Hlavní obsah

Disciplinárka poslala dopisy. Kluby ani hráči je před víkendem nedostali, takže mohli nastoupit

Disciplinární komise FAČR sice potrestala jedenáct fotbalistů, které policie podle seznamu vidí z údajné účasti v sázkové aféře, ale ti o víkendu nastoupili k zápasům. Řádům to neodporuje, protože dotčení a jejich kluby musí dostat poštou písemné vyrozumění o zastavení činnosti, což se do víkendu nestalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jablonský z Teplic je jediným podezřelým fotbalistou z nejvyšší soutěže.

Článek

Na seznamu, který ve čtvrtek předala Policie ČR Fotbalové asociaci, a Sport.cz i Právo ho zveřejnily, figuruje dvanáct jmen.

Podezřelí jsou Ondřej Bíro (Litvínov, dříve Roudnice n. L.), Vítězslav Brožík (Lovosice, dříve Roudnice n. L.), Jan Halama (Bohemians Praha), Jan Hanzal (dříve Teplice, nyní je mimo fotbal), Jaroslav Chaloupka (Roudnice n. L.), David Jablonský (Teplice), Daniel Kaplan (dříve Hradce Králové, Sokolov, Karlovy Vary), Karel Kodeš (Soběchleby, dříve Chomutov), Lukáš Křeček (Vlašim), Jan Leligdon (Jihlava), Michal Macháček (Litvínov, dříve Roudnice n. L.) a David Placák (dříve Rychnov n. K.).

Zákaz platí až po potvrzení převzetí dopisu

Předseda Disciplinární komise FAČR Richard Baček v komuniké, které k sázkařské aféře vydala Fotbalová asociace ČR, uvedl: „Článek 17 odstavec 5 disciplinárního řádu FAČR, platného do 30. 6. 2013, uvádí, že rozhodnutí o zákazu závodní činnosti, resp. zákazu výkonu funkce již v průběhu disciplinárního řízení, je vůči jednotlivci účinné doručením."

Jenže hráči v pátek žádný dopis od FAČR nedostali. „Disciplinární komise rozeslala své rozhodnutí všem dotčeným jedenácti členům FAČR v pátek 4. října doporučeným dopisem s dodejkou. Do okamžiku doručení rozhodnutí je na člena FAČR třeba pohlížet jako na osobu, vůči níž zákaz závodní činnosti, resp. zákaz výkonu funkce již v průběhu disciplinárního řízení, nenabyl účinnosti. Teprve až po vrácení dodejky, resp. zásilky zpět na FAČR, bude možné konstatovat, zda a odkdy nabylo vůči té které osobě rozhodnutí účinnosti. Telefonická informace směrem k dotčeným klubům o zastavení činnosti konkrétních hráčů měla pouze informativní charakter a nelze na jejím základě cokoliv dovozovat," vysvětlil Baček.

Chybí Leligdon, není členem FAČR

Disciplinární komise zastavila činnost jedenácti  ze dvanácti shora jmenovaných. Na jejím seznamu, který v pondělí zveřejnila, chybí Jan Leligdon, který dříve působil v Jihlavě, ale už není členem FAČR, takže ho disciplinárka nemůže trestat. Ostatní jména se shodují s uveřejněným seznamem, které přinesl Sport.cz už v pátek. Většinou se jedná o hráče a činovníky, působící mimo profesionální fotbal a tudíž i kompetenci Disciplinární komise FAČR. Ta jim však zastavila činnost...

„Záležitosti, jako jsou vyloučení, karty a podobně, řeší příslušné disciplinární komise, to znamená v působnosti komise pro Čechy nebo Moravu, případně krajské a nižší, podle soutěží, v nichž hráči nastupují. Záležitosti, jako jsou závažná porušení fotbalových norem, do nichž spadá například korupce i sázení a ovlivňování zápasů, spadají do kompetence Disciplinární komise FAČR," vysvětlil tiskový mluvčí asociace Jaroslav Kolář.

Už v pátek kritizoval rozhodnutí disciplinární komise advokát Bronislav Šerák, který zastupuje Jana Halamu. Podle něho nemá disciplinárka právo zastavit činnost, protože pro takový krok nemá oporu v novém disciplinárním řádu. Obdobně hovořili i jak hráči, na které se rozhodnutí komise mělo vztahovat, tak i právní zástupci klubů.

Komise prý postupovala správně

„Vzhledem k tomu, že skutečnosti, se kterými byla Disciplinární komise FAČR dne 3. října seznámena, a které se vztahují ke členům FAČR, se týkají období před 1. 7. 2013, aplikovala komise na tyto případy podle článku 62 odstavce 1 disciplinárního řádu FAČR, platného od 1. 7. 2013, disciplinární řád FAČR platný do 30. 6. 2013," uvedl v pondělním prohlášení předseda Disciplinární komise FAČR Richard Baček.

„Tento disciplinární řád umožňoval disciplinární komisi uložit zákaz závodní činnosti, resp. zákaz výkonu funkce již v průběhu disciplinárního řízení. Disciplinární komise FAČR nebude nadále toto své rozhodnutí komentovat a soustředí se na další postup v zahájeném disciplinárním řízení," uvedl dále Baček.

V praxi to znamená, že nezávisle na postupu orgánů činných v trestním řízení, si bude disciplinárka zvát postupně všech jedenáct zainteresovaných, které vyslechne.

Reklama