Hlavní obsah

Fanoušci mají žně. Liga počtem vstřelených gólů drtí Premier League i bundesligu

Praha

Nejvyšší počet vstřelených gólů za poslední tři roky, který v průměru na jedno odehrané kolo předčí i ty nejvěhlasnější evropské soutěže. Taková je po nekompletním šestém kole vizitka letošního ročníku fotbalové Gambrinus ligy. Na domácí fotbalové scéně padlo před pondělní dohrávkou Ostravy s Brnem už 149 gólů a fanoušci se v ochozech rozhodně nenudí. Bezbranková plichta? V tuzemsku zřídka vídaná věc. Během 47 zápasů gól nepadl jen ve třech duelech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Teplic Admir Ljevakovič (vlevo) a Aidin Mahmutovič oslavují sedmý gól ve slávistické síti...

Článek

Fotbaloví příznivci v Anglii nebo třeba Německu mohou českým fanouškům závidět. I když ochozy všech stadiónů Gambrinus ligy nejsou ani zdaleka tak zaplněné jako v těchto vyspělých zemích, jde hlavně o góly a těch se v Gambrinus lize střílí habaděj.

Průměrně padne na jednom fotbalovém utkání v domácí soutěži 3,1 gólu na zápas, což je úctyhodné číslo. Celkem letos viděli fotbaloví fanoušci už 149 gólů (započítáno před dohrávkou 6. kola mezi Ostravou a Brnem - pozn. red.), v sezóně 2012/13 to bylo za šest kol pouze 136 branek a o rok dříve 145 gólů.

Výtečně je na tom Gambrinus liga i v porovnání s elitními evropskými soutěžemi. Německá bundesliga má za sebou kompletní tři kola, anglickou Premier League ještě dnes večer čeká atraktivní dohrávka 2. kola mezi Manchesterem United a Chelsea. Už teď je ale jisté, že takoví angličtí fanoušci se na tribunách příliš často neradují.

Tabulka počtu vstřelených branek ve vybraných ligách:
KoloGambrinus ligaBundesligaPremier League
1.24 gólů (průměr 3 na zápas)37 gólů (4,1 na zápas)25 gólů (2,5 na zápas)
2.28 gólů (3,5 na zápas)28 gólů (3,1 na zápas)17 gólů (1,7 na zápas)
3.29 gólů (3,6 na zápas)26 gólů (2,9 na zápas)zatím 3 góly (odehrán 1 zápas)

Na Britských ostrovech se střelecky daří převážně týmům velké pětky (nejvíce Manchesteru City se šesti góly z dvou utkání), v bundeslize je po třech kolech nejproduktivnější překvapivě Hoffenheim, který jako první tým soutěže zaznamenal deset gólů. Následují Hertha Berlín (9) a až pak Leverkusen (8), Dortmund s Mohučí (7) nebo Bayern (6).

K nejofenzivnějším týmům Gambrinus ligy letos patří Teplice (18 nastřílených branek), Plzeň (17) a Sparta (15).

Severočeši se v minulém kole blýskli rekordním sedmigólovým vítězstvím v Edenu nad Slavií a ve svém kádru mají i se šesti góly nejlepšího střelce ligy Aidina Mahmutoviče. Plzeňský mistr upoutal hned v prvním kole, když pěti góly smetl vršovické klokany. I sparťané na startu nové sezóny dominovali, když si přivezli vysokou výhru 4:1 z Jihlavy, v pátek pak čtyřmi góly zničili Příbram.

Gambrinus liga 2013/14 - počet branek:
1. kolo24 gólů - průměrně 3 na zápas
2. kolo28 gólů - 3,5 na zápas
3. kolo29 gólů - 3,63 na zápas
4. kolo19 gólů - 2,38 na zápas
5. kolo30 gólů - 3,75 na zápas
6. kolo19 gólů - 2,38 na zápas plus dohrávka Ostrava - Brno

Reklama

Související témata: