Hlavní obsah

Tajemství prolomeno. Mezi podezřelými v sázkařské aféře je i teplický stoper Jablonský

Praha
Aktualizováno

Fotbalová asociace (FAČR) ve čtvrtek převzala policejní spis, týkající se vyšetřování sázkařské korupční kauzy. Dosud ale tají jména podezřelých hráčů, jedenácti z nich přitom disciplinární komise dočasně zastavila závodní činnost. Deník Insider získal kompletní seznam dvanácti osob, které policie obvinila z trestných činů. Na seznamu figurují obránce Teplic David Jablonský, Jan Halama z Bohemians Praha a další fotbalisté převážně z nižších soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jablonský z Teplic (uprostřed) tečuje míč před slávistickým brankářem Radkem Černým a střílí gól.

Článek

Sázkařský skandál v posledních týdnech cloumal českých fotbalem. Ve čtvrtek ale došlo k významnému posunu - Útvar odhalování korupce a finanční kriminality předal rozsáhlé usnesení bezpečnostnímu manažerovi FAČR Martinu Syneckému a celá kauza se rázem dostala před disciplinární komisi.

Asociace sice jména podezřelých nezveřejnila, dvanáctku obviněných ale vypátral deník Insider. Převážně se jedná o fotbalisty z nižších nebo juniorských soutěží, nechybí však ani osoby Davida Jablonského z Teplic nebo jiného zadáka Jana Halamy ze střížkovských Bohemians, kde je na hostování z Českých Budějovic. Zkušenosti s nejvyšší soutěží mají také Bíro, Brožík, Kodeš, Křeček nebo Kaplan.

Seznam podezřelých v sázkařské aféře:
Ondřej Bíro (Litvínov, dříve Roudnice n/L)
Vítězslav Brožík (Lovosice, dříve Roudnice n/L)
Jan Halama (Bohemians Praha)
Jan Hanzal (už není členem FAČR, dříve Teplice)
Jaroslav Chaloupka (Roudnice n/L)
David Jablonský (Teplice)
Daniel Kaplan (Chomutov, dříve Sokolov)
Karel Kodeš (Soběchleby, dříve Chomutov)
Lukáš Křeček (Vlašim)
Jan Leligdon (Jihlava B)
Michal Macháček (Litvínov, dříve Roudnice n/L)
David Placák (Rychnov n/K)
Zdroj: Insider, aktuálně.cz

Disciplinární komise FAČR ve čtvrtek zasedla a s informacemi, které jí předal Synecký, se seznamovala. „Hned poté jsme zahájili disciplinární řízení s jedenácti osobami podezřelými z účasti v sázkařské aféře. Ve všech případech jsme rozhodli o zastavení závodní činnosti, respektive výkonu všech funkcí. Zároveň tyto osoby budeme postupně předvolávat na svá zasedání," praví se v komuniké disciplinární komise.

Nicméně Gambrinus liga má ještě dva týdny přestávku a vzhledem k tomu, že postih se vztahuje pouze na mistrovské zápasy, mohl Jablonský nastoupit v pátek za Teplice do přípravného utkání s Vlašimí (2:1).

Hrdlička: Musím ctít presumpci neviny

Teplice ani Bohemians Praha zatím žádné kroky vůči Jablonskému ani Halamovi neučinily. Oba kluby argumentují tím, že zatím nemají žádnou oficiální informaci od policie ani FAČR.

"Až něco budeme mít v ruce a černé na bílém, můžeme se k věci obšírněji vyjádřit. Ale zatím o všem víme pouze z doslechu, médií a různých spekulací. Dokud něco nedostaneme, musím ctít presumpci neviny. A pokud se něco prokáže, bude to především problém hráče, rozhodně ne FK Teplice," řekl ČTK ředitel klubu František Hrdlička. "Věc budeme řešit až ve chvíli, kdy dostaneme konkrétní informace," doplnil jej sportovní manažer Bohemians Praha Michal Dyml.

U disciplinární komise hrozí hříšníkům, jimž bude prokázána vina, zastavení činnosti na dva roky až pět let a finanční pokuta v maximální výši půl miliónu korun. Pochopitelně pokud jde o první a druhou ligu, neboť v nižších soutěžích se sankce snižují. Civilní soud pak může podplácení ohodnotit šestiletým odnětím svobody, přijetí úplatku pak dokonce trestem v dvojnásobné výši.

Policejní akce začala 11. září ráno na různých místech České republiky. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracoval se slovenskými kolegy. Gang údajně uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích, převážně v Asii. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Reklama

Související témata: