Hlavní obsah

Razie ve fotbale je řízená akce, tvrdí Berbr. Obviněno bylo 12 lidí, za vším údajně stojí gang ze Slovenska

Praha
Aktualizováno

Českým fotbalem hýbe další skandál, který se tentokrát točí kolem nelegálního ovlivňování zápasů a sázek. Policie ve středu obvinila dvanáct osob, včetně několika profesionálních fotbalistů a dalších dvacet lidí vyzvala k podání vysvětlení. Zatímco ještě ve středu Fotbalová asociace České republiky k dění neposkytla žádné konkrétnější vyjádření, ve čtvrtek její místopředseda Roman Berbr prohlásil, že šlo o řízenou akci FAČR a policie. Ta mezitím ve čtvrtek znovu vyslýchala teplického stopera Davida Jablonského, není ale jisté, jestli jeho jméno figuruje mezi obviněnými.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek
Fotogalerie

„Celé věc je řízená již jedenáct měsíců. Už v loňském roce v září nebo v říjnu jsme získali nezvratné informace o tom, že se něco děje v soutěžích druhé ligy a juniorské ligy. Věděli o tom jen čtyři lidé na svazu, požádali jsme policii o součinnost," řekl Radiožurnálu místopředseda FAČR Berbr.

„V květnu jsme pak obdrželi informaci, že se věc bude ukončovat v tomto roce. A ten den přišel včera," dodal Berbr s tím, že současné dění bere jako uzavírání celého případu. Aféra má pravděpodobně spojitost s takzvanou Křetínského kabelou - šéf Sparty minulý rok v září předal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi informace, které údajně poukazovaly na nestandardní praktiky při řízení domácích profesionálních soutěží.

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zahájili ve středu rozsáhlou razii, při které zadrželi dvanáct lidí a více než 20 osob bylo vyzváno k podání vysvětlení. Zároveň policisté provedli 15 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Konkrétní jména ale kriminalisté neprozradili. „Zadržené osoby byly následně obviněny z korupčních trestných činů (podplacení a přijetí úplatku). K osobám můžeme uvést, že se jedná o fotbalisty či bývalé fotbalisty různých výkonnostních úrovní," uvedla policie v tiskové zprávě.

Teplický stoper Jablonský byl na výslechu podruhé

Jisté je, že v kauze figuruje třetiligová Roudnice nad Labem, které policie zatkla čtyři hráče. Roudnice ve středu hrála domácí zápas třetí nejvyšší tuzemské soutěže proti Převýšovu, na který nedorazili hráči Ondřej Bíro, Michal Macháček, Vítězslav Brožík a Jaroslav Chalupa. Těch se údajně týká policejní vyšetřování.

Dva z nich se klubu ozvali, že jsou vyšetřováni na svobodě. ČTK to řekl předseda Roudnice Pavel Dohnal. O dalších dvou zatím nemá klub žádné zprávy. Dalším ze zatčených fotbalistů byl Jan Halama. Ten momentálně hostuje v druholigovém týmu Bohemians Praha z Českých Budějovic.

Policisté byli také na teplických Stínadlech. Podle informací Teplického deníku vyslýchali záložníka Egona Vůcha, obránce Davida Jablonského a Karla Kodeše z teplické juniorky. "Ano, policie u nás byla a vyslýchala některé hráče. Žádné další informace ale nemám," řekl pro Sport.cz ředitel FK Teplice František Hrdlička.

A právě mladý obránce Jablonský ve čtvrtek dopoledne se žlutomodrými netrénoval. Podle nepotvrzených informací byl v pražské vyšetřovně znovu na výslechu. Obviněný však nebyl.

Trenér severočeského týmu Zdeněk Ščasný ale nechce věřit tomu, že by se jeho svěřenec do aféry nějakým způsobem zapojil. „Nechci nic vyvracet, ať se vše vyšetří, a když se prokáže jeho vina, ať ho potrestají, ale nedokážu si představit, že by tenhle kluk někde přijmul peníze. Patří k nejpoctivějším a nejslušnějších hráčům, jaké na Stínadlech máme. Pro mě je to teorie přitažená za vlasy. Že by dokázal ovlivňovat zápasy Teplic právě on? To mi hlava nebere," divil se kouč žlutomodrých v rozhovoru pro Deník.

Kořeny aféry údajně sahají na Slovensko

Kriminalisté už v celé kauze zahájili spolupráci se svými slovenskými kolegy. Více informací prozatím Policie ČR nebude poskytovat.

Klíčovou roli v aféře spojené s ovlivňováním výsledků fotbalových utkání v ČR měla podle slovenské policie skupina Slováků, která prý manipulovala také zápasy nejvyšší slovenské fotbalové soutěže.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl, že na Slovensku bylo v případu obviněno sedm lidí. Z přijímání úplatků byli obviněni čtyři hráči klubu DAC Dunajská Streda a tři bývalí fotbalisté. Podle slovenských médií je mezi nimi také bývalý slovenský reprezentant se zkušenostmi z Liberce a Mladé Boleslavi Ivan Hodúr, český zadák Tomáš Huber, který prošel Jabloncem a Spartou, Michal Dian, který hrál za Bohemians 1905, Příbram a Zlín, a Marek Božoň. Jeden z obviněných prý už začal se slovenskou policií spolupracovat.

Podle Gašpara gang uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích.

Hlavou gangu byla osoba z Asie

Podle Gašpara skupina za poslední rok ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice i na Slovensku. V Česku šlo prý i o zápasy první ligy v minulé a probíhající sezóně. Na úplatcích hráčům prý rozdala 210 000 eur (5,4 miliónu korun), na zápas údajně připadly úplatky v rozmezí od 2000 do 60 000 eur. Výhry se měly pohybovat ve výši 50 tisíc eur (asi 1,3 miliónu korun) na zápas.

"Dle zjištěných informací hlavními organizátory celé této manipulace a korupce byli Slováci. Řídili celý proces nelegálního sázení," řekl Gašpar. Dodal ale, že hlavou gangu byla osoba ze zahraničí, pravděpodobně z některé z asijských zemí, která členům gangu předala peníze na uplácení hráčů.

Podle Gašpara stál na začátku odhalení korupce ve fotbale český hráč, který úplatek odmítl a vše oznámil policii. Slovenský policejní prezident odmítl spojovat korupční aféru s nedávnou sebevraždou bývalého reprezentanta Marka Špilára.

Reklama

Související témata: