Hlavní obsah

Jako kdyby nás podváděla manželka! hájí někteří fanoušci Slavie útok na autobus

Praha

Slavia má jedny z nejradikálnějších fanoušků v celé lize. Už to prokázali v minulosti několikrát a po další ligové porážce (1:2 od Jablonce) se „fanoušci“ sešívaných znovu předvedli. To když po příjezdu fotbalistů na stadión zaútočili na autobus sprškou nadávek a dlažebními kostkami. Na oficiálních stránkách pražského klubu se fanoušci přou o to, zda byl zásah fanoušků adekvátní, či nikoliv. Většina z nich útok odsuzuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozzlobení fanoušci Slavie.

Článek

Vedení vršovického celku má v celé záležitosti jasno. „To, co se před stadiónem odehrálo, je naprosto nepřípustné. Jde o bezprecedentní útok skupiny jedinců, který mohl skončit tragickými následky. Od těchto osob, které v žádném případě nepovažujeme za fanoušky Slavie, se zcela distancujeme. Vyvineme maximální úsilí, aby byla zjištěna totožnost pachatelů a viníci tohoto incidentu byli potrestáni. Policie ČR má v této záležitosti naši plnou podporu," stojí v prohlášení Slavie, jež klub uveřejnil i na svých internetových stránkách.

A to všechno v době, kdy se blíží velký svátek tradičního českého klubu. Už ve středu totiž všichni opravdoví příznivci a vedení sešívaných oslaví 100. výročí narození největšího fotbalisty Slavie vůbec - Pepiho Bicana. Ve stejný den uvede FAČR legendárního útočníka do Síně slávy českého fotbalu.

Úcta k fotbalistovi, který ve své kariéře nastřílel přes 4500 branek, se ale odsouvá do ústraní, současné potíže Slavie jsou pro fanoušky důležitější. A přestože klub opustil trenér Michal Petrouš, jeho nástupci Miroslavu Koubkovi se při debutu na horké jablonecké půdě nepodařilo získat ani bod a oheň byl na střeše.

Porážka od Teplic jako rozbuška

Ale něco takového Slavia přece jenom mohla očekávat, její příznivci už v minulosti něco podobného "předvedli". Na jaře 2011 zaútočili radikální fanoušci na vedení klubu v čele s tehdejším ředitelem Miroslavem Platilem a slávistická generalita se musela před rozvášněným davem ukrýt do VIP prostorů. A není to tak dlouho (přesně měsíc a pět dní), co si fanoušci hodlali svoje „miláčky" podat po porážce 0:7 od Teplic.

Vraťme se do přítomnosti. Prohlášení Slavie některé vlajkonoše pořádně rozlítilo. „'Nepovažujeme za fanoušky Slavie', to si děláte pr*el? A kdo za vámi jezdí po celý ČR, kdo je každý domácí zápas na Severu? Ono ty výjezdy i domácí zápasy něco stojí! Nejenom peníze a čas, ale hlavně nervy! A ty nám v poslední době docela ničíte! My Slavii milujeme, je to jako kdyby vás podváděla manželka, taky jí neřeknete - nevadí. Tak tu nepiště, že to nejsou fanoušci, protože tohle jsou ti nejvěrnější!" rozohnil se Lukáš Vladman na oficiálním webu Slavie.

Většina fanoušků násilí odmítá

Jeho agresi ale většina ostatních diskutujících odmítala. „Jo, nejvěrnější fanoušci hází po hráčích dlažební kostky... Prober se! Nebo si taky jedním z nich? Myslíš, že nás ostatní nes*re, jak to se Slavií vypadá? Ale jo, a dost, ale fyzicky napadat hráče, to je mnohem větší ubohost," odpověděla například Petra Příhodová.

„Ať jsou výsledky, jaké jsou, pořád je to jenom sport a fyzicky někoho napadnout kvůli špatným výsledkům ve sportu? Tomu říkám demence...," má jasno také Tomáš Ondrašík, jehož názorově podpořil také Antonín Snopek: „Myslím si, že toto nemá se sportem nic společného - je to ubohost a asi by to chtělo tvrdé tresty, aby se to už neopakovalo. Stydím se za takové fanoušky."

Vtipně celou záležitost glosoval Ladislav Vojtášek. „Kdo seje vítr, sklízí dlažební kostky."

Být hráčem Slavie se v této době nevyplácí. A to mají sešívaní před sebou pražské derby se Spartou, ve kterém o emoce nikdy není nouze. Snad tentokrát zůstane dlažba po zápase v chodnících...

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: