Hlavní obsah

Fotbalová Sparta v Opavě poprvé v historii oblékne sešívané dresy

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha v pondělním ligovém utkání v Opavě nastoupí ve dvoudílných černobílých dresech. Výjimku v zažité tradici nezpůsobí nová sada dresů pro novou sezónu, ale aktivní účast klubu v protirasistické kampani společnosti Nike. Alespoň jednou v životě tak sparťané okusí, jak chutná hrát v sešívaných dresech, v nichž nastupuje pravidelně jejich slávistický rival.

Foto: REUTERS

Sparťané v Opavě nenastoupí v tradičních rudých dresech - archivní foto.

Článek

Na rozdíl od slávistických červenobílých dresů sparťané natáhnou přes hlavu dres černobílý. Ten totiž v kampani vyjadřuje boj proti tomu, aby se rozlišovala barva pleti. Druhým znakem kampaně jsou dva stejně barevně odlišené propletené náramky, které se budou podobně jako žluté náramky z akce "Livestrong" prodávat. Výtěžek z prodeje získá Nadace krále Badouina, která hodlá finance použít na rozsáhlý výzkum rasismus ve fotbale.

Jako první v černobílých dresech v posledních zápasech nastoupily také už tři reprezentační týmy, které obléká stejná firma jako Spartu. Ve stejné kombinaci hráli Nizozemci, Portugalci i Rusové.

Sparta ale bude jediným klubem v Evropě, který na soutěžní zápas nezvyklou kombinaci zvolí. "Rasismus je špatná věc, která se nevyhne Česku, stejně jako jiným zemím. Setkával jsem se s ním i v Itálii," zavzpomínal sparťanský kapitán Karel Poborský, podle něhož se někdy za rasismem skrývají i jiné věci než odlišná barva kůže. "Já jsem bílý, přesto na mě bučí na každém druhém českém stadionu," povzdychl si Poborský ještě před tím, než fotoreportérům zapózoval v nezvyklé barevné kombinaci.

Sparťanské vybočení z jednobarevné tradice ale bude skutečně jen výjimečné, v dalším ligovém duelu už zase Pražané obléknou své rudé dresy. Současně se sparťanským vystoupením bude zahájena také televizní kampaň, v níž vystupují například Ruud van Nistelrooij, Claude Makelele či Roberto Carlos.

Reklama

Související témata: