Hlavní obsah

Krejčí to vzal z Podolí mezi sparťanské hvězdy a už hledá svoje nástupce

Praha

Začínali v malých pražských klubech a dnes jsou z nich hvězdy domácích, ale i zahraničních klubů. Jen namátkou Tomáš Rosický, který začínal v TJ ČKD Kompresory, Pavel Horváth v Břevnově, Ladislav Krejčí v Podolí, Tomáš Necid ve Stodůlkách...

Foto: Sport.cz

Ladislav Krejčí s jednou z možných následnic v dresu Podolí.

Článek
Fotogalerie

První tři ze jmenovaných se dostali do velkého fotbalu přes Spartu, ten čtvrtý přes Slavii. Všichni čtyři oblékli reprezentační dres a kromě Krejčího hráli či hrají ve slavných evropských klubech. Blonďatý sparťanský záložník má do zahraničí našlápnuto.

Můj první klub

Právě Ladislav Krejčí se stal tváří akce Pražského fotbalového svazu, která se jmenuje "Můj první klub" a jejímž cílem je hledání nových talentů. Ne všichni šikovní kluci projdou úspěšně nábory ve Spartě, Slavii, Dukle či Bohemce. Cesta do velkého fotbalu ale vede i přes ty malé a v Praze jich je osmdesát. Stačí vzít tátu a mámu za ruku a jít do nejbližšího klubu. Anebo opačně, kdy rodiče přivedou k fotbalu svoji ratolest. Dnes už je jedno, jestli syna nebo dceru.

„Cílem projektu je rozšířit členskou fotbalovou základnu. Pro většinu kluků a holek je fotbal prvním sportem, se kterým přijdou do styku. Díky němu aktivně sportují, udržují se v dobré kondici, tudíž jsou zdravější. Chceme přitáhnout pozornost rodičů směrem k fotbalu při výběru sportu pro své dítě a usnadnit proces přihlášení začínajícího sportovce do fotbalového klubu,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

„V pražských fotbalových klubech vyrostlo mnoho hráčů, kteří sklízeli či sklízejí úspěchy jak na české, tak i mezinárodní fotbalové scéně. O čtyřech z nich, kteří začínali v malých klubech, už byla řeč. Takových jsou ale desítky a nejen v Praze. Byli bychom rádi, kdyby rodiče a jejich děti dali fotbalu šanci a sami ji v něm hledali. Pokud si tuhle volbu v budoucnu pochválí, budeme jen rádi,“ dodal šéf pražského fotbalu a druhý muž Sparty.

Chodil s Poborským i Kadlecem

Fotbal není finančně tak náročný. Stačí jedny padnoucí tenisky, chuť do hry a najít cestu do některého z klubů. Jak najít ten, který je rodičům či prarodičům a jejich ratolesti nejblíže? Projekt „Můj první klub“ díky webové aplikaci na stránkách www.mujprvniklub.cz nabídne možnost výběru a nalezení toho nejbližšího od jejich bydliště, školy nebo zaměstnání. Každý z pražských fotbalových klubů, zapojených do projektu, má na internetových stránkách svou kartu s informacemi, jež pomohou rodičům přivést dítě ve správný čas na správné místo a nastartovat tak jeho sportovní kariéru.

„Díky fotbalu jsem se naučil vycházet se svými spoluhráči, fungovat v kolektivu. Trenéři nás navíc učili slušnému chování. Všem rodičům bych tenhle sport pro jejich děti jen doporučil,“ vzkázal Ladislav Krejčí, záložník Sparty a hlavní tvář projektu „Můj první klub“. Jak již bylo řečeno, začínal v tradičním pražském celku AFK Podolí.

Právě Sparta přišla s nápadem, aby hráče při ligových nebo pohárových zápasech doprovázeli nejen její žáčci, ale i fotbalové naděje z jiných klubů, a nejen pražských. „Zájem je velký a pro kluky i holky to je velká motivace. Zájemcům dáme šanci, například přijedou i žáčci z jihočeského Olešníku, kde začínal David Lafata,“ nabídl další zajímavý projekt tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Ladislav Krejčí je jedním hráčů, kteří vodili na letenský trávník hvězdy a podávali jim míče. „Chodil jsem třeba s Karlem Poborským nebo Michalem Kadlecem. V áčku Sparty jsem se s nimi nepotkal, ale Michal je můj spoluhráč z reprezentace. V áčku je nás víc, co jsme takhle začínali, třeba Pavel Kadeřábek. Někteří kluci jsou na hostování. Pikantní je, že v áčku je se mnou i gólman Jindra Staněk, který podával míče, když jsem do áčka poprvé nakoukl,“ zavzpomínal Ladislav Krejčí.

Reklama