Hlavní obsah

Nevzdám to a neuteču, říká ostravský trenér na odstřel Svědík

Vladimír KolářSport.czPrávo

Bazaly mohou být přikryty černým suknem na znamení strašného smutku. Baník třikrát po sobě prohrál 0:4, což je ostuda, ničím omluvitelná. Už před sezónou se sice mluvilo, že slabší Baník nikdo nepamatuje a všeobecně se čekalo, že po pěti kolech bude mít bod a možná ani ten jeden ne. Má čtyři díky vydařeným prvním dvěma utkáním v Praze se Slavií a v Ostravě s Mladou Boleslaví. Ty prognostiky umlčely, ale jen na chvíli. Mladý trenér Martin Svědík má po čtyřgólových výprascích sice dále důvěru šéfů klubu, ale jak dlouho ještě, to je ve hvězdách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský trenér Martin Svědík má plnou hlavu starostí.

Článek

Jeden z šéfů Baníku Petr Šafarčík kategoricky vyloučil možnost, že byste byl nyní odvolán. Právu řekl, že budete společně hledat cestu, po níž se tým vrátí o tři týdny zpátky, kdy po velmi dobrém výkonu porazil Mladou Boleslav. Co způsobilo, že třikrát po sobě mužstvo totálně selhalo?

Od sobotního večera, kdy jsem dostal strašlivou ránu v Příbrami, nemám v hlavě nic jiného. Co udělat, abychom se vrátili o tři týdny zpátky, kdy jsme porazili Boleslav a týden předtím remizovali se Slavií. Přicházím na to, že ty dva zápasy nám paradoxně ublížily, místo aby nás nakoply.

Proč myslíte?

Zdá se, že jsme si to vyložili jinak, než bylo potřeba. U některých hráčů jsem viděl psychický blok. Vůbec jsme se nepřiblížili našemu stropu výkonu, k němuž se musíme dostat, abychom uspěli. Nenavázali jsme na výkony podložené tvrdou prací, zodpovědností, disciplínou, dobrou organizací, namísto toho jsme od těchto kvalit ustoupili.

Povídejte.

Už v Plzni to bylo špatné a omluvy, že porážka 0:4 byla přece s nejlepším českým týmem, nebyly na místě. Už v tom zápase byla vidět nezodpovědnost hráčů. V následujícím s Jabloncem jsme hráli dobře šedesát minut, ale po prvém gólu jsme se začali na hřišti chovat, jak se chovat nemáme. Bylo to tristních dvacet minut, pro mne zcela nepochopitelných. Chyby jsme si vytkli, slíbili si, že se jich vyvarujeme. V Příbrami však přišel největší výbuch.

Bezprostředně po utkání jste měl říct, že dáváte své místo trenéra k dispozici. Napadlo vás tehdy, že to zabalíte?

To, co jsem řekl, jsem myslel tak, že jsem si vědom zodpovědnosti za výsledky a jsem připravený následky nést. Když trenér prohraje třikrát po sobě 0:4, musí počítat i padákem. Zabalit to a sám odejít, jsem však v úmyslu neměl a nemám.

Před sezónou se v Ostravě nahlas mluvilo, že tak slabý kádr hráčů jako letos Baník dlouho neměl. Doufáte, že v nynější situaci vám majitelé zaplatí lepší hráče, kteří pomohou?

V to samozřejmě nedoufám, peníze na přestupy nejsou, což jsem věděl dříve, než jsem trenérskou smlouvu podepsal. Kvalita hráčů samozřejmě s tím, co se stalo, souvisí. Na některých postech nemáme dostatečnou konkurenci a jak známo, hráči musejí být konkurencí pod tlakem.

Které posty máme na mysli?

Nemohu je jmenovat, protože bych ty hráče dostal ještě pod větší tlak.

Dobrá, řekneme je my. Jsou to především krajní obránci, kteří dělají chyby a nestíhají. Jak z toho všeho ven? Jak si chcete pomoci?

Klišé je říct tvrdou práci, ale to je v této chvíli málo. Chce to úpravy v sestavě, dát prostor jiným hráčům, protože donekonečna nelze chyby přehlížet. Výběr je úzký. I tak nezbývá, než vsadit na ochotné a připravené se na hřišti za Baník bít do úmoru. Vydat se ze sil a pak padnout.

Před třemi týdny jste byl jeden ze tří kandidátů na trenéra měsíce července. Teď vás mnozí vidí jako trenéra na odstřel. Co vám dává sílu věřit, že současnou krizi nakonec zvládnete?

Přece výkony týmu v prvých dvou ligových utkáních. Stejní hráči předvedli, že dokáží splnit úkoly, že mají na konkurenceschopný fotbal.

To souhlasí. Trenér Mladé Boleslavi Ladislav Minář po zápase řekl, že v nové sezóně je Baník jiný, ve všech řadách organizovaný. A hned po tom jeden propadák za druhým.

Hráči mají plnou pusu obdivu ke svým fanouškům. Teď je třikrát šíleně zklamali. Omluvit se jim a udobřit si je mohou jenom na hřišti, pokud to s tím obdivem mysleli upřímně. První příležitost budou mít ve středu v pohárovém utkání v Kroměříži, ale zejména příští pondělí v ligovém se Zbrojovkou Brno na Bazalech.

Reklama

Související témata: