Hlavní obsah

Nad ostravským gólmanem Bártou se stahují mraky, asi půjde na lavičku

Praha

Třiadvacetiletý gólman Baníku Ostrava Michal Bárta v sobotu na Letné dostal na podzim počtvrté čtyři branky. A to během pěti kol! V sedmi zápasech tým z Bazalů inkasoval celkem devatenáctkrát a podle kouče Martina Svědíka je na přídělech zřetelně viditelný Bártův rukopis.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nešťastný gólman Baníku Michal Bárta.

Článek

„Je pravda, že jsme dělali obrovské chyby při standardkách, i když hráči jmenovitě věděli, koho mají hlídat. Při třetím a čtvrtém gólu měl Bárta mužstvu pomoci. Laciné branky však dostal i v Plzni a Příbrami. Nevylučuji změnu,“ zlobil se Svědík. Šanci tak s největší pravděpodobností dostane dvacetiletý Jiří Pavlenka, který ale má mizivé ligové zkušenosti. Mezi tyčemi stál pouze jedinkrát.

"Už z toho i nespím"

Může se stát, že mě trenér pošle na lavičku. Poslední dobou toho moc nechytnu. Je to těžké, nějak mi to nejde. Třeba se Spartou mi šel třetí gól přes ruku a čtvrtý pod tělem... Záleží na jeho rozhodnutí,“ krčil Bárta bezmocně rameny po výprasku na Letné. „V noci po takových zápasech nespím. Je to strašné. Nevím, co k tomu říct,“ přiznává Bárta.

Čtyři góly dostal v Plzni, pak doma s Jabloncem, v Příbrami a teď na Letné. „Je to hrozný pocit. Pro mne i pro spoluhráče. Musíme se zvednout. Na druhou stranu je jedno, jestli prohrajeme 0:1 nebo 0:4, tři body jsou stejně pryč a my potřebujeme každý bodík. V sedmi kolech jsme dostali devatenáct branek, to je strašně moc a pro psychiku hrozné rány,“ říká gólman, který se v minulé sezóně výrazně podílel na záchraně Baníku. „Nevím, kam forma zmizela,“ ptá se sám sebe.

Tragické standardky

Najít největší chyby ve hře Baníku ale nebyl problém. „Neuhlídali jsme standardky, i když jsme se na ně připravovali. Každý při nich má svoji roli, a tu si musí plnit. Když dá hráč krásný centr, je to o něčem jiném, ale když nestojíme tam, kde stát máme, je to špatné a těžko se to dá ubránit. Někdy v tom je z naší strany i laxnost a hlavně nedůslednost. Stává se nám to až příliš často,“ vypočítává Bárta.

Odpověď na otázku, proč s tím hráči nic nedělají a dostávají jeden příděl za druhým, však nenašel... „Na Letné jsme dali šťastný první gól. Vydrželi jsme bojovat do nerozhodného stavu. Po dvou rychlých gólech jsme ale šli dolů. Sparta nás jasně přehrála, a to ještě několik střel šlo těsně vedle branky. To se nám stalo i v předchozích zápasech. Nevím, čím to je. Jestli odcházíme fyzicky nebo strachy zalezeme, a pak je jen otázkou času, kdy nám to tam při tlaku soupeře padne,“ konstatoval.

Ostrava má za sebou zápasy se Spartou, Plzní a Jabloncem, tedy svým způsobem to nejtěžší. Boleslav a Brno porazila. Jako výhodu to však Bárta nevidí. „V tom není žádná útěcha. v Plzni a na Letné jsme neměli co ztratit, mohli jsme do toho jít s klidnou hlavou. V dalších zápasech, které máme před sebou, nás čeká větší tlak, protože budeme muset bodovat, hlavně doma. A s tím se musíme co nejrychleji vyrovnat, jinak může být zle,“ zdůraznil gólman Baníku. Recept ale nenabídl.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice