Hlavní obsah

Vyhřívané trávníky jsou dnes už nutností

PRAHA

Letošní dlouhá a hlavně na sníh a mráz bohatá zima jasně ukázala, že vyhřívané trávníky jsou v dnešní době nezbytností a dokonce měly dostat přednost před umělým osvětlením. Mnohem jednodušší je posouvat začátky zápasů v hodinách než je odkládat v podstatě na neurčito.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Hřiště Příbrami před začátkem 17. kola první ligy. Zápas s Libercem byl kvůli nezpůsobilému povrchu odložen.

Článek

"Nemáme mnoho možností na výběr. V podstatě se musíme přizpůsobit evropskému kalendáři z hlediska pohárů i kvalifikace. Navíc tu jsou povinnosti vyplývající z prodeje televizních práv, z nichž vyplývá, že jeden zápas kola musí být odehrán v sobotu, kdy ho odvysílá TV Nova, a druhý v pondělí odpoledne, což je čas TV Prima," vysvětlil ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

V případě Primy jsou podle Lubase výjimkou poslední dvě kola, kdy je jednotný začátek a přizpůsobuje se Nově. "Kluby si musejí rozmyslet, co chtějí, jestli jiné termíny, nebo peníze. Ve druhém případě není problém hrát třeba od dubna ve středu. Musíme brát v úvahu i domácí pohár a fakt, že už v polovině června začíná Intertoto cup, brzy v červenci kvalifikace dalších pohárů a hráči by měli mít někdy dovolenou a pak čas na přípravu," dodal Lubas.

Mrznou i diváci

Kluby se v původním projektu Stadióny 2003 rozhodly pro umělé osvětlení. Budiž, ale nyní by měly vybudovat umělé trávníky, což je však opět investice 15 až 20 miliónů korun. Kde na to ale vzít, když většina z klubů má finanční problémy a každý milión pro ně může být otázkou života i smrti? V našich zeměpisných šířkách už jsou vyhřívané trávníky nezbytnost. Cesta k realizaci bude pro kluby finančně náročná, ale může vést i přes spolupráci se zastupitelstvy ve městech a regionech.

Při té příležitosti je však třeba myslet i na diváky. Co je platné, že se na Letné hrálo na dobrém povrchu, když fanoušci mrzli. Sparta si nechala vypracovat studii, proč jí tak poklesla návštěvnost. Sobotních 1657 diváků je smutným rekordem. V Jablonci oznámili oficiálně 820 diváků, ale i s nepřítomnými majiteli permanentek. Fyzicky jich byly sotva tři stovky. Jednou z příčin je i zima v hledišti, což v mnoha vyspělých zemích neznají, protože tam jsou instalovány teplomety nebo fukary horkého vzduchu.

Počasí ohrožuje i víkendové 19. kolo. Pokud budou přetrvávat mrazy a trávníky budou zmrzlé, pod sněhem nebo naopak rozměklé, nemá skutečně smysl hrát. Trpí hráči, fanoušci i fotbal, který je za takových podmínek za trest a většinou k nekoukání.

Reklama