Hlavní obsah

Dal jsem Limberskému nechtěně facku, přiznal po šlágru podzimu sparťan Dočkal

Karel FeltPrávo

Po dvou letech si ofenzivní záložník Bořek Dočkal (24) opět zahrál Gambrinus ligu. V sobotním šlágru podzimu patřil v dresu Sparty v plzeňské Doosan Aréně k nejlepším hráčům a naznačil, že by pro tým z Letné měl být skutečnou posilou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty (vpravo) se snaží zastavit obránce Davida Limberského z Plzně.

Článek
Fotogalerie

Jak jste spokojen se svojí obnovenou premiérou?

Vždycky to může být samozřejmě lepší. Na to, že jsem hrál poprvé a ještě v Plzni, tak to nebylo snad tak špatné. Trochu mě ale mrzí, že jsem se nedostal do pořádného zakončení, abych víc ohrozil plzeňskou branku. Fyzicky jsem se cítil dobře. Věřím, že v dalších zápasech se budu zlepšovat, stejně jako celý tým. V Plzni jsme k tomu udělali dobrý krok, abychom získali větší sebevědomí a začali předvádět ještě lepší hru.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte proti Plzni v základní sestavě?

Oficiálně až v den zápasu na přípravě, ale z nácviku různých standardních a herních situací se to dalo vytušit už v posledních dvou dnech. Trenér se mě ptal, jestli se cítím připravený. Pocitově jsem tak věděl, že nejspíš budu hrát.

Nepřekvapilo vás, že si Viktoria ani Sparta nevytvořily ani jednu velkou šanci?

Je pravda, že se utkaly dva nejlepší současné české klubové celky, ale na druhou stranu se to dalo trochu očekávat. Oba týmy hrály opatrněji než v jiných zápasech, v nichž se snaží hrát na sto procent jen na vítězství. Jdou do většího rizika. V tomto utkání byla pro oba přijatelná remíza, čemuž odpovídala míra rizika, do něhož šly. Byly tam náznaky šancí, Plzeň je měla hlavně v první čtvrthodině, my pak měli v průběhu zápasu dvě tři slibné šance. Řekl bych, že ty naše byly výraznější a nebezpečnější.

Jednu chvíli to vypadalo, že si vjedete do vlasů s Davidem Limberským. O co šlo?

Nevjeli jsme si vlasů, ani jsme se neporafali. Jednou jsem se snažil zabránit mu v centrování a dal jsem mu nechtěně takovou menší facku. Hned jsem se mu omluvil. Bylo to mojí nekoordinací pohybu. Takových momentů jsou v utkání spousty. Jinak jsme spolu nic neměli.

Hrál jste na pravém okraji středové řady. Je to pro vás optimální pozice?

Tohle nedokážu tak říct, protože nejsem ten, kdo určuje, kde budu hrát. Pravda je, že jsem toho na tomto postu odehrál nejvíc. V každém případě se budu snažit zahrát co nejlépe na kterémkoliv postu, na němž mi dá trenér Lavička šanci. Ale asi ze situace vyplývá, že na pravém kraji středové řady bude do budoucna moje pozice.

Očekával jste, že budete rozehrávat tolik standardních situací?

Samozřejmě mě to potěšilo, ale ono nebylo přesně určeno, že půjdu všechno kopat. Vždycky jsme na to tři nebo čtyři, na hřišti to je pak na nás, jak se domluvíme, kdo a jak to zahraje. Jsem zvyklý standardky zahrávat, protože se i jejich prostřednictvím víc dostanu do hry. Pro mě je důležité, abych do nich byl zapojený, což ovšem neznamená, že musím kopat všechno.

V jakém stavu jste našel Gambrinus ligu po dvou letech?

Těžko odpovědět, protože tenhle zápas neodpovídá normálu, přece jen je trošku nadstandardní, a to jak kvalitou, tak i pozorností médií a fanoušků. Samozřejmě jsem českou ligu sledoval i v zahraničí. Mám pocit, že za ty dva roky se zlepšila. Plzeň i Sparta se posílily a vylepšovaly svůj herní projev. Plzeň je dnes týmem evropské úrovně. Věřím, že to platí i o Spartě, byť letos vypadla z Evropské ligy. V minulé sezóně ale udělala perfektní výsledky. To ukazuje na sílu české ligy. Ale i týmy pod špičkou se hodně zlepšily. Liberec předvádí pěkný fotbal už druhou sezónu, Jablonec každou sezónu dokáže potrápit vršek tabulky. Olomouc je na tom podobně. Podle mě skutečně týmy udělaly výkonnostní posun. Česká liga jde správnou cestou. Týmy se snaží hrát lepší fotbal a pracují na tom, což se mi líbí.

Reklama

Související témata: