Hlavní obsah

Křivé svědectví okradlo Baník o čtyři milióny, říká šéf představenstva Šafarčík

Ostrava

Splácení starých dluhů přineslo situace, nad nimiž zůstával rozum stát. Mluvil o tom v rozhovoru Petr Šafarčík, předseda představenstva FC Baník Ostrava. Nahlédl i do blízké budoucnosti a definoval základní filozofii, které se majitelé budou úzkostlivě držet, aby se Baník vrátil na ztracené fotbalové pozice.

Foto: Vladimír Kolář, Právo

Petr Šafarčík, předseda představenstva FC Baník Ostrava.

Článek

Jedním z dluhů, o němž jste neměli ponětí, že existuje, byly čtyři milióny Nitře za Greguše. Jeho zaplacení jste se bránili, ale neubránili. Jak to bylo s verdiktem sportovního tribunálu CAS v Lausanne?

Požadavek Nitry oprávněný nebyl, což konstatovala i evropská fotbalová asociace. Slovenský klub se ale obrátil na sportovní soud v Lausanne a opřel se o tři svědky, že má na peníze právo. Byla to však křivá svědectví. Jedno z nich patřilo Ivanu Hodúrovi, hráči, který se nyní přiznal slovenské polici ke spolupráci se sázkařskou mafií a ovlivňování fotbalových utkání.

Jak víte, že svědectví byla křivá?

Víme to přímo z Nitry. Pro nás svědčil otec hráče pan Greguš starší, který přesně věděl, jak se všechno odehrálo. Přijeli jsme do Lausanne i s ním, ale jeho svědectví pány soudce vůbec nezajímalo. Ani ho nevyslechli a rozhodli ve prospěch Nitry. Museli jsme okamžitě zaplatit v přepočtu čtyři milióny, jinak by nás potkala exekuce.

Co s tím? Je šance se bránit?

Rozhodnutí CAS je konečné. Budeme se bránit u civilního soudu a budeme požadovat náhradu škody po CAS, instituci, která škodu způsobila. Obrátili jsme se o pomoc na Fotbalovou asociaci České republiky a věříme, že se práva domůžeme.

Přišli jste i o dvacet miliónů korun, které Baníku dlužil rumunský klub Politechnica Temešvár za hráče Mageru.

V tomto případě mezinárodní sportovní tribunál nám sice dal za pravdu, ale rumunský klub zbankrotoval, věřitelé nedostali nic a vzápětí byl v Temešváru s podporou města založen nový klub s názvem Poli, akorát „technica" vypadlo. Hraje druhou ligu. Podle nás nástupce zkrachovalého. To vše za tichého souhlasu rumunského fotbalového svazu. Jaký rozdíl proti Česku. Baník se snažilo zachránit město i svaz.

Kvůli atmosféře, která kolem českého fotbalu panuje, a stále se horšící ekonomické situaci na Ostravsku vás opustili někteří dosavadní sponzoři. Například Česká spořitelna a VOKD. O kolik peněz jste přišli?

Asi o deset miliónů korun.

Ze zhruba 170 miliónů starých dluhů vám hlavně díky statutárnímu městu Ostrava, které koupilo stadión Bazaly s pozemky, zbývá uhradit nějakých třicet, ale sponzoři ubývají. Dokážete Baník zcela oddlužit?

Děláme maximum, aby to bylo co nejdříve a klub se mohl začít normálně rozvíjet. Jednání s možnými novými partnery, kteří by mohli vstoupit i do vlastnické struktury klubu, intenzivně probíhají. Určitě pochopíte, že dokud nejsme u konce, jejich jména nemohu zveřejnit.

Po ostudném zápase s Bohemians jste dali hráčům a realizačnímu týmu ultimátum. Ve dvou nejbližších ligových utkáních tým sice čtyři body získal, ale z Poháru České pošty vypadl. Platí pokuta 300 tisíc korun?

Tehdy jsme s hráči a realizačním uzavřeli také motivační dohodu, která platí do konce října. Má funkci cukru i biče. Je jasné, že jde o počet získaných bodů. Podrobnosti jsme nezveřejnili, zůstaly v kabině a já jsem rád, že z ní neunikly. Mohu akorát říct, že tým je na cestě k cukru.

Pane předsedo, všechno, o čem jsme dosud mluvili, jsou samé starosti. Máte v Baníku z něčeho radost?

Mám a velkou. Z výsledku mládeže. V celostátní soutěži si vedou zdatně juniorka i starší dorost, který nedávno porazil i Plzeň, jež hraje spolu se svým áčkem Ligu mistrů. Přibývají nám reprezentanti. Kvalitní práce s mládeží je jediná cesta, která vede vzhůru. To je naše filozofie. Proto jsme založili baníkovské školky, proto už u těch nejmladších máme profesionální trenéry.

Ale stále chybí centrum mládeže. Kdy bude?

Je nakreslené na papíře a teď se hledá způsob financování stavby. Přijde na 60 miliónů a to je moc peněz i na pana Světlíka, který myšlenku výchovy hráčů všemožně podporuje. Děláme všechno, abychom velkou část prostředků dostali z regionálního operačního programu, tedy z Evropské unie. V příštím roce začíná nový cyklus, věříme, že do něj budeme zařazeni.

Reklama

Související témata: