Hlavní obsah

Po šoku v Jablonci čekal Slavii další v Edenu. Zakuklenci házeli na hráče dlažební kostky, lahve a pyrotechniku

Aktualizováno

Jeden šok vystřídal druhý. V nedělním ligovém duelu v Jablonci přišli fotbalisté pražské Slavie ve čtvrté minutě nastavení hodně nešťastně o vytoužený bod, cestou domů se nestačili z tvrdého direktu ani vzpamatovat a čekala na ně rána druhá. Před stadiónem v Edenu na ně čekala skupinka zakuklených fanoušků, která napadla autokar i vystupující hráče. Dlažebními kostkami, lahvemi i pyrotechnikou...

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pár konfliktů už fotbalisté Slavie během letošního zpackaného podzimu zažili... Třeba po sedmigólovém výprasku od Teplic si ti nejradikálnějších z nich chtěli počkat na hráče odjíždějící ze stadiónu, dokonce i do útrob Edenu se snažili proniknout, aby si s nimi vyřídili účty a potupu červenobílých barev.

Až policie hráče spasila

Při návratu z Jablonce však přišel otevřený atak, o němž jako první informoval server idnes.cz. „Na autokar, jenž zastavil před recepcí u stadiónu, se vyřítila skupina fanoušků, z níž létaly dlažební kostky, lahve i pyrotechnika. Všichni byli překvapení, protože podobný útok nikdo nečekal," potvrdila nedělní konflikt radikálních fans tisková mluvčí Soňa Nouzáková s tím, že většina hráčů a členů realizačního týmu zůstala v autobusu a čekala na příjezd policie.

"Několik hráčů stačilo vystoupit a skrýt se na stadionu. Útočící agresoři rozbili sklo autokaru, ale ani dlažební kostky, ani další házené předměty se dovnitř naštěstí nedostaly a ani skleněné střepy nikoho nezranily," dodala Nouzáková.

Až policie skupinu asi dvaceti rozzuřených příznivců, kteří na sobě neměli žádné klubové symboly, šály, čepice či dresy, zpacifikovala, přičemž pět z nich zadržela.

Škoda na autokaru? Padesát tisíc

„Většinou šlo o verbální projevy nebo o útoky zábavní pyrotechnikou," uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Zároveň ale dodal, že dva z rozlícených fanoušků hodili na autobus kámen. „Ten poškodil zadní část vozu, škoda byla odhadnuta na padesát tisíc korun," poznamenal mluvčí s tím, že při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Potvrdil, že policie zadržela pět útočníků, které podezřívá z výtržnictví a poškození cizí věci. „Na případu ale dál pracujeme a počet zadržených nemusí být konečný. Pracujeme na ztotožnění i ostatních útočníků," poznamenal Daněk

„Nikdo nebyl naštěstí zraněn, ale hráči jsou událostí pochopitelně otřeseni. Vedení klubu je současným děním znepokojeno a situaci řeší," dodávala mluvčí Slavie s tím, že mužstvo pod vedením nového trenéra Miroslava Koubka v pondělí normálně trénovalo, i když hráči i trenéři atak v hlavách měli a mají.

Další incident po pohárovém řádení

Nejvážnější incident zažila fotbalová Slavia na jaře roku 2011, kdy nebylo vůbec jisté, zda zadlužený klub získá profesionální licenci na další sezónu. Jakmile dorazila ze zasedání licenční komise na pražském Strahově do Edenu zpráva, že ji klub neobdržel, změnila se demonstrace fanoušků během pohárového střetnutí s Olomoucí  původně avizovaná jako pokojný protest v bezuzdné řádění frustrovaných příznivců červenobílých barev.

Šli po krku představitelům klubu v čele s tehdejším ředitelem Miroslavem Platilem, kteří před nimi museli prchnout do útrob stadiónu. Poté rozbíjeli skla, snažili se proniknout do VIP prostorů, a dopouštěli se dalších násilností. Až těžkooděnci se psy je vytlačili ze stadionu.

Slavia sice nakonec licenci získala, ale za nepokoje byla logicky ztrestána. Nejen pokutou, ale i uzavřením stadiónu, na němž musela hrát tři ligové zápasy bez diváků.

Nedělní incident logicky souvisí s bídným slavistickým podzimem, nedělní prohrou v Jablonci, po níž nepřišli hráči nejvěrnějším příznivcům k jejich sektoru poděkovat, a pochopitelně i propadem na předposlední příčku v tabulce.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: