Hlavní obsah

Svlékněte dresy a vypadněte! zpražil kotel hráče Baníku

Ostrava

Bazaly přemohlo hluboké zklamání. Baníček v boji o šest bodů s Bohemians 1905 totálně selhal, ve 25. minutě prohrával 0:3, když Klokani ztrestali tři hrubé chyby jedinců. Bídný výkon měl odezvu i v obvykle věrném kotli baníkovských fanoušků. Když mu po zápase přišli fotbalisté poděkovat za přízeň a povzbuzování, zpražil je skandováním „Svlékněte dresy a vypadněte!“

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Smutní Martin Lukeš a Vojtěch Engelmann (oba z Baníku) po skončení zápasu s Bohemians 1905.

Článek

„Vysvětlit náš výkon je těžké, já to neumím," soukal ze sebe kapitán Baníku Martin Lukeš.

„Prohrávat ve 25. minutě doma 0:3 a poslouchat, co lidi na nás řvou, to je strašné." Podle Lukeše obrovské potíže Baníku nadělal hrotový útočník Bohemians Matěj Štochl. Uhrál všechny míče. Nikdo z našich nebyl schopný mu jej sebrat. Buď byl faul, nebo balón udržel. To byl nás velký problém."

Lukeš byl evidentně zdrcený. „Každý si z nás dělá pr..l, že dostáváme čtyři góly. Když nám dá hostující mužstvo první gól, strašně nás to nahlodá. Je to o psychice, ostatně jako v každém sportu. Je mi líto, že nemůžeme hrát celý zápas aspoň tak, jak jsme hráli druhou půlku. I když Bohemka měla asi nahráno, už se nemusela tolik tlačit za gólem."

Ránou pod pás byl pro Baník první gól v 9. minutě ze standardní situace, kdy Rolinc neobsadil stopera Jakuba Štochla, byť to měl za úkol. „Když budeme dostávat takové góly z rohu, jako byl ten první, tak je to moc špatné. My také kopeme rohy, balón letí před branku, ale náš hráč nikdy není volný, my na bránu nehlavičkujeme. Pak se zápas vyvíjí tak, jak se vyvíjel," povzdechl Lukeš.

Ani pět změn nepomohlo

Stejný postřeh měl i trenér Martin Svědík. „Když naše mužstvo dostane v 9. minutě gól, ztrácí odvahu hrát, tvořit. To byl špatný gól. Nepočítám-li druhý (to se vepředu zapomněl Kraut, který se v sestavě přestěhoval z útoku na pravý kraj obrany), třetí byl z darované penalty soupeři (pozn. red.: Milosavljev neodkopl míč, když mohl a pak zbytečně fauloval Bartka). Takové chyby nás stojí zápas. Proti nám soupeř takové chyby neudělá."

Po čtyřech čtyřgólových porážkách Svědík udělal v sestavě pět změn. Do branky postavil Pavlenku, zmíněného Krauta jako pravého beka, poslední posilu z Olomouce Sukupa jako levého, do zálohy poslal Šichora a na levý kraj zálohy Milosavljeva.

„Tak, jak nastoupil do zápasu Vladan, je zcela mimo moje chápání. Dostal příležitost hrát po delším čase a jeho výkon byl neprofesionální," kroutil hlavou trenér Baníku, který Milosavljeva už ve 28. minutě vystřídal.

O razantní obměně sestavy se po zápase hodně mluvilo. „Po čtyřgólových prohrách logicky přijít musely. Navíc je zraněný Kukec," poznamenal Lukeš. Svědík nechtěl výkony nových hráčů těsně po zápase rozebírat. „Není důležité, jestli to zvládne ten či onen jednotlivec, ale jak to zvládne tým. A ten náš tohle utkání naprosto nezvládl."

Weber takový rozdíl nečekal

Klokani naposledy v první lize vyhráli v říjnu roku 2011. Jejich trenér Jozef Weber správně označil vítězství na Bazalech za zcela zasloužené.

„Utkání výrazně ovlivnil náš kvalitní vstup do něj," prohlásil kouč. „Nejen góly, ale bylo od začátku vidět, že s naší ofenzivní vozbou si domácí nevědí rady. Bylo jen otázkou času, kdy po prvním dáme další góly. Baník nás přitlačil akorát v prvních deseti minutách druhé půle, ale pak už jsme hru kontrolovali a je škoda, že jsme nevyužili některé brejkové situace dva na jednoho nebo tři na dva. Rozdíl ve kvalitě obou týmů byl překvapivě větší, než jsme čekali."

Josef Jindřišek přispěl k výhře suverénně proměněným pokutovým kopem. „Takový průběh jsme nečekali, Baník totiž není jednoduchý soupeř. Věděli jsme, že má mladý mančaft, málo zkušený, výjimkou je akorát Lukeš a snad ještě dva hráči. Zkušenost byla na naší straně a ta se projevila."

Bohemians si v posledních dvou ligových kolech ohromně pomohli. „Porazili jsme Znojmo a teď Baník a pokaždé šlo fakticky o šest bodů, protože to byli sousedé v tabulce. A to je pro nás hodně dobré," zdůraznil kapitán Klokanů.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: