rosenborgu odešel jako jeho nejlepší hráč. V osmdesáti soutěžních zápasech nastřílel třicet gólů a připsal si třicet asistencí. Rosenborgu v minulé sezóně doslova prostřílel cestu do pohárové Evropy. Přesto se ho klub zbavil...

„Důvody se těžko vysvětlují... Vedení klubu se s novým trenérem dohodlo, že se vrátí k nejúspěšnějšímu rozestavení Rosenborgu, kterým byl systém 4 - 3 - 3. On si přivedl také nové hráče a zřejmě chtěl dokázat, že jsou do tohoto systému vhodní. Mně řekl, že budu hrát víc uprostřed, protože pozice vpravo podle něj pro mne není ta pravá, ač jsem z ní dal v minulé sezóně dvacet gólů. Před startem ligy došel k názoru, že na tuto pozici ještě nejsem připravený a posadil mě na lavičku. Neberte to jako výmluvu, ale cítil jsem na lavičce křivdu, že na mé pozici hraje někdo, kdo není lepší. Po svojí životní sezóně jsem měl dojem, že moje postavení je lepší. Opravdu jsem udělal maximum pro to, abych hrál. Svědomí mám čisté,“ vysvětlil důvody odchodu Dočkal s tím, že spousta lidí v Trondheimu jeho odchodu lituje. „Dodnes mi píší sms, ale chápou, že jsem prostě musel odejít,“ krčil rameny.

Norové museli slevit

„Bořek je na svých čtyřiadvacet let velice zkušeným hráčem, který má ambice hrát na co nejvyšší úrovni. Povedl se nám před časem přestup do nejlepšího norského klubu Rosenborg Trondheim a loni byl vyhlášen nejlepším cizincem nejvyšší norské soutěže. Navíc je velice univerzální. Klubu pomohl k postupu do Evropské ligy, vedení klubu ho dokonce označilo za hráče, který byl klíčem k postupu,“ popsal hráčovu situaci jeho manažer Viktor Kolář z agentury Sport Invest Group.

„Jeho odchod jsme ale plánovali. Na prvním místě jsme měli kvalitní západoevropské kluby, nejlépe s pohárovými ambicemi. Žádná z nabídek se nám ale nezdála jako ta pravá. Jednání a zájem Sparty byl naopak velký. Navíc ukazovala letními transfery na to, že chce vyhrát titul a probojovat se do Ligy mistrů. Co se týká financí, nemohu přestupovou částku sdělit, ale Rosenborg slevil,“ dodal Kolář.

Reklama