Hlavní obsah

Slávista Lička vzpomíná na Beckhama a těší se na bitvu se Spartou: Jsme jasný outsider, tvrdí

Praha

Sestup zažil už na konci minulé sezóny, když v barvách Brestu marně bojoval o záchranu mezi francouzskou fotbalovou elitou. Nové smlouvy se Mario Lička v zemi, kde vyrůstal, nedočkal. A tak se po třech měsících nejistoty upsal Slavii Praha, patnáctému týmu české ligy. A debut v základní sestavě jej zřejmě čeká v největším tuzemském zápase: sobotním derby se Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Slavie Praha Mario Lička v utkání proti Jablonci.

Článek

Během léta jste netajil, že prioritou je setrvání ve Francii. Nyní budete bojovat ve Slavii o záchranu. Bylo těžké smířit se s návratem?

Měl jsem nabídky hlavně z druhé francouzské ligy. Nechtěl jsem se unáhlit. Jako volný hráč jsem čekal na lepší možnost. Za tři roky v Brestu jsem si udělal určité jméno, mám ambice, takže jsem doufal v nabídku z první ligy. Pak se ozval klub z Číny a ruský Jekatěrinburg, což bylo obojí zajímavé hlavně ekonomicky. Hlavně z administrativních důvodů však realizace přestupu krachla. A když se ozvala Slavia, řekl jsem si, že je lepší hrát v Česku, než nikde.

Na čem zkrachoval váš zájem zůstat ve Francii?

Francie pro mě byla zavřená kvůli ekonomickým důvodům. Kdybychom nesestoupili, zřejmě bych v Brestu zůstal. Kluby jsou hrozně hlídané podle daných finančních pravidel. Pro představu: Pokud je čistě teoreticky rozpočet deset miliónů eur, na platy hráčů jde čtyřicet procent. A víc ani cent. Brest měl třiatřicet profesionálů. Mně a třem dalším klukům končily smlouvy, které se neprodlužovaly. Dalším pěti hráčům kontrakt ukončili a vyplatili je. Byly kluby, jež mě chtěly. Ale řekli mi rovnou, že se musí nejprve zbavit dvou hráčů. Byl jsem třeba v Avignonu týden na testech. Trenér byl spokojený, prezident mě chtěl také, jenže rozpočet na výplaty měli tak našponovaný, že prostě nešlo kontrakt uzavřít.

Jako kluk jste byl šest let ve Francii, kde hrál otec. Nyní jste v zemi prožil další tři roky. Necítíte se tam už jako doma?

S rodinou jsme byli v Brestu moc spokojení. Po přestupu z Baníku jsem nevěděl, co čekat. Ale fotbalově se mi angažmá vydařilo, odehrál jsem přes devadesát zápasů, nastupoval proti velkým klubům jako Lyon, Bordeaux, Paris SG či Marseille. Během působení v Brestu se nám narodily děti, které perfektně komunikují francouzsky i česky. Já na naše holčičky mluvím doma francouzštinou, žena česky, je to pěkná směsice. Pokud se jednou naskytne šance k návratu do Francie, budu moc rád.

Závěr vašeho působení v Brestu je spojený s ukončením kariéry Davida Beckhama. Když se loučil s profesionálním fotbalem v dresu Saint Germain, hrál jste celý zápas.

Šlo o utkání, na které nikdy nezapomenu. Park Princů v Paříži byl plný. Šlo o velkou show, proběhl ohňostroj. Byli tam Ibrahimovic, Thiago Silva i jiní skvostní hráči. S odstupem je fajn, když si člověk uvědomí, že byl při loučení Beckhama. Kluci z Brestu se znali z žákovských kategorií s některými hráči Paříže a ti nám vyprávěli, že v týmu byli z Beckhama všichni paf.

Z jakého důvodu?

Z jeho chování. Ale v dobrém smyslu. Na nic si nehrál. Třeba líčili, jak jeli prvně po jeho přestupu na zápas autobusem. A Beckham dorazil jako první. Sedl si, ale když šel kdokoliv z kádru, stoupnul si do uličky a ptal se, zda konkrétnímu hráči nesedí na místě. David Beckham?! Neuvěřitelné.

Nevyčítal vám nikdo, že jste při návratu do Česka nezamířil do Baníku Ostrava, kde jste vyrůstal a následně hrál před odchodem do Brestu?

Samozřejmě se objevily i hodně negativní ohlasy. Ale šlo o logické rozhodnutí při porovnání možností daných dvou klubů. Slavia je ve špatné situaci po sportovní stránce, Baník sportovně i finančně. Budu ostravskému týmu držet palce, aby šel celkově dopředu. Je zvláštní, že bojuji v dresu Slavie o její místo mezi českou elitou, které si bude muset těžce vybojovat i Baník. Přitom jde o dva tradiční kluby. Ale život někdy přináší obtíže.

Hrál velkou roli při podpisu smlouvy ve Slavii fakt, že klub vede trenér Koubek, pod nímž jste působil v Ostravě?

Potkali jsme se rok v Baníku. On má určitý charakter, je přísný. Pro mě je důležité, že dbá na herní disciplínu a taktiku, což je základ pro každé mužstvo. Moc se mi jeho styl líbil. Jen díky němu jsme hráli o titul až do posledního kola. Věřím v jeho schopnosti. Takže když jsem věděl, že novým trenérem Slavie bude Koubek, s podpisem jsem neotálel.

Za Slavii jste odehrál deset minut v minulém kole v Jablonci. Debut v základní sestavě vás čeká zřejmě nyní proti Spartě. Jak coby nováček vnímáte bitvu s odvěkým rivalem?

Budu se snažit, aby Slavia slavila. Vnímám, o jak prestižní duel jde. Uvědomuji si důležitost zápasu. Je normální na celém světě, když je mezi kluby taková rivalita, že je zápas hodně sledovaný. Jsme jasný outsider, ale myslím, že s trochou štěstí můžeme překvapit.

Jak jste sledoval derby pražských "S" v minulosti?

Jako malý kluk jsem byl Baníkovec a derby v Praze mě nezajímalo, bylo mi ukradené. Bral jsem to jako normální ligový zápas. Říkal jsem si, ať si to Slavia se Spartou rozdají, ale výsledek mě nechával chladným. Nicméně si uvědomuji, že pro fanoušky obou táborů jde o nejdůležitější duel roku.

Působil jste v Anglii, Itálii a Francii. Zažil jste už podobně vyhrocený zápas?

Ne. Snad zdánlivě bych mohl duel přirovnat k bitvě Sparty s Baníkem, jenže tam jde spíše o rivalitu z pohledu polohy klubů. Při derby jde o tradici. V Southamptonu byl nesmiřitelným rivalem Portsmouth, jenže s tím jsme se míjeli. Pro Brest zase představuje nepřítele na život a na smrt Guingamp. Hráli jsme s nimi jen přáteláky, protože byli v druhé lize. A když postoupili, Brest spadnul. Takže v derby mě čeká premiéra.

Reklama

Související témata: