Hlavní obsah

Nejsme štika ani soupeře nedrtíme. Trenér Teplic Ščasný zůstává nohama na zemi a chodí na ryby

Teplice

Fotbalové Teplice září a trenér Zdeněk Ščasný (56) by se mohl vyhřívat na výsluní chvály. Opak je ale pravdou. Zůstává pokorný a pevně na zemi drží i svůj tým. Kdysi bouřlivák, dnes klidný chlap, uvážlivě volící slova…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Zdeněk Ščasný

Článek

Stále častěji se mluví o Ščasného teplickém zázraku, ale před půl rokem, kdy tým bojoval o ligovou existenci, se spekulovalo, jestli přežijete na Stínadlech jaro. Neměl jste v té době obavu, že vás vyhodí?

O tom jsem nepřemýšlel. Jediné, z čeho jsem měl obavu, bylo, abychom se udrželi v lize. To jsme nakonec zvládli.

Jak se vám podařilo udělat během léta z průměrného mužstva štiku ligy, která doslova drtí soupeře?

Takhle to neberu. Ani štiku ligy, ani že drtíme soupeře. Dobře jsme v létě doplnili mužstvo, chytli jsme začátek soutěže a z hráčů spadl stres, který na nich po jarním boji o záchranu seděl. Nijak to neprožíváme, jsme spokojení, že chodí víc fanoušků a náš fotbal je baví, stejně jako samotné hráče, kteří z něj mají radost. Fungují nám výborně oba kraje, hrajeme kolektivní fotbal, na který se hezky kouká. Dobrý výkon hráči podali i v zápasech, které jsme nevyhráli. Říkám to s vědomím, že nebudeme pořád jen vyhrávat, ale chceme takhle hrát co nejdéle. Opravdu v tom žádný zázrak není, to říkám naprosto upřímně.

Ředitel klubu František Hrdlička vám těžko koupí hotové hvězdy. Vy si je ale umíte vychovat sám. Prozradíte recept, jak stvořit borce, kteří výkonnostně přerůstají ligu, jako jsou Litsingi, Nivaldo, Salami nebo Mahmutovič?

To není o receptu. Vzal jsem kluky, které jsem znal ze svého působení v Maďarsku, což je případ Litsingiho a Salamiho. Nivalda mi doporučil kamarád z Kypru a já jsem si o něm sehnal maximum informací, samozřejmě jsem ho i viděl. Původně jsme ho dělali jako levého obránce, pak jsme získali Honzu Kroba a Nivaldo šel do středové řady.

Tyhle nákupy musely stát hodně peněz...

Teplice nejsou klub, který by vydával přehnané milióny. Levné to nebylo, ale ty přestupy se prostě povedly i proto, že jsem věděl, co ti hráči umějí, a vedení Teplic mi vyšlo vstříc.

Bylo těžké přivést je do Česka?

Kdyby to bylo jen na nich, tak určitě ne. Jednání s kluby, v nichž působili, byla ale hodně složitá a dlouhá, hlavně co se týká finančních částek. Jsem hrozně rád, že jsme byli všichni trpěliví a vyšlo to.

Vaše mužstvo hraje momentálně nejhezčí fotbal v Gambrinus lize. Nebojíte se, že vám v zimě vedení tým rozprodá?

Toho se nebojím. Máme dohodu, že by v zimě neměl odejít nikdo. Samozřejmě, pokud by přišla mimořádně zajímavá nabídka, bylo by to něco jiného, tomu rozumím. Ale v Teplicích není vysloveně nutnost prodávat. Kluci jsou tu spokojení, líbí se jim prostředí i fotbal, který hrajeme.

Máte v týmu tři Bosňany, Litsingiho z Konga, Nigerijce Salamiho a Nivalda z Kapverd. Jaký je v kabině úřední jazyk?

Samozřejmě čeština. S Afričany mluvím anglicky, i Litsingi rozumí, co potřebuje. Pokud je něco složitějšího, přeloží mu to Štěpán Vachoušek do francouzštiny.

Máte vyhlédnuté další hvězdičky?

Mám, dva až tři kluky. Mohli by přijít v zimě, ale už teď máme naplněnou kvótu cizinců, kteří smějí nastoupit do utkání. Mám představu, že by přišli do přípravy, zapracovali se na určité posty a případně šli na hostování. Jsou mladí, takže si je chci připravit. Abychom, když někdo odejde, nesháněli hráče na poslední chvíli.

O tom, že je Aidin Mahmutovič střelec, nebylo pochyb, ale měl velké výkyvy. Vy jste ho na začátku podzimu posadil na lavičku, a když se vrátil, je z něj doslova mašina na góly. Musel jste mu hodně důrazně vysvětlovat, co po něm chcete?

Nebylo to nic mimořádného. Aidin byl zvyklý pořád hrát, ale neměl výraznou konkurenci, takže podlehl pocitu, že má místo jisté. Teď máme v útoku větší výběr, protože na hrotu můžou hrát Salami nebo Táborský. Pochopil taky, že už nehrajeme to co dřív, tedy nakopávané balóny na něho, kdy jen čekal a nepracoval pro tým. To teď plní a k tomu přidává gólový bonus.

V Příbrami jste se hodně zlobil na Lüftnera, který mužstvo oslabil zbytečným vyloučením. Čeká ho také podobná „terapie" na lavičce?

To se uvidí, nechci nic předjímat... Ale bude si muset svými výkony, a zejména přístupem, o místo v sestavě znovu říct. Dovedu pochopit chyby hráčů, ale on je udělal svojí laxností. To si nemůže dovolit, i když je talentovaný. Musí pocítit, že to, co udělal, bylo špatně.

Říkáte, že zůstáváte pokorní, přesto, nemáte v hlavách přání dostat se do pohárové Evropy?

Opravdu ne, to říkám upřímně a bez jakéhokoliv alibismu. Pořád máme totiž v hlavách nedávný boj o záchranu. Vím, že slova o pokoře jsou hodně zprofanovaná, ale v klubu to tak prostě všichni cítíme. I hráči, byť jim kdekdo říká, že těm či oněm dáme pětku. Držím je na zemi. Kdyby ale něco takového na konci jara přišlo, bylo by to nádherné.

Po třítýdenní pauze vás čekají těžké zápasy v Brně, s Plzní, na Spartě, s Libercem a v Ostravě. Říkáte si také, že v nich se ukáže skutečná síla Teplic?

Tohle slýchám už od druhého kola, že teď se ukáže, jak na tom opravdu jsme. Já to ale tak nevnímám. Samozřejmě, když ty zápasy zvládneme, budeme v kontaktu se špičkou tabulky. To si uvědomuju, ale neberu to tak, že jen v těchhle zápasech se ukáže naše síla. Hlavně ať hrajeme co nejdéle takhle dobře a chodí co nejvíc fanoušků, kteří budou spokojení. Také si přeju, aby v kabině zůstala radost, která v ní teď je.

O Teplicích se mluví s respektem, ale za slabinu je považovaná obrana, hlavně stoperská dvojice. Prý by vám pomohl liberecký Radek Kováč...

Nechtějte po mně, abych mluvil o našich slabinách. Co se týká Kováče, považuju ho za nejlepší přestup či návrat do naší ligy. Takového borce bych bral. Ale mám čtyři stopery, a pokud se Lüftner vyvaruje excesů, tak můžu říct, že jsem se všemi spokojený.

Herní systém vymýšlíte na hráče, které máte k dispozici, nebo máte svoji představu, podle níž naopak vhodné fotbalisty hledáte?

Spíš si vybíráme fotbalisty do systému, který chceme hrát. V létě jsme přivedli rychlé kluky na kraje středové řady. To prospělo hodně i hře dispečera Vachouška.

Neštve vás, že teď je v lize třítýdenní pauza, když jste v laufu?

Štve neštve... Nic s tím neudělám, já ji nevymyslel, ale nepovažuju tohle řešení za nejšťastnější. Domácímu poháru to také nepomůže. Snažím se hledat pozitiva. Potrénujeme, dobijeme baterky, doléčíme šrámy, kluci budou mít volný víkend. Beru to tak, jak to je.

Vymýšlíte už taktiku na Plzeň a Spartu, nebo se věnujete oblíbenému chytání ryb?

Vůbec nic nevymýšlím. Chodím na ryby a taky odpočívám.

V poslední době bylo vaše jméno zmiňováno i v souvislosti s reprezentací.

Já to neslyšel ani nečetl, ale pokud to tak je, těší mě to. Nic víc.

Vy jste býval velký bouřlivák, teď jste se hodně zklidnil. Přišlo to s věkem?

Bouřlivák jsem býval, to je pravda. To, čemu říkáte zklidnění, přišlo se zkušenostmi a léty. Ale pořád jsem impulzivní, pokřikuju a uvědomuju si, že někdy reaguju i na rozhodčí nepřiměřeně. Určitě jsem ale umírněnější. Nepropadám emocím v tom smyslu, že když dvakrát prohrajeme, tak je všechno špatně, nebo když třikrát vyhrajeme, že jsme výborní. Beru to střízlivě. Ale nechci své zklidnění zakřiknout, abych nebyl v příštím zápase vysypaný na tribunu. U mě člověk nikdy neví...

Ščasného štace
Hráčské: 1975–1978 Dukla, 1978–1985 Sparta, 1985–1989 Bohemians, 1989–1991 Slušovice, 1991–1993 Dherynia (Kypr), 1993–1995 Roudnice n/L.
Trenérské: 1992–1993 Dherynia (Kypr), 1993–1995 Roudnice n/L, 1995 Blšany, 1996 Ústí n/L, 1998–1999 Sparta, 1999–2002 Vikt. Žižkov, 2002–2003 OFI Kréta, 2004–2005 Panathinaikos Atény, 2005–2007 Most, 2007–2008 Ml. Boleslav, 2008–2009 Vikt. Žižkov, 2011 Debrecín, 2012–dosud Teplice.
Největší úspěchy: 4x mistr se Spartou (z toho 2x jako trenér), 1x s Duklou.
Zajímavost: Fotbalovými profesionály byli jeho syn Michal, který hrál ligu ve Spartě a za Žižkov, i dcera Pavlína, nejlepší česká hráčka všech dob.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: