Hlavní obsah

Zkoušel jsem penalty celý týden, posteskl si Bakoš. Vnímá, že pro Plzeň není liga dobře rozehraná

Teplice

Dvě penalty, nula gólů. Zlá je bilance plzeňských fotbalistů v jedné z nejtradičnějších disciplín nejpopulárnější hry světa. V minulém kole neproměnil pokutový kop Západočechů proti Slavii kapitán Pavel Horváth, v neděli večer v Teplicích jej měl zastoupit zkušený matador ofenzivy Marek Bakoš. Jenže vedl si prachbídně. Za nerozhodnutého stavu jeho nepříliš dobře umístěnou ránu gólman Severočechů Martin Slavík lapil. „Selhal jsem v nejdůležitějším okamžiku," posteskl si třicetiletý útočník po prohře v Teplicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní Plzeňané Marek Bakoš, František Rajtoral a Pavel Horváth (zleva) po prohře v Teplicích.

Článek
Fotogalerie

Druhý zápas za sebou jste mohli rozhodnout ve svůj prospěch z penalty, jenže jste znovu selhali. Po remíze se Slavií odjíždíte z Teplic bez bodu. Jste hodně rozmrzelý?

Pochopitelně, protože zápas pro nás neměl šťastný konec. Tím spíše, že jsem vše dost zásadně ovlivnil. Když jsem měl utkání rozhodnout, selhal jsem.

Vyčítáte si neproměněnou penaltu hodně? Nebo jste si byl jistý, že ještě zápas zvládnete s vítězným koncem?

Je jasné, že já měl rozhodnout. Kdybych penaltu proměnil, s největší pravděpodobností bychom si odvezli tři body. Určitě bychom domů odjížděli spokojení. Jenže jsem situaci nezvládl. Sice ještě zbývalo dost času a nebylo rozhodnuto, ale konečný výsledek hovoří jasně.

V minulém kole neproměnil pokutový kop Plzně kapitán Horváth. Byl jste na penaltu určený? Věřil jste si hodně?

Zkoušel jsem penalty celý týden. Bavili jsme se na trávníku všichni tři, které trenér určil. Domluvili jsme se, že půjdu kopat já. Kdybych měl pochybnosti, určitě bych pokutový kop nezahrával.

Byl jste rozhodnutý předem, jak penaltu kopnete nebo jste stejně jako Pavel Horváth v minulém kole na poslední chvíli záměr změnil, a proto neuspěl?

Od začátku jsem věděl, že ji kopnu právě tak, jak viděl celý stadión.

Těsně před penaltou kolem vás prošel teplický matador Štěpán Vachoušek, lehce se o vás i otřel. Znervóznil vás? Co vám říkal?

Nevnímal jsem ho.

Z posledních šesti kol má Plzeň i díky dvěma neproměněným penaltám jediný bod. Jde o hodně bolestivou bilanci?

Určitě. Místo abychom se přiblížili prvnímu místu, tak ztrácíme což je pro nás hodně špatné.

Nestávají se penalty plzeňským syndromem?

Nemyslím si. Nicméně pár jsme jich zahodili. A při poměru zahrávaných a využitých pokutových kopů pro nás statistika nevyznívá dobře. Musíme bilanci změnit, zlepšit.

Souvisí dvě neproměněné penalty s psychikou týmu, která po posledních výsledcích nemusí být ideální?

Zápas se může zlomit proměněnou vyloženou šancí nebo penaltou. Můžeme jít do vedení, což by nás psychicky zvedlo. Jenže zlomové momenty momentálně nezvládáme. Možná byla moje penalta vyvrcholením naší situace.

Je Plzeň s ohledem na výsledky a hru, která se výrazně liší od úvodu sezóny, v krizi?

Nevyhráli jsme pár zápasů, ale nemluvil bych o krizi. Nejsme psychicky na dně. Jistě, nedaří se nám výsledkově a hra není jako když jsme vyhrávali všechny duely. Rozhodně máme na lepší výsledky. Musíme prostě tvrdě pracovat, abychom se zvedli.

Prohráli jste rozdílem pěti gólů v Mnichově, nyní jste neproměnil penaltu v Teplicích. Představují momentální dny nejtěžší situaci od doby, kdy jste do Plzně v létě 2009 přišel z Ružomberoku?

Není to nic příjemného. Bayern jsme hodili za hlavu. Nevím, jestli veřejnost čekala nějaký překvapující výsledek z Mnichova. Neměli jsme problém s pěti góly od Bayernu. Problém představují zápasy právě jako v Teplicích,  které momentálně neumíme dotáhnout do vítězného konce.

Pokud Sparta v pondělí zvítězí v Liberci, ztráta Plzně na první místo bude devět bodů. Představovala by taková situace hodně velký problém?

Vůbec to neřeším. Hledíme jen na sebe. Máme před sebou těžké zápasy s Jabloncem a v Mladé Boleslavi. Až budeme vyhrávat, můžeme sledovat ostatní.

Aktuálně se v tabulce před Plzeň posunuly právě Teplice. Znervózňují vás Severočeši z pohledu boje o pohárové příčky?

Pro českou ligu je dobře, že se na špičce drží více mužstev. Teplice hrají výborně, jsou silné v ofenzivě, ale rozhodně zdolatelné. Po prohře ve vzájemném zápase vnímám, že pro nás samozřejmě liga není moc dobře rozehraná.

Reklama

Související témata: