Hlavní obsah

Liberec přišel kvůli korupci o šest bodů

Fotbalistům Liberce bude odečteno šest bodů v tabulce první ligy a klub zaplatí pokutu půl miliónu korun. Disciplinární komise ČMFS tak Liberec potrestala za korupční jednání při loňském zápase se Zlínem (3:0). Sportovní manažer klubu František Mysliveček nesmí dva roky vykonávat žádnou fotbalovou funkci a zaplatí 100 tisíc korun, delegát utkání Christos Čanaklis má stejný zákaz a pokutu 50 tisíc korun.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Liberce přišli kvůli korupci o šest bodů - ilustrační foto.

Článek

Po šestibodovém odečtu klesne Liberec z třetí pozice na šestou a do jarní části sezóny vstoupí s 23 body na kontě. Na druhé Teplice nyní ztrácí sedm bodů.

Slovan byl potrestán za loňský březnový zápas proti Zlínu, ve kterém Severočeši zvítězili díky hattricku Libora Doška 3:0. Policejní odposlechy usvědčily Myslivečka z toho, že se pokusil domluvit ovlivnění utkání ve prospěch Liberce s rozhodčím Václavem Zejdou a delegátem Čanaklisem. Zejda, který už za dřívější korupční kauzy dostal tříletý distanc, měl slíbeno padesát tisíc korun, Čanaklis pak dvacet tisíc.

Liberec je pátým klubem, který byl za korupci potrestán. Dříve disciplinární komise odebrala dvanáct bodů Synotu (dnes Slovácko) a šest bodů Opavě. Ve druhé lize přišly o dvanáct bodů Žižkov a o devět Vítkovice. Mysliveček je osmým potrestaným klubovým činovníkem, Čanaklis pátým delegátem. V aféře je zapleteno i čtrnáct rozhodčích a bývalý místopředseda svazu Milan Brabec.

Nezaplatili, zvýšil se jim trest

Sedmi aktérům korupční aféry dnes disciplinární komise fotbalového svazu zvýšila tresty. Rozhodčí Ladislav Talpa, Igor Gulajev, Marcel Hábl, Zbyněk Pustka, Pavel Poledník a Ladislav Míka a svazový delegát Adolf Růžička dostanou k dvouletým trestům další rok zákazu činnosti. Důvodem je skutečnost, že dosud neuhradili pokuty, které jim za korupční jednání disciplinární komise udělila.

Všichni rozhodčí i delegát Růžička dostali tresty loni za provinění v aféře Viktorie Žižkov. Kvintetu Talpa, Gulajev, Hábl, Pustka a Poledník byl trest prodloužen do 15. září 2007, Míkovi do 14. října 2007 a delegátu Růžičkovi do 30. září 2007.

Pokutu neuhradil ani sudí Michal Beneš, který byl potrestán v prosinci. Jeho dluhem se zatím komise nezabývala. Podle informací ČTK ze 14 rozhodčích zaplatili pokutu jen Karel Vidlák, Jaroslav Gruber a Jiří Vodička. Mezi neplatiči je i bývalý místopředseda svazu Milan Brabec, jemuž komise vyměřila pokutu 100 tisíc korun. Naopak kluby a jejich funkcionáři peněžité tresty vesměs uhradili.

Reklama

Související témata: