Hlavní obsah

Nikam nejdeš, slyšel Vaněk od Pelty. Zato olomoucký Pospíšil je další posilou Plzně

Plzeň
Aktualizováno

Záložník Ondřej Vaněk z Jablonce fotbalisty Plzně neposílí, jeho klub odmítl reprezentanta uvolnit. České televizi to před pondělním derby s Libercem potvrdil Miroslav Pelta, šéf Jablonce. Do Viktorie jako náhrada za Vladimíra Daridu naopak míří Martin Pospíšil z Olomouce. Jeho přestup již Plzeň v pondělním podvečeru potvrdila.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Martin Pospíšil (vpředu) z Olomouce je novou posilou Plzně.

Článek

Den poté, co pomohl Plzni k postupu do Ligy mistrů, přestoupil reprezentační záložník Vladimír Darida do Freiburgu. Jak na jeho odchod Viktoria zareaguje?

„O hráčské náhradě jednáme, připravujeme se na Vláďovu absenci. Jenže nahradit ho je na českém trhu nemožné. Bavíme se s některými kluby o posílení i tak širokého kádru, ale nebudeme nákupy dělat za každou cenu. Máme i hráče na hostování, kteří se mohou v zimě vrátit. Jsme schopni si poradit, i kdyby už nikdo nepřišel," ujistil šéf klubu Tomáš Paclík.

Plzeň se zaměřila na čerstvého reprezentanta Ondřej Vaňka z Jablonce. Jeho transfer však padl. „V tomto přestupním termínu k němu rozhodně nedojde. V zimě jsme uvolnili Lafatu do Sparty a Kovaříka do Plzně, oslabení mužstva by už bylo moc velké. Tím spíše, že i ve stávající ligové sezóně máme pohárové ambice," oznámil šéf klubu Miroslav Pelta v rozhovoru pro Českou televizi.

Pospíšil následuje Hořavu

Není žádným tajemstvím, že Plzeň nechce za žádného českého fotbalistu zaplatit víc než 20 miliónů korun. A Jablonce si Vaňka údajně cení na minimálně 20 miliónů... „Nedošli jsme v jednání tak daleko, abychom se o přestupní částce bavili," nechce Pelta finanční stránku komentovat.

Naopak přestup Martina Pospíšila z Olomouce byl v pondělí potvrzen. Již v létě Viktoria z Hané přivedla Tomáše Hořavu, který se jí okamžitě odvděčil spolehlivými výkony. Teď přišel na řadu Pospíšil, který ještě v neděli proti Viktorce odehrál celý zápas, v němž Plzeň porazila Olomouc těsně 3:2.

Dvaadvacetiletý odchovanec olomouckého fotbalu se k týmu Pavla Vrby připojí již ve středu po návratu viktoriánů z dvoudenního volna.

Spolupráce se Sigmou kvete

„Jsme velmi rádi, že jsme kádr dokázali zkvalitnit právě o Martina. Stejně jako v případě Tomáše Hořavy jsme tohoto olomouckého fotbalistu sledovali delší dobu, přes své mládí vykazuje stabilně vysokou výkonnost, navíc věříme, že se může nadále zlepšovat. Po dohodě se Sigmou nebude Viktoria blíže komentovat podmínky tohoto transferu," řekl k nové akvizici generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

„Jsme rádi, že projekt spolupráce mezi Viktorií a Sigmou funguje, angažování Hořavy a Pospíšila ve Štruncových sadech umožní oběma fotbalistům ukázat svůj potenciál také na evropské scéně. Osobně jsem přesvědčen o tom, že Martin naváže při svém působení v Plzni na Tomáše Hořavu, který se díky výkonům v dresu Viktorie prakticky okamžitě dostal zpět do národního týmu," poukázal Šádek.

Těší se na Ligu mistrů

Pospíšil má zatím jeden reprezentační start. V listopadovém duelu proti Slovensku si právě v Olomouci zahrál devět minut.

„Martin je mladým hráčem, nicméně přesto již nasbíral dostatek zkušeností. Může týmu okamžitě pomoci, věřím, že také jeho adaptace na evropský fotbal proběhne díky hráčovu potenciálu a herní inteligenci bez jakýchkoliv problémů," vítá další posilu trenér Pavel Vrba.

„Viktoria je v současné době nejlepším týmem u nás, možnost zahrát si Ligu mistrů je obrovskou motivací. Olomouc se mi nebude opouštět lehce, ale za novou výzvu se těším. Věřím, že týmu budu schopen pomoci. Konkurence je obrovská, ale to by mě naopak mohlo fotbalově posunout dopředu," pochvaluje si Pospíšil.

Již o víkendu Plzeň získala jako alternativu na levý kraj zálohy či do středu hřiště zkušeného Zdeňka Koukala. Devětadvacetiletý levák přišel na hostování jako volný hráč s amatérskou smlouvou v Příbrami, kde v létě skončil.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: