Hlavní obsah

FAČR má dostat informace k sázkařské aféře od policie ve čtvrtek

Praha

Fotbalová asociace ČR ve čtvrtek zřejmě obdrží klíčové informace související s nedávno odstartovanou sázkařskou aférou. FAČR má dopisem vyrozumět policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. ČTK to řekl bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký. Asociace je tak blízko tomu, aby zjistila jména všech osob či klubů, které v kauze figurují. Ve čtvrtek by tak disciplinární komise mohla odstartovat i řízení s obviněnými.

Článek

Pro asociaci, která v celém případu figuruje jako poškozená strana, je klíčovým dokumentem usnesení o zahájení trestního stíhání. Toho se ale zatím od protikorupční policie nedočkala. Ve čtvrtek má být podle Syneckého už všechno jinak.

"Záleží samozřejmě na tom, jaké informace od policie dostaneme. Pokud se tam ve čtvrtek objeví konkrétní jména, nebude nic bránit tomu, aby FAČR obratem zahájila vlastní řízení po linii disciplinární komise," uvedl Synecký.

Disciplinární komise se sejde ve čtvrtek odpoledne, už během dopoledne by však FAČR mohla obdržet policejní usnesení. Kvůli možnému ovlivňování zápasů v různých soutěžích bylo před dvěma týdny obviněno dvanáct osob, ale o jménech se zatím pouze spekuluje.

Mluví se o stoperu druholigových Bohemians Janu Halamovi. Ten v pražském klubu hostuje z Českých Budějovic. Police vyslýchala také teplického obránce Davida Jablonského, který pak ale zasáhl do dalších utkání svého týmu. Zajímala se také o hráče působící na nižších úrovních. Ovlivňovány prý mohly být i zápasy Juniorské ligy.

Policejní akce začala 11. září ráno na různých místech České republiky. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy. Strakonický okresní státní zástupce Miroslav Kelyman, který případ dozoruje, pak sice navrhl, aby tři z obviněných byli vzati do vazby, ale strakonický soud to 13. září zamítl.

Gang podle policie uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Klíčovou roli v aféře spojené s ovlivňováním výsledků utkání v České republice měla podle slovenské policie skupina Slováků, která prý manipulovala také duely nejvyšší slovenské fotbalové soutěže.

Skupina podle slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara za poslední rok ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice i na Slovensku. Na úplatcích hráčům prý rozdala minimálně 210.000 eur (5,4 miliónu korun), na zápas údajně připadly úplatky v rozmezí od 2000 do 60.000 eur. Slovenská policie odhadla, že prostřednictvím sázení gang vydělal na jednom zápase až 50.000 eur. Podvodníci mohli sázet u zahraničních společností, nejspíše z Asie.

V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě disciplinární komise může hráči zastavit činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl miliónu korun, pokud k provinění došlo v první, nebo druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

Reklama

Související témata: