Hlavní obsah

Brankář Kouba pověsil kopačky na hřebík

PRAHA

Další z českých fotbalových evropských vicemistrů z roku 1996 pověsil kopačky na hřebík. Brankář Petr Kouba se rozhodl s počátkem jarní sezóny definitivně ukončit kariéru a přešel na post šéftrenéra sparťanských gólmanů. S kariérou se tak rozloučil už osmý hráč slavného týmu, který před devíti lety získal druhé místo na mistrovství Evropy v Anglii.

Článek

Šestatřicetiletý Kouba se rozhodl ukončit hráčskou kariéru kvůli vleklým zdravotním potížím, které mu nedovolovaly naplno se připravovat s prvním letenským týmem. Jeho posledním ligovým duelem tak byl zápas Slovácko - Sparta loni na jaře, po němž na Letné skončil trenér Jiří Kotrba. V utkání pustil hloupý gól a jeho tým prohrál 0:2.

V myslích fanoušků však Kouba zůstane jako kvalitní pokračovatel brankářského rodu. Jeho otec Pavel totiž chytával ve sparťanském dresu v šedesátých letech a byl také členem týmu, který v roce 1962 vybojoval v Chile druhé místo na mistrovství světa.

Kouba mladší byl oporou Sparty v první polovině devadesátých let. A byl u toho, když sparťané v sezoně 1992/93 postoupili do čtvrtfinále nultého ročníku Ligy mistrů. Se Spartou se stal třikrát mistrem české a dvakrát federální ligy.

Letnou opustil po anglickém Euru, kdy po něm sáhla La Coruňa. Z mnoha důvodů se ale natrvalo do branky neprosadil, a tak putoval na hostování v Kaiserslauternu, půl roku byl také na Žižkově.

Krátká anabáze v Jablonci

Natrvalo do Čech se vrátil až v roce 2001, kdy si ho vytáhl Jablonec. Už po roce ale vyslyšel volání svého mateřského klubu a vrátil se do Sparty. Tam však stačil odchytat jen tři ligové zápasy, více mu zdraví a také silná letenská konkurence nedovolily.

V domácí nejvyšší soutěži odehrál Kouba 239 zápasů a na svém kontě má dokonce jeden vstřelený gól, který zaznamenal v květnu 1995 v ligovém duelu Sparty proti Českým Budějovicím. Tehdy sedm minut před koncem z penalty zpečetil sparťanskou výhru 4:0.

Nejlepší český fotbalista roku z roku 1993 a také osmý nejlepší gólman světa z roku 1996 se v budoucnu hodlá věnovat výchově svých následovníků. Stal se šéftrenérem sparťanských brankářů od nejmladších mládežnických kategoriích až po druholigovou rezervu.

Už na podzim tušil, že se konec blíží

V rozhovoru pro ČTK přiznal, že už na podzim tušil, že konec kariéry se blíží. "Zranění se obnovovalo a já věděl, že v mém věku bych musel absolvovat náročnou operaci. Nemělo cenu zabírat místo mladším, s vedením klubu jsme rychle našli společnou řeč," uvedl Kouba, jehož hráčská smlouva by na Letné vypršela v létě.

Netají, že takovou práci pro Spartu si vždy přál dělat. "Po smutném konci Bohemky, kde jsem vyrůstal, to už je jediný klub mého srdce. Vždy jsem si přál pro Spartu pracovat, teď jsem tu šanci dostal," prohlásil spokojeně.

A spokojena je také druhá strana. "Jsme rádi, že Petr Kouba bude dál v klubu využívat své zkušenosti, které nasbíral během své kariéry, a předávat je mladým hráčům. Je dobře, že zůstal věrný sparťanským barvám, a věříme, že se nám ho podaří vtáhnout i dalších fází vnitroklubového života," prohlásila za letenský klubu mluvčí Lenka Raková.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články