Hlavní obsah

Bojkotem fanoušků jsme trpěli, posteskl si Horváth. Odmítá, že by Plzeň strádala spekulacemi o Vrbově odchodu

Plzeň

Nevěděl, na koho se zlobit více. Zda na sebe, kvůli neproměněné penaltě. Na spoluhráče, kvůli opakujícím se chybám. Nebo na fanoušky, že jeho tým při trápení v prvním poločase sobotní bitvy s pražskou Slavií (1:1) nepovzbuzovali. Plzeňský kapitán Pavel Horváth byl po další ligové ztrátě řádně rozmrzelý. "Mrzí mě, že nemáme tři body, ale vyhrát jsme si nezasloužili," pokrčil smutně rameny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Pavel Horváth před penaltou, kterou neproměnil.

Článek
Fotogalerie

Čím si vysvětlujete množství chyb, kterých se Plzeň zejména v 1. poločase dopouštěla?

Jednoznačně jsme nehráli podle pokynů. Bezhlavě jsme se pouštěli do útoku. A naše snaha neměla hlavu ani patu. My jsme se vlastně nedostali ani k pokutovému území Slavie. Všechny balóny, které jsme tam prostrkávali, Slavie odkopla a následně měla nebezpečnou šanci. A když jsme vše přežili, darovali jsme soupeři gól.

Paradoxně právě v okamžiku, kdy se zdálo, že plzeňská hra má stoupající tendenci. I ke dvěma šancím jste se propracovali.

Ale nebyly vyložené. Slavia měla určitě větší. Je fakt, že jsme se dostávali do tempa a inkasovaná branka nás přibrzdila. Jsou zápasy, kdy se nedaří skoro nic, což byl příklad bitvy se Slavií. Budeme si muset sednout a začít hrát více srdcem.

Trenér Vrba byl vytočený z přístupu některých hráčů, jejich chyb a přehnaného sebevědomí. Jak vidíte situaci coby kapitán týmu?

Nechceme se za každou cenu zbavovat míče. Chyba Procházky předcházející gólu v naší síti nepramení z příliš velkého sebevědomí. Prostě situaci vyřešil špatně a my jsme za to pykali. Ale ve spoustě případů, kdy se naši obránci dostanou pod tlak, jsou schopní rozehrát konstruktivně, z čehož těží celé mužstvo. Chceme hrát fotbal, nemastit balón v každé pozici padesát metrů od branky nebo do autu. Je na každém z nás, aby situaci zvážil a posoudil riziko, která situace obnáší a vyřešil vše ku prospěchu mužstva. Na CSKA udělal minelu brankář Kozáčik, proti Slavii Procházka a já vlastně neproměněnou penaltou také. Snad jsme sérii chyb uzavřeli.

Zdálo se, že jste při zahrání penalty dlouho váhal. Můžete prozradit, co se přihodilo?

Rozhodl jsem se špatně. Brankář Rakovan byl netrpělivý. Říkal jsem si, že jestli nepošlu balón doprostřed tentokrát, tak už nikdy. Jenže dva kroky před míčem jsem si záměr rozmyslel, což byla chyba. Že člověk nepromění penaltu, se stane. Já si věřil. Jsem určený jako první. Pokud dostanu důvěru pro další zápas, klidně na penaltu půjdu znovu. Ale pokud bude chtít někdo ze spoluhráčů, nechám mu ji.

Brankář Slavie Rakovan vám před penaltou něco říkal. Rozhodil vás?

Vůbec ne. Mumlal něco slovenštinou, já ho neposlouchal. Soustředil jsem se na sebe. Jeho řečnění nemělo na moje zahrání penalty vliv.

A má vliv dění kolem trenéra Pavla Vrby, který je spojován s českou reprezentací? Nepromítají se všechny spekulace o jeho odchodu na výkony týmu?

Ne. Všichni pochopitelně čteme a sledujeme aktuální dění kolem národního mužstva. Ale víme, že pokud se něco bude dít, tak nejdříve v zimní přestávce.

Jak moc vás naopak ovlivnil protest nejvěrnějších fanoušků, kteří první poločas bojkotovali, čímž vyjádřili nesouhlas se způsobem prodeje vstupenek na středeční utkání Ligy mistrů v Mnichově?

Reakce příznivců mě hodně mrzela. Nic takového jsem nečekal. Myslím, že se situace dala řešit jinak než bojkotem prvního poločasu. Utrpěli jsme my hráči. Jsem z toho celkem zklamaný.

Vše skončilo až dýmovnicí krátce po startu druhého poločasu, kdy musel být zápas kvůli kouřové cloně na několik minut přerušen. Vy jste v hloučku plzeňských hráčů hodně mluvil. Následně se plzeňská hra zlepšila. Co jste spoluhráčům říkal?

Začátek stál v našem podání zase za prd. Říkal jsem klukům, že musíme hru zjednodušit a být agresivní v soubojích a boji o druhé míče. Skutečně jsme pak naše záměry naplnili a vlastně tak vstřelili i jediný gól.

Věřil jste s ohledem k poměrně velkému tlaku v poslední půlhodině ve vítězství?

Po průběhu zápasu a mé penaltě jsme si vítězství nezasloužili. V prvním poločase jsme lepší nebyli, nechávali jsme Slavii spoustu volného prostoru. Poločas pro nás vlastně skončil ještě dobře. Hned po přestávce jsme navíc přežili tutovku Slavie. Vyrovnávací gól nás nakopnul a měli jsme tlak, z něhož jsme měli příležitosti, ale neproměnili. A moje penalta vše jen podtrhla.

Reklama

Související témata: