Hlavní obsah

Jarabinský zvedl Baníku defenzívu i kondici

Radek MalinaSport.czPrávo

Ta proměna mistrovského Baníku Ostrava je markantní. Zatímco na podzim působil šampión jako boxer po těžkém k. o., na jaře hraje zcela odlišně. Ve dvou zápasech neinkasoval, už neztrácí zápasy v posledních minutách, navíc působí sebejistě. "Ještě to ale není zcela podle mých přestav," kroutí hlavou Jozef Jarabinský, trenér Ostravy.

Foto: Baník Ostrava

Trenér Jozef Jarabinský

Článek

Nepropustná defenzíva a dvě první vítězství pod jeho vedením ho však hřejí. "Současné a podzimní mužstvo, to je o něčem úplně jiném. Na podzim jsme mnohdy lacino inkasovali, v závěrech utkání jsme navíc odcházeli fyzicky. To už je pryč," doufá kouč, který se mužstva ze severu Moravy chopil po devátém kole.

Hrají zodpovědně

V zimní přípravě naordinoval týmu pořádný dril. "Teď máme fyzičku a z toho těžíme," pochvaluje si. Hráči přiznávají, že během přestávky dostali pořádně do těla. Ale nestěžují si. "Fyzicky jsme na tom hodně dobře. To na těžkých terénech teď v úvodu jara rozhoduje," míní útočník Michal Papadopulos, který rozhodl o výhře v Blšanech.

"Trenér kladl velký důraz na fyzičku a defenzívní práci. Vždyť my jsme třeba vedli s Drnovicemi dva nula a nakonec jen remizovali. Takových zápasů jsme v konci ztratili více," potvrzuje obránce a kapitán týmu Radoslav Látal. Jarabinskému se vyplatila čistka, kterou provedl. König, Zúbek, Velkoborský a Kotrys mužstvo opustili. A hlavně přišel ze Žižkova Klimpl.

Bude Baník po skončení sezóny na pohárových příčkách?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Hodně nám pomohl," uznává Papadopulos. "Navíc si víc věříme. Nedostáváme zbytečné branky, hrajeme zodpovědně. Hned po ztrátě míče se stahujeme, aby nás bylo devět za míčem," líčí jeden z požadavků nového trenéra mladý útočník. Kapitán přizvukuje: "Bránit musí celé mužstvo. Na podzim tomu tak nebylo. A často jsme za to pykali."

Baník udržel čisté konto nejprve v Českých Budějovicích, v neděli pak v Blšanech. Zápas odehrál s přehledem. Domácí pustil do dvou šancí. Po přestávce už hrál jen to, co potřeboval. "Stáhli jsme to, rozestavení se změnilo, v záloze jsme měli dva štíty a čekali jsme na brejky," líčí Látal. Jeden z nich, v podání mladíčka Tomašáka zakončený Metelkou, přinesl gólovou pojistku.

Doufají, že se na Bazaly vrátí diváci

Baníkovci teď věří, že dobré výsledky v úvodu jara přilákají na Bazaly diváky, kteří namlsaní po mistrovském tažení nechodili v průběhu podzimu v tak hojném počtu. "Hodně lidí čekalo s napětím, jak úvod jara zvládneme," přiznává Látal. "Snad se teď lidé vrátí," přidává se Papadopulos. " Rozměrů jako v boji o titul to asi nedosáhne, ale budeme-li vyhrávat, tak je přilákáme," je přesvědčen Jarabinský.

O vysněných plánech však debatovat nechce. "Je brzy hovořit o útoku na evropské poháry. Přijďte dvě tři kola před koncem. Teď na to není doba," argumentuje, že teprve čas prověří, zda je přerod Baníku dokonán.

Reklama

Související témata: