Hlavní obsah

Hřebík: Vítěznou sérii nemá nikdo dopředu nalajnovanou

PRAHA

Příští víkend startuje jarní část fotbalové ligy a týmy ladí formu. Z první pozice do druhé poloviny soutěže odstartuje pražská Sparta pod staronovým koučem Jaroslavem Hřebíkem. Ten v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že bere kapitána jako svoji prodlouženou ruku nebo hledá inspiraci v baletu. A tvrdí: "Titul vyhrát musíme."

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

Do jaké míry už máte jasno o základní sestavě? V podstatě je daná, ale bude se hrát na hřištích s různou kvalitou proti různým soupeřům, takže jsou tam alternativy na dvou až třech postech.

Co vás během přípravy nejvíc potěšilo? Přístup hráčů k tomu, na čem jsme se dohodli a co jsme po nich chtěli, byl stoprocentní. Neměli jsme s tím žádný problém. Taky nedošlo k vážnějším zraněním, i když jsme hráli třeba čtyři těžké zápasy během jednoho týdne, což je taky moc důležité. A potěšilo mě i to, že se hráči podle vyhodnocení kondičních testů během přípravného období hodně zlepšili.

Zklamalo vás vůbec něco? Nemůžu mluvit o žádném výrazném zklamání.

Získá Sparta titul?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Nečekal jste například lepší výsledky v přípravných zápasech? Hráli jsme osm kvalitních utkání s řadou soupeřů, kteří se připravovali na Ligu mistrů nebo Pohár UEFA - Leverkusenem, Trondheimem, Basilejí nebo Šachtarem Doněck. Někteří to brali jako generálku a nastoupili v nejsilnějších sestavách. My jsme během těch zápasů vystřídali všechny hráče, které jsme v kádru měli. A v žádném utkání jsme nebyli horším týmem, nikdo nás nepřehrál, což je strašné plus. To už samo o sobě musí mužstvo povzbudit.

Kolik lidí má na to, aby hrálo v základu? V kádru je 21 hráčů do pole a 3 brankáři. Gólmani jsou výborní a mezi hráči do pole jsou i mladí kluci s minimem zkušeností. Ale ověřili si, že když hodně pracují a plní úkoly, mohou hrát i těžké zápasy. Z těch, kteří ve Spartě působí, by měli být schopni hrát všichni. Proto tady jsou. Někdo se s tou rolí sžívá líp, někdo hůř.

Jak vás uspokojily dvě nové posily, Matušovič a Kadlec? Já to beru tak, že mám tři, protože Petr Johana na podzim nehrál. Když někoho kupujeme, měl by to být hráč, který je schopen nastupovat v základu a Spartě pomůže. O Matušovičovi jsme přesvědčeni, že může a asi bude hrát. Měl by být využitý na postu levého záložníka. Kadlec je mladý hráč, který si místo musí vybojovat. Dál potřebuje získávat zkušenosti a pracovat s maximálním úsilím v každém tréninku. Johana půl roku nehrál kvůli zranění, ale kondičně to zvládl velmi dobře. Hrál buď středního nebo pravého obránce a na obou postech to zvládal tak, že se neprohrávalo.

Zapadly posily do kolektivu? Když přijde obecně nový hráč do mužstva, které má nějaký charakter, vezmou ho. Tak to bylo i u nás. Podle toho, co vidím, tak nevznikl žádný problém.

Matušovičovi údajně nejradikálnější fanoušci Sparty vyhrožují, co tomu říkáte? Lidi, kteří se tímto způsobem vyjadřují, snad Spartě ani nemůžou fandit. Aspoň já si to nedovedu představit.

Je pravděpodobné, že ještě někdo z opor odejde do Ruska, o čemž se spekuluje?Možné je všechno. Příjem z Ligy mistrů nebyl dostatečný. Ale bylo by to jen za určitých, pro Spartu výhodných podmínek.

Připravil jste mužstvo na vítěznou sérii, kterou kdekdo očekává? Hráči si během přípravy trochu změnili názor v tom, že na někoho nemáme. Tato slova během podzimu z mužstva několikrát vyšla. Ověřili si, že když odevzdáme maximum, dodržujeme disciplínu, tak jsme schopni hrát i se silnějšími týmy. Ale samozřejmě se musíme dál hodně učit. A co se týče nějaké vítězné série, tak ji prakticky žádné mužstvo nemá dopředu nalajnovanou. Fotbal se strašně vyrovnal.

Ale když nevyhrajete titul, to by bylo hodně špatné... O tom vůbec nechci polemizovat, titul se získat musí.

Komunikujete hodně s hráči? Snažím se.

Kapitán bývá prodlouženou rukou trenéra, platí to i ve Spartě? Řešíte věci s Karlem Poborským? Samozřejmě. Potřebuji mít nějakou zpětnou vazbu, jak třeba cítí únavu v mužstvu. I podle toho pak koriguji náplň tréninků. Karel je kapitán, který chce, aby tým byl silný a vyhrával. Ptám se ho často na pocity. On je strašně zkušený hráč s obrovsky profesionálním přístupem, takže se jeho názor vzít musí. Všechno je na takové konstruktivní bázi a je to hodně kladné.

Mluví i jiní hráči? Když se jich ptám, tak určitě. Snažíme se hovořit otevřeně.

Kdo například? Nerad bych to moc rozváděl, ale za poslední dobu jsem měl spoustu hezkých rozhovorů třeba s Honzou Šimákem. Dost jsme povídali o všech možných věcech, nejen o fotbale. S klukama se bavíme třeba i o tom, jestli by měli studovat vysokou školu nebo ne. Mají maturity, tak bych klidně na vysokou někoho poslal. I takové věci řešíme.

Kolik teď máte času na mimofotbalové aktivity? Skoro žádný.

Ani na své fitcentrum v Benešově nebo firmu? Nezařídil jsem vůbec nic. Firmu vedou dva kolegové. Ve fitcentru jsem chtěl vybudovat tenisový kurt a právě mi propadá stavební povolení... Není čas, nedá se to zvládat.

Na rodinu si čas uděláte? Třeba jsem zapomněl na naše dvacáté výročí svatby... To mluví za všechno. Manželka to ale vzala v pohodě. Dcery jsem na basketu neviděl tři týdny.

Kdy jste vzal manželku naposledy na večeři nebo za kulturou? Na Silvestra jsme byli na baletu na Zkrocení zlé ženy.

Vy chodíte na balet? Do Národního divadla, už jsme viděli asi deset představení. Líbí se mi to. Máme tam kamarády ve vysoké funkci. On byl sólista, ona primabalerína. Jsou to fajn lidi a seženou nám lístky, většinou na premiéru. Mě to zajímá, protože náš balet je asi jeden z nejlepších.

Dá se v tom najít nějaká inspirace pro fotbal? Určitě. Když jsem viděl, jak trénují sedm nebo osm hodin, to je řehole. To by měli vidět fotbalisti... Ta preciznost provedení pohybu je úžasná a stojí za tím spousta dřiny.

Jakou jste si v poslední době udělal největší radost? Asi tím, že jsem ve Spartě.

Sledujete pořád hodně fotbal? Fotbal i jiné sporty. Házenou, teď futsal, chodím na basket. Sleduji sporty, které mi mohou něco dát. V úterý jsem si třeba pouštěl trénink britského oštěpaře Backleyho. Tam je spousta zajímavých prvků, které se dají použít i ve fotbale.

Reklama

Související témata: