Hlavní obsah

Fotbalová liga odstartuje bez zápasu v Drnovicích

Česká fotbalová liga i přes nástrahy počasí startuje, ale bez zápasu Drnovice - Jablonec, který byl odložen kvůli přemrzlému terénu. V sobotu odpoledne se na pražském Strahově rozehraje duelem Slavia - Olomouc sedmnácté kolo soutěže, která skončí v polovině června. V ohrožení je i zápas Blšany - Zlín, ale tam se stav trávníku výrazně zlepšil.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Fotbalisté Slavie doma přivítají Olomouc.

Článek

Do Drnovic a Blšan dnes sportovní šéf ligy Ivo Lubas poslal hlavní rozhodčí, aby zkontrolovali současný stav. Zatímco z jihu Moravy mu už krátce po poledni hlásil Petr Čecháček, že se hrát nedá, z Blšan dorazila od Tomáše Čuřína opačná zpráva: dnešní slabá obleva stav hřiště výrazně zlepšila, a pokud nepřijde nic neočekávaného, hrát se bude - poprvé za umělého osvětlení.

Blšanští se na nástrahy počasí připravili. "Dnes jsme na hřišti už trénovali, ale bude to těžké," uvedl trenér Michal Bílek, kterému spadl kámen ze srdce: přestup útočníka Střihavky se podařilo dotáhnout, a tak zřejmě nebude chybět v základní sestavě. Zlín zde oba předchozí zápasy prohrál. Přijede i Vidlička, kterého lanaří Wisla Krakov.

Slavia doma neprohrává

Slávisté letos doma ještě neprohráli a velkými favority budou i v sobotu s Olomoucí, která se pokusí konečně zrušit střelecké prokletí. V šesti posledních zápasech se Hanáci jen jednou radovali z gólu. Jenže má v zásobě jednu zbraň, která obvykle na Slavii platí: útočník Reiter se do sítě sešívaných trefil ve třech posledních vzájemných duelech - dokonce čtyřikrát.

Pražané chtějí Olomouci vrátit podzimní porážku, tehdy dohrávali bez dvou vyloučených. "Doufám, že teď dohrajeme kompletní, využijeme kvalitního trávníku k výhře a soupeři se v tabulce odpoutáme," řekl trenér Josef Csaplár, který by měl mít k dispozici kompletní kádr včetně Kolouška.

Teplice nechtějí nováčka podcenit

Teplice jsou sice na druhém místě tabulky, ale na konci podzimu jim docházely síly. Na branku čekají už 345 minut a ani v přípravě se střelci příliš nepředvedli. Trenér Vlastislav Mareček tentokrát hlavně varuje před podceněním nováčka. Mladá Boleslav se jako jedna z mála dokázala v zimě pořádně posílit. Baranek s Langrem by se také měli objevit v základní sestavě a Středočeši myslí na body.

V Uherském Hradišti by přes vydatné sněžení neměl být s trávníkem problém. Slovácko startuje náročnou cestu za záchranou, v níž mužstvo povede nový trenér Ladislav Molnár. Nepřichází v jednoduché pozici: pod jeho předchůdcem Karlem Jarolímem tým neprohrál už 21 domácích zápasů. Teď navíc přijede Brno, které nevyhrálo venku už sedmkrát a má také nového kouče.

Dočká se Jarabinský vítězství?

České Budějovice nejsou v dobré situaci, a pokud chtějí svou záchranářskou odyseu začít podle plánu, nesmějí s Ostravou prohrát. "Na jaře nás čeká čtrnáct zápasů a každá ztráta bude citelná," uvedl trenér Robert Žák, který představí pozměněný kádr: v útoku už nemůže počítat s vyřazeným Lafatou a potrestaným Kuličem.

Ostrava je sice favoritem zápasu, jenže pod trenérem Jozefem Jarabinským v lize ještě nevyhrála; naposledy se tým radoval v září. Jarabinský navíc vedle rekonvalescenta Dvorníka nemůže využít ani Klimpla, který si ze Žižkova přinesl karetní trest. Křest ohněm si tak patrně odbude mládežnický reprezentant Cigánek.

Liberec chce dohnat ztrátu

V Příbrami měli s přípravou trávníku plno práce, ale ostře sledovaný zápas s Libercem se prý hrát bude. Tradiční výsledkem tohoto souboje bývá remíza; tak skončilo pět zápasů ze sedmi hraných u Litavky. Středočeši v nedělní bitvě doma body rozdávat nehodlají, ztrátou by si totiž hodně ublížili v záchranářském boji.

Do Příbrami přijede sebevědomý tým - Slovan v lize už desetkrát neprohrál a přes odpočet bodů plánuje útok na pohárové příčky. "Víme, co dokážou špatné terény. V prvních kolech rozhodují jiné faktory: síla, bojovnost i štěstí," řekl trenér Stanislav Griga. Ze zimních posil asi nastoupí Dort i Hochmeister. Právě s defenzivou ale nebyl Griga v generálce na Slavii spokojen. Kouč navíc lituje, že nemůže využít Libora Doška.

První fotbalová liga - 17. kolo:
Sobota 26. února:
14:25Slavia Praha - Sigma Olomouc
17:001. FC Slovácko - 1. FC Brno
17:00České Budějovice - Baník Ostrava
Neděle 27. února:
17:00FK Teplice - Mladá Boleslav
17:00Chmel Blšany - Tescoma Zlín
17:00Marila Příbram - Slovan Liberec
Pondělí 28. února:
16:40SFC Opava - Sparta Praha
Zápas Drnovice - Jablonec byl odložen.

Reklama