Hlavní obsah

Smrtelný koktejl, ví nový trenér Slavie moc dobře. Psa ani tak v Edenu zakopávat nebude

Praha

Když ještě fotbalové Kladno házelo a v první republice hrálo společně se Spartou a Slavií na ligovém výsluní, zakopali na kladenském hřišti psa. To proto, aby se stalo pevnou tvrzí a ani pražská „S“ na něm nedokázala vyhrát. Někdejší kladenský, ale také mladoboleslavský, ostravský, plzeňský či třeba čáslavský trenér Miroslav Koubek do Edenu jako nový kouč s podobným rituálem nepřišel, Slavii však vzhůru pozvednout chce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový kouč fotbalové Slavie Miroslav Koubek na tiskové konferenci.

Článek

Nejste tak trochu sebevrah? Vrhat se do Slavie, která se zmítá v naprostém marasmu a kde se trenéři mění častěji, než atrakce na Matějské pouti?

Však jsem spoustu podobných esmesek od přátel a známých dostal.

Divíte se jim, když jste se dal na takovouto misi?

Sebevrah skáče z Nuselského mostu, zatímco fotbal je život. A v životě už to někdy chodí hůře a jindy lépe.

Slavistický národ má ovšem pocit, že v Edenu to chodí jen hůř. Vy ho nemáte? Dovedete si vůbec představit, kolik problémů současná Slavia má?

Vím, spoustu.

Zkuste vyjmenovat ty, s nimiž se budete jako trenér potýkat?

Prvořadá bude defenziva, která nefunguje, což se promítlo ostatně i do jedenácti inkasovaných gólů v posledních dvou domácích zápasech. Obrannou fázi proto musíme zlepšit v první řadě, což bude také náplň dvou tréninků, které do dalšího zápasu s Jabloncem zbývají. Teď to bude pro hráče denní chleba, protože musí mít jasno v taktice a strategii, kterou od nich budu na hřišti vyžadovat. U fungující obranné fáze začneme.

S realizačním týmem, který jste zdědil? Nebo si přivedete své lidi?

Jsem tady teprve pár hodin, takže nejprve musím poznat detailně hráče, stejně jako asistenty. A samo sebou - práce musí být vidět za mnou, stejně jako za nimi.

K tomu, aby za vámi byla vidět práce, ale bude třeba hráčský kádr posílit. Je to vůbec reálné?

Posílit potřebuje každé mužstvo, Slavii nevyjímaje. Teď půjde o inventuru současného kádru, druhou otázkou pak je, zda se povede někoho za pochodu získat (Slavia přivedla záložníka Maria Ličku - pozn. red.).

Ten pochod je a hlavně bude hodně náročný, neboť vás čekají tři těžké zápasy po sobě - cesta do Jablonce, doma derby se Spartou, poté duel v Plzni.

Smrtelný koktejl. Věřme, že bude moment změny fungovat. Že mužstvo dostane novou rétorikou pozitivní impuls, že se zmobilizuje, patřičně motivuje a půjde to.

Přitom vás provází prokletí nového trávníku. Od momentu, co byl v Edenu položen, na něm domácí tým nevyhrál. Ani Slavia, ani v evropské Superpoháru Chelsea s Čechem v bráně...

Že bychom na hřišti zakopali psa, jako to udělali u nás v Kladně někdy před sto lety, aby kouzlo domácího hřiště fungovalo? K tomu v Edenu nesáhneme, ale výkonnost se zlepšit pokusíme. A vyhrávat také.

K tomu budete ovšem potřebovat gólmana. A za Slavii teď chytá brankářská čtyřka! Už máte jako bývalý gólman představu, koho postavíte mezi tyče jako jedničku?

Zatím vůbec, i když takovéto rošády fotbal přináší. Jen doufám, že to nebudu muset být já, protože pod břevno už bych nevyskočil.

Když se Slavie ujímal nový majitel Aleš Řebíček, sliboval fanouškům, že jejich klub bude hrát zase o titul. Vy jste během angažmá na ostravských Bazalech s Baníkem de facto do posledního kola o ligový primát hrál, ale nakonec na něj nedosáhl. Slíbíte ho slavistickému národu?

Na počkání to nebude.

Vyhýbavý slib, takže už se chystejte na to, že od někdejšího sparťanského gólmana a trenéra se ani nic jiného čekat nedá!

Ale vždyť spousta současných fanoušků ani nepamatuje, že jsem ve Spartě působil. Už je to pětatřicet let a navíc jsem chytal v tandemu s Mírou Stárkem, který byl lepší než já. Proto mám na Letné na kontě pouze čtyřicet ligových zápasů. Jestli to někdo přesto vnímá jako prohřešek, nechť je mi odpuštěno. Já beru každé angažmá profesionálně, fandím tomu, kde pracuji.

Přitom po předčasném konci na poslední ligové štaci v Mladé Boleslavi jste tvrdil, že už máte trénování dost a budete si užívat důchodu a vnoučat. Dlouho vám předsevzetí nevydrželo...

Nebylo to zrovna to pravé. Zpočátku mně sice trénování nescházelo, ale časem se návyk ozval. A jistá nuda také. Proto jsem nad nabídkou Slavie ani chvíli nepřemýšlel. Nejprve mě překvapila a pochopitelně potěšila, protože když klub takovéhoto ražení osloví trenéra, jedná se pokaždé o ocenění jeho práce..

Vy jí teď ale budete mít mnohem víc, neboť na Strahově vás uvolnili do Edenu s tím, že dál povedete reprezentační devatenáctku, na kterou čeká od 17. do 22. října kvalifikační turnaj v Ostravě a Opavě, kde půjde o postup na mistrovství Evropy.

Musel jsem pochopitelně přemýšlet, jak práci skloubit, ale zvládnout se dá. Reprezentační tým mám postavený, asistenty k ruce, Slavia o termínovém střetu se zápasem v Plzni ví a akceptovala ho. A když bude celá dálnice z Prahy do Plzně volná, lze za den stihnout dva zápasy.

Pozvedne trenér Miroslav Koubek fotbalovou Slavii?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 6253 čtenářů.

Reklama

Související témata: