Hlavní obsah

Baník po devíti zápasech vyhrál v lize

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Po devíti zápasech se fotbalisté ostravského Baníku dočkali ligového vítězství. Úřadující český mistr, který čekal na tříbodový zisk od loňského září, vyhrál v sobotu na půdě Českých Budějovic díky brance Magery 1:0. Trenér Jozef Jarabinský tak oslavil vůbec první ligové vítězství od svého příchodu na lavičku obhájce titulu.

Článek

Budějovičtí po zimní pauze chtěli dokázat, že jim nálepka nejslabšího ligového týmu na domácím hřišti patří neprávem, a odlepit se ode dna tabulky. Baník přimáčkli před jeho bránu a už ve třetí minutě málem slavili první letošní gól: hlavičku úplně volného kapitána Homoláče na brankové čáře ale zázračně vyškrábl gólman Raška.

Obměněný tým Baníku na Střeleckém ostrově vsadil na rychlé brejky. Po osmi minutách hosté Dynamo ranili bleskovou akcí po levé straně, centr ještě na podzim opavského záložníka Metelky našel Mageru, a ten hlavičkou zajistil Baníku i k radosti dvou stovek jeho přítomných fanoušků vedení.

Reprezentant do jednadvaceti let se tak za důvěru náležitě odvděčil trenérovi Jarabinskému, který jej v zimě stáhl z hostování v druholigovém Kladně. Po čtvrthodině si Magera s Metelkou role prohodili, ale druhému jmenovanému chyběl k zakončení krok.

Dynamem vedoucí ostravský gól otřásl, se stereotypní hrou nakopávaných míčů si obrana Baníku, dirigovaná další novou posilou ze Žižkova Klimplem, věděla rady. Ještě před pauzou domácímu trenérovi Žákovi přidělalo starosti zranění ligového debutanta a stopera Pivoňky, který odskákal střet s brankářem Raškou.

Ani po poločase se domácí nevymanili z křeče a v tu chvíli poznali, jak citelná je ztráta elitního útočníka Lafaty, který v zimě po sporech s vedením klubu skončil v třetiligové rezervě. Těsně po pauze Adamova skákavá střela skončila na tyči, Pončák pálil těsně vedle šibenice a neujala se ani Vyskočilova hlavička.

Už pátou letošní domácí prohru neodvrátil ani Myšák, který dvacet minut před koncem nejprve zkazil nadějný brejk a vzápětí těsně před brankou místo střely zbytečně volil kličku. Šest minut před koncem pak Dynamo navíc podlomilo vyloučení beka Pončáka.

V předposlední minutě ještě Klimpl vykopl při zoufalém náporu Dynama míč z brankové čáry a následná dorážka ligového debutanta Marušky skončila na tyči. Baník tak z jihu Čech po dlouhých sedmi letech odváží všechny body, naopak domácí si v boji o ligovou záchranu hned na úvod hodně pohoršili.

České Budějovice - Baník Ostrava 0:1 (0:1)
Branka: 8. Magera. Rozhodčí: Královec - Holub, Kordula. ŽK: Leština, Pončák - Magera. ČK: 84. Pončák. Diváci: 2830.
České Budějovice: Filipko - Pončák, Pivoňka (41. Dobrotka), Homoláč, Leština - Krajčík (59. Gruber), Chlebek, Adam (76. Maruška), Němec - Myšák, Vyskočil. Trenér: Žák.
Ostrava: Raška - Látal, Besta, Klimpl, Čížek - Pospěch, Staněk, Bystroň - Lukeš, Metelka (69. Žůrek) - Magera (84. Papadopulos). Trenér: Jarabinský.
Fotbalová liga - 17. kolo
Slavia - Olomouc 3:2
České Budějovice - Baník Ostrava 0:1
Slovácko - Brno 1:2
Příbram - Liberec 27.2. 17:00
Blšany - Zlín 27.2. 17:00
Teplice - Boleslav 27.2. 17:00
Opava - Ostrava 28.2. 16:40

Reklama