Hlavní obsah

Cizelér Svoboda tři vteřiny předem pošeptal Lavičkovi, jak Vácha rozhodne derby

Praha

Tak tohle se jim povedlo. Trénink standardek jim nese ovoce, druhý venkovní zápas po sobě fotbalisté Sparty rozhodli gólem z přímého kopu. Proti Znojmu se o vítěznou trefu postaral kopem přes zeď Lafata, v derby na Slavii zase Vácha. A asistent Zdeněk Svoboda kolegovi Lavičkovi na lavičce předem popsal, jak gól padne! „Je radost pracovat s inteligentními hráči, kteří to mají v noze,“ usmívá se Svoboda, který se jako hráč také opíral o cizelérskou kopací techniku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Sparty Praha Zdeněk Svoboda během předzápasového tréninku před utkání Evropské ligy mezi AC Sparta Praha a Bilbaem.

Článek
Fotogalerie

Sešívaní hned věděli, kolik uhodilo. Rozhodčího Kovaříka nepřesvědčili, že Gecov nefauloval Vacka. A gól z přímého kopu visel ve vzduchu.

„Už jak tam balon ležel, říkal jsem si, že je to skvělá pozice. Takovou bych bral taky, ale my jsme stejnou šanci nedostali. A Vácha to trefil parádně," líčil kapitán červenobílých Karol Kisel.

Sparta teď má na výběr exekutorů hned několik. „Domlouvali jsme se s Davidem Lafatou, Bořkem Dočkalem a Láďou Krejčím, kdo to kopne. David říkal, že je to daleko, Bořek nestihl odpovědět a já řekl, že to dám. David míč fantasticky postavil, já tomu dal pohlavek a zapadlo to tam. Trénujeme to na tréninku, jen diskuse se mění," culil se exslávista Lukáš Vácha, jak mateřský klub položil na lopatky.

Dal gól Barceloně, teď má radost i za hráče

Pozoruhodné je, že na lavičce Sparty celá gólová akce „proběhla" již v předstihu. „Někdy na takovou příležitost čekáte spoustu zápasů. Pak je radost dvojnásobná. Když jsem viděl, odkud se kope, upozornil jsem Víťu Lavičku, ať dává pozor, jak to kluci sehrají. A oni to tři vteřiny poté přesně tak provedli," usmívá se asistent Zdeněk Svoboda, který má na Letné nácvik standardek na starosti.

Je opatrný. Nechce novou sparťanskou zbraň velebit, aby něco nezakřikl. „Pak bychom se zase netrefili třeba pět kol. Ale to bychom také mohli promlčet celý život," je vidět, jak ho úspěšná realizace tréninkového drilu těší.

Však také jásající Vácha okamžitě běžel k lavičce, aby se Svobodou svou precizní trefu oslavil. Asistent byl v sedmém nebi a vyslal do hlediště několik emotivních gest. Prožíval podobné nadšení, jako když třeba sám vstřelil v osmifinále Ligy mistrů gól Barceloně.

„To byla taková krátkodobá radost. Teď ji mám i za kluky. Tak dvakrát z pěti tréninků se přímým kopům věnujeme, někdy i častěji."

Sparta má exekutorů celou řadu

Výhodou Sparty je, že na přímý kop si může troufnout celá řada exekutorů. „I v derby se ukázalo, jak je účinné, když se brankář soustředí na hráče, který balon položí, ale pak kopne někdo jiný. Kromě Váchy, Lafaty, Dočkala a Krejčího s námi cvičí také Hušbauer, Vacek nebo Matějovský. O takovém Tondovi Panenkovi všichni věděli, že nikdo jiný kopat nebude, ale on i tak proměňoval jeden přímák za druhým. Jinak je ale pro gólmana i obránce složité, když si musejí dávat pozor na víc exekutorů najednou," srovnává Svoboda.

Když sparťané nemají na tréninku den, vezme si prý asistent míč sám a dá hráčům na frak. „Jako že bych je od míče vyhnal? Kdepak, to bych si nedovolil. Někdy se stane, že někdo nemá den, tak jde raději dolů. Když je prostor, tak tam pár balonů taky pošlu. Ale kluky rozhodně nevyháním," dušuje se Svoboda.

Také díky přímým kopům má Sparta po deseti ligových kolech rekordních 28 bodů. „Je dobře, že jsme vyhráli před reprezentační pauzou. Navíc nám po derby naroste ještě větší sebevědomí. Je to pro nás povzbuzující do další práce," libuje si Vácha.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: