Hlavní obsah

Zápasy 18. kola fotbalové ligy ohrožuje počasí i chřipka

PRAHA

Program 18. kola fotbalové ligy ohrožuje počasí a chřipková epidemie. Teploměr i předpovědi počasí pečlivě sleduje především ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, v jehož pravomoci je celé kolo či jednotlivé zápasy odložit. Určitě by se mělo hrát jen na Spartě a v Jablonci, kde mají vyhřívané trávníky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Také z Mladé Boleslavi hlásí, že by neměli mít problémy; ty má zato soupeř, chřipkou napadené České Budějovice.

Lubas je ve spojení se všemi kluby, kde by se mělo o víkendu hrát. "Podle předpovědí by se teploty již měly začít vracet do plusových hodnot, ale vím, že především na Moravě nejsou trávníky v dobrém stavu. Dnes však ještě rozhodovat nebudeme, počkáme minimálně na čtvrtek," řekl Lubas. "Vím, že je to špatné. Sníh je sice odklizen, ale hřiště připomínají tak trochu kluziště," dodal.

V Jablonci jsou sice dvoumetrové závěje, ale hřiště je zelené jako v létě: vyhřívání rozpustilo poslední zbytky sněhu i ledu. "Pokud před zápasem nenapadne dvacet centimetrů sněhu, hrát by se mělo určitě," řekl jablonecký správce.

Televize možná nebudou mít na výběr

I v Mladé Boleslavi by se hrát mohlo. "Hřiště připravujeme průběžně, a když nepřijde kalamita, nevidím problém," řekl ředitel klubu Jaromír Šeterle. Jenže tento zápas ohrožuje jiná věc - České Budějovice požádaly svaz o odložení duelu kvůli onemocnění značné části hráčského kádru.

Všechna tři utkání, které počasí zatím neohrozilo, se mají hrát v neděli 6. března. Je však možné, že jeden ze zápasů by se hrál už v sobotu a další v pondělí. V tyto dny vysílají přenosy z ligy komerční televize a teď hrozí, že nebudou mít na výběr.

Trávníky v Brně, Drnovicích i Olomouci pokrývá led. Situace je dokonce tak špatná, že ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček po domluvě s brněnským ředitelem Radkem Bělákem oslovil všechny prvoligové kluby, aby se v průběhu dnešního odpoledne vyjádřily k tomu, zda se nemá celé druhé jarní kolo odložit.

Když je sněhová kalamita, tak nelétají letadla

"Když je sněhová kalamita, tak nelétají letadla. Stejná situace je nyní s fotbalem, neboť se na zmrzlých trávnících riskuje zdraví hráčů," řekl Kubíček.

Na Moravě je nejhorší situace v Brně, kde by se mělo hrát v sobotu od 14:25 televizní utkání se Slavií Praha. "Děláme všechno pro to, aby se hrálo. Ovšem devadesát procent hrací plochy na stadionu v Králově Poli tvoří led v tloušťce okolo dvou centimetrů a předpověď počasí příliš nadějí na změnu nedává," řekl sportovní ředitel Brna Karel Jarůšek.

Příčinou současného stavu byl liják před necelými dvěma týdny, po kterém uhodily mrazy. "Bombardují nás dotazy z televize Nova kvůli přenosu. Nyní jsme ale naprosto bezmocní," dodal brněnský ředitel Bělák.

Od minulého kola se situace příliš nezměnila ani v Drnovicích, kde se v neděli nehrálo. "Třicet procent hrací plochy je pod ledem a teploty jsou ještě nižší než v minulém týdnu. Na současném trávníku se nedá hrát," uvedl drnovický sekretář Pavel Holub.

Relativně nejlepší situace je ve Zlíně

Také v Olomouci jsou na hrací ploše ledové plotny. Po odklizení sněhu v minulých dnech na trávník zasvítilo slunce a rozměklý terén zmrzl. "Máme sice hrát proti Liberci až v pondělí, ale těžko říci, zda počasí dovolí upravit hrací plochu, aby byla bezpečná," poznamenal Kubíček.

Relativně nejlepší situace je ve Zlíně. "V úterý jsme odhrnuli sníh a přes poledne na trávník svítí slunce, které rozpustilo zbytky sněhu. Dnes by se na hrací ploše hrát nedalo, ale rozhodnutí by mělo padnout až ve čtvrtek," řekl zlínský ředitel Josef Duda.

V Ostravě je polovina hřiště je odklizena. "Ale jakmile zasvítí sluníčko, tak to povolí. Proto necháváme druhou polovinu pod sněhem a budeme s odklizením vyčkávat. Chceme hrát za každou cenu a děláme pro to vše," řekl Jakub Kahoun, předseda představenstva Baníku.

Reklama